Εξαιρετική συνταγή για αρνί ή κατσίκι γεμιστό ρολό. Ένα πεντανόστιμο ρολό τόσο τρυφερό και ζουμερό με απίστευτα υπέροχη γεύση! Ένα πιάτο λουκούμι!! Μία συνταγή ιδανική για το πασχαλινό μας τραπέζι και όχι μόνο!
Τα υλικά είναι μία προσφορά από το κρεοπωλείο «ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ»,
Δημοκρατίας 87 Τ.Κ.50200 – Πτολεμαΐδα, ΤΗΛ. 2463053611
Υλικά :
- 2 με 2½ κιλά μπούτι αρνί
- 200 γρ. κιμά
- 120 γρ ρύζι (περίπου ½ κούπα)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4-5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
- 1 κύβο κότας (προαιρετικά)
- 200 γρ. κεφαλογραβιέρα σε κομμάτι
- 3 ντομάτες ώριμες ή 200 γρ. σάλτσας ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- Μαϊντανό
- Άνηθο
- 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
- Φυτίνη
- Ελαιόλαδο
Σάλτσα :
- 3 -4 κουτ. σούπας μουστάρδα
- Χυμό από 2-3 λεμόνια
- Αλάτι και πιπέρι
- θυμάρι
- ρίγανη
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση :
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το χτυπήσει και να το ανοίξει για ρολό.
Το Ξεπλένουμε καλά και το απλώνουμε σε καθαρό πάγκο το κρέας ή στο δίσκο εργασίας. Το χαράζουμε σε διάφορα σημεία,
το αλατοπιπερώνουμε καλά και απλώνουμε φυτίνη, με το χέρι μας κάνουμε μασάζ σε όλη την επιφάνειά του ώστε να πάει παντού, όχι όμως και την άλλη του πλευρά.
Ξεκινάμε την γέμιση. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι με τα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Προσθέτουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την σάλτσα, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, το κύβο, άνηθο – μαϊντανό και ανακατεύουμε σε χαμηλή πάντα φωτιά
και βράζουμε για 15-20 λεπτά. Προσθέτουμε και το ρύζι και μαγειρεύουμε. Πιθανόν να χρειαστεί 1 ποτήρι ζεστό νερό μέχρι να βράσει το ρύζι. Αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά της και στύβουμε 1 λεμόνι μέσα στο τηγάνι.
Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει. Απλώνουμε την γέμιση σε όλη την επιφάνεια του κρέατος αφήνοντας γύρω – γύρω δύο δάχτυλα για να γυρίσει σε ρολό .
Στρώνουμε σε μπαστουνάκια την κεφαλογραβιέρα όπως δείχνει η φωτογραφία.
Τυλίγουμε το ρολό (ΕΙΚΟΝΑ 10)και το δένουμε με σπάγκο.
Βάζουμε το ρολό στην γάστρα και πάμε να φτιάξουμε την σάλτσα μας. Στο μούλτι ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και το δουλεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Περιχύνουμε το ρολό με την πλούσια σάλτσα του να πάει παντού
, προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου 3,5 ώρες. Στην 1,5 ώρα το βγάζουμε και το ελέγχουμε. Παίρνουμε από την σάλτσα που είναι στη γάστρα και ρίχνουμε πάνω στο ρολό.
. Στις 2,5 ώρες και το γυρίζουμε από την ανάποδη πλευρά και πάλι ρίχνουμε επάνω του σάλτσα.
Μισή ώρα πριν το τέλος, βγάζουμε το καπάκι, και το αφήνουμε να πάρει χρώμα.
(επειδή δεν είναι όλοι οι φούρνοι ίδιοι, προτείνω να το ελέγχετε για να μη σας στεγνώσει, πιθανόν να χρειαστεί ζεστό νερό).
Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει ώστε να μη διαλυθεί κατά τον τεμαχισμό του, ρίχνουμε επάνω του από την πλούσια σάλτσα μέσα στην οποία μαγειρεύτηκε και το σερβίρουμε!!
Η όλη διαδικασία της προετοιμασίας του ρολού είναι προτιμότερο να γίνει από την προηγούμενη ημέρα.
Καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση με υγεία !
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο email: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou