Εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού! Αιθέριο, πολύ αρωματικό, απίστευτα γευστικό, δικαιωματικά ονομάζεται η τροφή των νεράιδων! Γλυκό τριαντάφυλλο ή ροδοζάχαρη, δοκιμάστε θα εκπλαγείτε με την υπέροχη γεύση του!
Υλικά :
- 300 γρ. μαγιάτικα εκατόφυλλα τριαντάφυλλα
- 700 γρ. ζάχαρη
- 700 γρ. νερό
- 1 βανίλια
- Χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
- 1 σφηνάκι λικέρ τριαντάφυλλο (προαιρετικά)
- 2 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
Εκτέλεση :
Τα τριαντάφυλλα που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του γλυκού πρέπει να είναι αράντιστα και με έντονο χρώμα.
Εγώ το έφτιαξα με εκατόφυλλα αράντιστα τριαντάφυλλα, αλλά γίνεται και με αρωματικά απλά τριαντάφυλλα.
Μαζεύουμε τριαντάφυλλα, ιδανική ώρα είναι η πρωινή.
Τα μαδάμε
και πετάμε τους στήμονες γιατί πικρίζουν.
Με το ψαλίδι κόβουμε το λευκό τμήμα από τα πέταλα γιατί επίσης πικρίζει.
Πλένουμε πολύ καλά τα πέταλα, τα στραγγίζουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε αραδιασμένα σε ένα ταψί να στεγνώσουν.
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει να βράζει το σιρόπι, μετά από 2-3 λεπτά δηλαδή, ρίχνουμε και τα ροδοπέταλα.
Χαμηλώνουμε την φωτιά, ανακατεύουμε μόνο με ξύλινη κουτάλα
και αφήνουμε να σιγοβράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Προς το τέλος προσθέτουμε προαιρετικά 1 σφηνάκι λικέρ τριαντάφυλλο προαιρετικά.
Όταν κοντεύει να δέσει το γλυκό
ρίχνουμε τη βανίλια και τον χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό. Για να ενισχύσουμε το χρώμα του γλυκού μπορούμε να προσθέσουμε 2 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Μοιράζουμε το γλυκό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, τα γεμίζουμε με το σιρόπι του γλυκού. Βράζουμε τα καπάκια από τα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε ανάποδα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.
Ζαχαρώνει εύκολα το γλυκό τριαντάφυλλο, αν τυχόν συμβεί το βάζουμε πάλι σε κατσαρόλα, προσθέτουμε για κάθε βάζο γλυκό 1 ποτήρι νερό καυτό, το δίνουμε μερικές βράσεις σε χαμηλή φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και στο τέλος προσθέτουμε πάλι λίγο λεμόνι.
Καλή επιτυχία!
Δείτε εδώ συνταγή για λικέρ τριαντάφυλλο με κρασί
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο email: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou