Παραδοσιακό, πεντανόστιμο, ραβανί χωρίς λάδι, όσοι λατρεύουν τα σιροπιαστά γλυκά θα το τιμήσουν!
Συνοδεύεται ιδανικά με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια αλλά και με το αγαπημένο σας γλυκό του κουταλιού!
Υλικά
- 7 αυγά
- 1 ποτήρι αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
- 1baking pounder
- 5 κουτ. σούπας γάλα
- 4 βανίλιες
- Χυμό από 1 λεμόνι
Σιρόπι :
- 4 ποτήρια νερό
- 5 ποτήρια ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας βιτάμ
- 1 κουτάλα γλυκόζη
Εκτέλεση :
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 2000 °C στις αντιστάσεις. Λαδώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 35×25 εκ. και το αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά για 3-4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν,
προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Διαδοχικά προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι με το baking,
τις βανίλιες και το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε για άλλα 5 λεπτά να το μείγμα.
Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί, το ισιώνουμε
και ψήνουμε για 20-30 λεπτά περίπου.
Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα αν βγαίνει στεγνή. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και φτιάχνουμε το σιρόπι
Σιρόπι : Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα
και τα βράζουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία από την ώρα που έρθει σε σημείο βρασμού. Δεν ανακατεύουμε το σιρόπι.
Σιροπιάζουμε σταδιακά με το καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό, με τη βοήθεια μίας κουτάλας.
Περιμένουμε λίγα λεπτά κάθε φορά που σιροπιάζουμε να το «τραβήξει»
και συνεχίζουμε μέχρι να το ρίξουμε όλο το σιρόπι.
Το αφήνουμε να «τραβήξει» όλο το σιρόπι, το κόβουμε σε μερίδες
και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία !
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο email: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou