Οι γεύσεις μας ταξιδεύουν συχνά σε όμορφες αναμνήσεις. Η μητέρα να μοιράζει το αχνιστό ρυζόγαλο στα γυάλινα μπολάκια κι εμείς να τρώμε το περίσσευμα κατευθείαν από την κατσαρόλα. Πάντα πασπαλισμένο σε γενναίες ποσότητες με τη μυρωδάτη κανέλα!
Συνταγή για σπιτικό ρυζόγαλο λοιπόν, μια από τις πιο αγαπημένες γευστικές αναφορές της παιδικής ηλικίας!
Υλικά :
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ (200 γρ.)
- 4 φλιτζάνια νερό (800 ml)
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη (300 γρ.)
- 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 2 βανίλιες
- Κανέλα σκόνη
Εκτέλεση :
Πλένουμε το ρύζι
και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με το νερό
να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε και προσέχουμε να μην κολλήσει.
Μόλις μαλακώσει και «πιει» το νερό,
δοκιμάζουμε αν έχει βράσει το ρύζι.
Από τα γάλα, κρατάμε μία κούπα,
το ζεσταίνουμε, μέσα λιώνουμε το κορν φλάουρ
και το κρατάμε στην άκρη.
Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με την ζάχαρη
στο βρασμένο ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, με το σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε και το γάλα με το λιωμένο κορν φλάουρ
και ανακατεύουμε συνέχεια
μέχρι να δέσει το ρυζόγαλο και να πήξει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε την βανίλια και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε ίσα το ρυζόγαλο σε γυάλινα μπολάκια κουζίνας
και το αφήνουμε να κρυώσει.
Πασπαλίζουμε με κανέλα
και σερβίρουμε. Τα φυλάσσουμε στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία !
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο email: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou