Νηστίσιμο, πανεύκολο, πεντανόστιμο φαγητό με γλυκά κρεμμυδάκια και κοκκινιστά καλαμαράκια! Μία πολύ ωραία συνταγή που θα τιμήσουν οι καλοφαγάδες σε περίοδο της νηστείας και όχι μόνο!
Υλικά :
- 1 με 1,5 κιλό καλαμαράκια ή θράψαλα φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 1,5 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα ή κατεψυγμένα
- 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
- 3-4 φύλλα δάφνης
- 6-7 κόκκους μπαχάρι
- Ντομάτα σάλτσα
- 1 κουτ. σούπας πελτές
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση :
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα καλαμαράκια τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν καλά. Αφαιρούμε το διάφανο κόκκαλο και τα εντόσθια που είναι σαν ζελές, καθαρίζουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
Τα πολύ μεγάλα τα κόβουμε σε ροδέλες και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε όπως έχουν. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα κρεμμυδάκια τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε χαμηλή φωτιά περίπου 10 λεπτά, να πάρουν ωραίο χρώμα.
Σβήνουμε με 1 ποτήρι κρασί
και προσθέτουμε την σάλτσα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και ανακατεύουμε.
Τον πελτέ τον διαλύουμε σε 2 ποτήρια ζεστό νερό τον προσθέτουμε και το αφήνουμε να πάρει βράση. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και περιμένουμε να μαγειρευτούν τα κρεμμυδάκια, ελέγχοντας πάντα το νερό.
Περίπου ένα τέταρτο της ώρας πριν γίνουν τα κρεμμυδάκια προσθέτουμε τα καλαμαράκια
και συνεχίζουμε το μαγείρεμα,
μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Το φαγητό είναι έτοιμο, σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με ένα ποτήρι κρασί!
Καλή επιτυχία !
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou