Μπακλαβάς! Αυτό το τέλειο σιροπιαστό γλυκό, τόσο απλό στα συστατικά του αλλά ταυτόχρονα μοναδικά πλούσιο στην γεύση του! Μια συνταγή πολλών ετών για πεντανόστιμο μπακλαβά, απίθανα σιροπιασμένο με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο και κυρίως απίστευτα εύκολη στην εκτέλεσή της!
Ξεχάστε ότι συνταγή ξέρατε μέχρι τώρα για μπακλαβά και δοκιμάστε αυτήν!
Τα υλικά είναι μία προσφορά από το κατάστημα «tsik» Νοσοκομείου 17, Τ.Κ. 50200 – Πτολεμαΐδα, ΤΗΛ.: 2463054625.
Το κατάστημα «tsik» φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων του από το 1979! Η αρχική συνταγή είναι της κυρίας Ευδοξίας Τσίκα.
Υλικά :
- 1 κιλό φύλλο κρούστας
- 1 κιλό καρύδι
- 350 γρ. βούτυρο (250 γρ. βούτυρο + 100 βιτάμ)
- 2 κουτ. σούπας κανέλα
- ¼ κουτ. γλυκού σκόνη γαρύφαλλο
- καρφάκια γαρύφαλλου
Σιρόπι :
- 1,5 κιλό ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- 1 λεμόνι χυμό και φλούδα
Εκτέλεση :
Σε ένα μπολ θα ετοιμάσουμε την γέμιση του μπακλαβά. Σπάμε τα καρύδια
λίγα-λίγα στο μούλτι και τα αδειάζουμε μέσα στο μπολ.
Τα θέλουμε σπασμένα καλά όχι όμως σκόνη. Προθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε την γέμιση. Ανοίγουμε τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Μετράμε τα φύλλα και τα κόβουμε στο μέγεθος του ταψιού. Οι λωρίδες που κόψαμε από το φύλλο θα χρησιμοποιηθούν μέσα στο γλυκό. Τις σκεπάζουμε με μία νωπή ελαφρώς πετσέτα.
Παίρνουμε το ταψί της κουζίνας και στρώνουμε έξι (6) φύλλα κάτω, το ένα πάνω στο άλλο.
Για το τέλος κρατάμε πέντε φύλλα (5), τέσσερα (4) φύλλα να τα στρώσουμε στο γλυκό και ένα (1) ακόμη φύλλο που θα χρησιμοποιήσουμε ως προστατευτικό για τον μπακλαβά, θα το βάλουμε δηλαδή στο τέλος επάνω από τα φύλλα.
Με ένα κουτάλι ή και με το χέρι μας πασπαλίζουμε με λίγη γέμιση και προσθέτουμε το επόμενο φύλλο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, δηλαδή φύλλο – γέμιση. Τις λωρίδες τις χρησιμοποιούμε ενδιάμεσα στα φύλλα, όπως δείχνει η φωτογραφία. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν ομοιόμορφα τα υλικά και να μείνουν τα πέντε φύλλα που κρατήσαμε. Στρώνουμε τα τέσσερα (4) φύλλα από επάνω και κρατάμε το ένα στην άκρη.
Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού, κόβουμε σε διαγώνιες και παράλληλες λωρίδες , φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια. Το μαχαίρι μας προσέχουμε να μην φτάσει τον πάτο του ταψιού, αλλά να φτάσει ελάχιστα πιο πάνω. Σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε καρφώνουμε ένα καρφάκι γαρύφαλλο.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και με την βοήθεια μίας κουτάλας περιχύνουμε να πάει σε όλο το γλυκό. Το αφήνουμε 15 λεπτά να τραβήξει, στρώνουμε από επάνω το φύλλο που κρατήσαμε (μου κόπηκε, αλλά την δουλειά του την έκανε και πάλι μια χαρά) και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 2 ώρες ανάλογα τον φούρνο. Στο δικό μου φούρνο το έψησα στο 150 βαθμούς για 1 ½ ώρα και περίπου 1 ώρα στους 170 βαθμούς.
Σιρόπι :
Μισή ώρα πριν να βγει από τον φούρνο ο μπακλαβάς βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα στο πολύ χαμηλό να λιώσει η ζάχαρη. Η ζάχαρη έχει λιώσει και βράζουμε 10 λεπτά από την ώρα που θα φτάσει σε σημείο βρασμού, πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία.
Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο, αφαιρούμε και πετάμε το επάνω φύλλο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τα αφήνουμε να σταθούν 1-2 λεπτά γλυκό και σιρόπι και σιροπιάζουμε με τη βοήθεια μίας κουτάλας, σε τρείς δόσεις ανά μία ώρα.
Προσοχή : Το σιρόπι το ρίχνουμε σε 3 δόσεις, ανά μία ώρα! ρίχνουμε το 1/3 από το καυτό σιρόπι σε όλο το γλυκό, μόλις βγει από τον φούρνο. Κλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και μετά από μία (1) ώρα ρίχνουμε το άλλο μέρος. Σκεπάζουμε πάλι το σιρόπι και μετά από μία ώρα (1) ρίχνουμε και το υπόλοιπο. Αφήνουμε ξεσκέπαστο το γλυκό μέχρι να ρουφήξει όλο το σιρόπι του και πιστέψτε με, θα το ρουφήξει ΟΛΟ!
Την συνέχεια την φαντάζεστε…
Καλή επιτυχία !
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο email: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou