Μαγειρίτσα!
Παραδοσιακό πιάτο της Ανάστασης, με αρνίσια συκωταριά, έντερα, φρέσκα λαχανικά και αυγολέμονο! Μία συνταγή για πεντανόστιμη μαγειρίτσα μαγειρεμένη με τον πιο εύκολο τρόπο!
Τα υλικά για την παρασκευή της μαγειρίτσας είναι μία προσφορά από το κρεοπωλείο «ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ»,
Δημοκρατίας 87 Τ.Κ.50200 – Πτολεμαΐδα, ΤΗΛ. : 2463053611
Υλικά
- 1 συκωταριά αρνίσια
- 1 αντεριά
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 8 – 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 μαρούλι
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ρύζι
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο :
- 2 μεγάλα αυγά
- Χυμό από 2 λεμόνια
Για το καθάρισμα των εντέρων :
- Ξύδι
- 2-3 λεμόνια
- νερό
Εκτέλεση :
Παρακάτω σας έχω τον πιο εύκολο τρόπο να καθαρίσετε τα έντερα χωρίς ιδιαίτερο κόπο! Πάμε βήμα – βήμα να δούμε πως!
Πλένουμε τα έντερα πολύ καλά και τα βάζουμε στο σουρωτήρι. Το ίδιο και την συκωταριά. Αφού τα πλύναμε εξωτερικά παίρνουμε 1 κομμάτι εντέρου το σηκώνουμε με το χερι μας, το κόβουμε με ψαλίδι κουζίνας, το σχίζουμε στη μέση και το ξεπλένουμε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε μία λεκάνη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι τελειώσουμε όλη την αντεριά. Δεν μας ενδιαφέρει πόσο μικρό ή μεγάλο θα κόψουμε το έντερο (κόψτε το σε όποιο μέγεθος σας βολεύει να το καθαρίσετε), ούτως ή άλλως θα βράσει και θα μαζέψει πάρα πολύ το μέγεθος του. Μόλις τελειώσουμε βάζουμε μέσα στο μπολ νερό, ξύδι αρκετό (περίπου 1/3 από το μπουκάλι) και δύο λεμόνια. Τα λεμόνια τα κόβουμε στη μέση, προσθέτουμε τον χυμό τους και τις λεμονόκουπες στο μπολ και τα αφήνουμε μέχρι να ασπρίσουν τα έντερα. Στο ίδιο μπολ βάζουμε και την συκωταριά την οποία πλύναμε και χωρίσαμε συκώτι, πνευμόνια, νεφρά, γλυκάδια και καρδιά. Εγώ τα ετοιμάζω από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και τα αφήνω όλο το βράδυ στο ψυγείο, αλλά και 3 ώρες στο ψυγείο είναι αρκετές. |
Την άλλη ημέρα, τα σουρώνουμε και βάζουμε νερό σε κατσαρόλα. Μόλις φθάσει σε σημείο βρασμού το νερό, ζεματάμε την συκωταριά και τα έντερα για 15-20 λεπτά.
Ξαφρίζουμε όσο χρειαστεί και τα σουρώνουμε.
Τα έντερα έχουν μαζευτεί πάρα πολύ (ψιλοκόβουμε μόνο όσα χρειάζεται) και ψιλοκόβουμε την συκωταριά.
Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τα εντεράκια και την συκωταριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί
και μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε ζεστό νερό (αρκετό να σκεπάζει 3-4 δάχτυλα), αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα συκωτάκια. Πλένουμε καλά τα κρεμμυδάκια, το μαρούλι φύλλο – φύλλο και τον άνηθο
και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο
ενώ τα μαρούλια τα χονδροκόβουμε.
Τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα λίγα- λίγα, ώστε να μειωθεί ο όγκος τους και να χωράνε,
συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή πάντα φωτιά.
Περίπου 15 λεπτά πριν η μαγειρίτσα είναι έτοιμη, προσθέτουμε και το ρύζι. Προσέχουμε η μαγειρίτσα μας να έχει ζουμάκι για αυτό μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε ξανά ζεστό νερό. Αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα για να φτιάξουμε το αυγολέμονο.
Αυγολέμονο : Σε ένα καθαρό μπολ χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά. Ρίχνουμε τον χυμό από τα λεμόνια και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα, με την κουτάλα της σούπας ρίχνουμε λίγο λίγο ζωμό από την μαγειρίτσα μας και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε το αυγολέμονο στην μαγειρίτσα και ανακινούμε για 1 λεπτό την κατσαρόλα. Προσοχή : δεν ανακατεύουμε! Σερβίρουμε την μαγειρίτσα με λίγο έξτρα άνηθο και πιπέρι!
Καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση !
Είθε η Ανάσταση του Θεανθρώπου να πλημμυρήσει φως και αγάπη τις ψυχές μας.
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou