Σπιτικό λικέρ πορτοκάλι αρωματικό με ελαφριά γεύση, που φτιάχνεται πανεύκολα με ξύσμα από τα πορτοκάλια. Ο τέλειος τρόπος για να αξιοποιήσετε τα πορτοκάλια που προορίζονται για γλυκό του κουταλιού, χυμό ή μαρμελάδα.
Με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνουμε λικέρ περγαμόντο.
Υλικά :
- 10-12 πορτοκάλια ακέρωτα ή βιολογικά
- 1 λίτρο λευκό κονιάκ ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
- 600 γρ. ζάχαρη
- 600 ml νερό
- 1 ξύλο κανέλας (προαιρετικά)
Εκτέλεση :
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια
και τα σκουπίζουμε με μία πετσέτα. Ξύνουμε τα πορτοκάλια,
μαζεύουμε το ξύσμα
και το βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο.
Προσθέτουμε τα 100 ml από την ζάχαρη το ποτό και το ξύλο κανέλας.
Κλείνουμε πολύ καλά το βάζο και το αναδεύουμε. Τοποθετούμε το βάζο σε δροσερό μέρος για ένα μήνα.
Μετά το πέρας των 30 ημέρων ανοίγουμε το βάζο και δοκιμάζουμε. Αν μας αρέσει η γεύση του, φτιάχνουμε το σιρόπι, αλλιώς το αφήνουμε λίγες ημέρες ακόμη. Βάζουμε τα 500 γρ. ζάχαρης και το νερό σε κατσαρόλα, το βράζουμε για 5 – 6 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Ανοίγουμε το βάζο, τοποθετούμε ένα διπλωμένο τούλι ή τουλπάνι σε ένα μπολ και μαζεύουμε το ξύσμα
να μείνει μόνο το ποτό. Πιέζουμε το τούλι
και το στύβουμε με τα χεριά μας, ώστε να πάρουμε όλο το λικέρ. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία 2 φορές
για να απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα.
Πλένουμε καλά το γυάλινο βάζο και ρίχνουμε μέσα μόνο το ποτό.
Προσθέτουμε και το σιρόπι και τα αφήνουμε να «δέσουν» για 5-6 ημέρες.
Αποθηκεύουμε το λικέρ σε γυάλινες καράφες και το απολαμβάνουμε με ένα πάγο στο ποτήρι!
Στην υγειά σας!
Καλή επιτυχία!
Δείτε εδώ Λικέρ πορτοκάλι με κανέλα
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou