Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Λικέρ τριαντάφυλλο με κρασί

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Λικέρ τριαντάφυλλο με κρασί

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Το λικέρ τριαντάφυλλου είναι ένα αιθέριο, αρωματικό λικέρ, το συγκεκριμένο δεν χρειάζεται ήλιο, ούτε ιδιαίτερο κόπο και κυρίως αναμονή. Αυτό το λικέρ θα το λατρέψετε, για την υπέροχη μυρωδιά του, την λεπτή υφή του, για το πόσο γρήγορα φτιάχνεται και την εξαιρετικά βελούδινη γεύση που αφήνει στον ουρανίσκο μας!

Υλικά :

  • 250 γρ. μαγιάτικα εκατόφυλλα τριαντάφυλλα
  • 700-800 γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)
  • 1 λίτρο λευκό κρασί
  • 1 φύλλο αρμπαρόριζας
  • 3 κουτ. σούπας ροδόνερο (προαιρετικά)

Εκτέλεση :

Το λικέρ τριαντάφυλλο το ετοίμασα ημέρες τώρα, «κλείδωσα» τις ευωδιές του σε γυάλινα μπουκάλια παρέα με καλό κονιάκ και περιμένουν υπομονετικά σε σκοτεινό μέρος να περάσει ο καιρός και να το γευτούμε.  Η ανυπομονησία όμως που με έπιασε, από το άρωμα των τριαντάφυλλων ήταν τέτοια που θέλησα να πειραματιστώ με ένα καινούργιο λικέρ. Άλλωστε πάντα θέλω να σας προσφέρω κάτι καινούργιο, εύκολο και γρήγορο. Και ιδού το λικέρ τριαντάφυλλο με λευκό κρασί. Ένα από τα ωραιότερα που έχω ποτέ φτιάξει!

Τα τριαντάφυλλα που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του λικέρ πρέπει να είναι αράντιστα και με έντονο χρώμα. Εγώ το έφτιαξα με εκατόφυλλα αράντιστα τριαντάφυλλα, αλλά γίνεται και με αρωματικά απλά τριαντάφυλλα.

Μαζεύουμε τριαντάφυλλα, ιδανική ώρα είναι η πρωινή. Τα μαδάμε και κρατάμε μόνο τα ροδοπέταλα

Πλένουμε πολύ καλά τα πέταλα, τα στραγγίζουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε αραδιασμένα σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει μία πετσέτα ή χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.

Βάζουμε το κρασί με τη ζάχαρη και το φύλλο της αρμπαρόριζας σε δυνατή φωτιά σε κατσαρόλα

και μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει να βράζει το σιρόπι, μετά από 2-3 λεπτά δηλαδή, ρίχνουμε τις σταγόνες ροδόνερου και τα ροδοπέταλα.

Χαμηλώνουμε την φωτιά, ανακατεύουμε μόνο με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.

Το αφήνουμε να κρυώσει (όλο το βράδυ). Το χρώμα του μου φάνηκε λίγο αδιάφορο, όμως όσο το ποτό κρυώνει, θα γίνει απίστευτα όμορφο.

Την άλλη ημέρα βάζουμε ένα μεγάλο σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ κουζίνας και περνάμε το λικέρ από σουρωτήρι για να χωρίσουμε το υγρό από τα πέταλα

Αν δεν έχετε μεγάλο σουρωτήρι, χρησιμοποιήστε τούλι.  Παίρνουμε τα ροδοπέταλα που χρησιμοποιήσαμε και τα πιέζουμε με τη χούφτα μας να βγάλουν τα υγρά τους. 

Σουρώνουμε το λικέρ περνώντας το από διπλό τούλι και τοποθετούμε χωνί στο οποίο έχουμε βάλει ένα μικρό σουρωτήρι,

για να μεταφέρουμε το λικέρ σε καθαρές γυάλινες καράφες.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ωριμάσει, είναι έτοιμο να το απολαύσουμε! Στην υγειά μας λοιπόν!

 

Καλή επιτυχία!

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

Δείτε όλες τις συνταγές της Αρετής εδώ…  

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team