Χοιρινό λεμονάτο!
Απλό στην παρασκευή του, πολύ πλούσιο στην γεύση του! Θα γλύφετε τα δάχτυλά σας !
Απολαύστε το ζεστό, παρέα με ένα ποτήρι ωραίο κρασί!
Το κρέας είναι μία προσφορά από το κρεοπωλείο «ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ»,
Δημοκρατίας 87 Τ.Κ.50200 – Πτολεμαΐδα, ΤΗΛ. 2463053611
Υλικά :
- 1 κιλό χοιρινό κρέας κιλότο
- 3 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί ή ρετσίνα
- 1 κύβο κότας
- 2 κουτ. σούπας απαλή μουστάρδα
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Αλάτι και πιπέρι
- Ρίγανη
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση :
Πλένουμε το κρέας, το πατάμε με χαρτί κουζίνας να φύγουν τα υγρά και το αφήνουμε εκτός ψυγείου μισή ώρα πριν το μαγείρεμα. Το κρέας έχει στεγνώσει, το ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας,
και το αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές. Αλευρώνουμε τα κομμάτια κρέατος
λίγα – λίγα και τινάζουμε το παραπανίσιο αλεύρι.
Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας στο ελαιόλαδο
και από τις δύο του πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε κόψει σε ροδέλες
και το ψιλοκομμένο σκόρδο
και σοτάρουμε για άλλα 5-6 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί ρίχνοντας το σιγά σιγά. Αφήνουμε το μισό να εξατμιστεί και προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό στο οποίο έχουμε λιώσει τον κύβο.
Σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε για περίπου 45-50΄.
Σε χύτρα μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
Ελέγχουμε το κρέας σε αλάτι και πιπέρι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Το κρέας είναι έτοιμο όταν το τσιμπάμε με το πιρούνι και ελαφρώς διαλύεται.
Προσθέτουμε την ρίγανη και την μουστάρδα
και ανακατεύουμε να διαλυθεί .
10 λεπτά πριν κλείσουμε την φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια και αφήνουμε να πάρει μία βράση σε χαμηλή ένταση της φωτιάς.
Προσέχουμε στο τέλος να μείνει με το ζουμάκι του!
Σερβίρουμε ζεστό
με τηγανιτές πατάτες (του πηγαίνουν τέλεια) ή ρύζι.
Καλή επιτυχία !
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο email: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou