Μπορείτε να φανταστείτε ότι το γεμάτο βιταμίνη C αυτό φρούτο, με την πράσινη κρεμώδη και νόστιμη σάρκα, γίνεται ένα πολύ πετυχημένο γλυκό του κουταλιού και μάλιστα κατάλληλο για διαβητικούς; Αν «ξινίζεστε» στην όψη του ακτινίδιου, δοκιμάστε τη συνταγή αυτή!
Υλικά :
- 3 kg ακτινίδια
- 600 γρ. φρουκτόζη ή 1,5 kg ζάχαρη
- Χυμό από 3-4 λεμόνια
- 2 φύλλα αρμπαρόριζας
- 1 βανίλια
- Χυμό από 2 λεμόνια για το σβήσιμο του γλυκού
- 100 γρ. άσπρα αμύγδαλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση :
Αν θα επιλέξουμε να το φτιάξουμε με φρουκτόζη η αναλογία είναι στα 3 κιλά ακτινίδια 600 γρ. φρουκτόζη. Καθαρισμένα τα ακτινίδια είναι περίπου 1.800 γρ. και βγαίνουν 2 βάζα του κιλού γλυκό.
Διαλέγουμε ακτινίδια όχι πολύ σκληρά (δεν τα θέλουμε άγουρα) αλλά όχι όμως και γινομένα.
Τα καθαρίζουμε από την φλούδα τους και τα κόβουμε σε 4 ή 5 κομμάτια κατά μήκος.
Αφαιρούμε το μικρό άσπρο κοτσάνι του. Τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό, στύβουμε τον χυμό από τα 3-4 λεμόνια και τα αφήνουμε ιδανικά 1 βράδυ.
Την άλλη ημέρα, τα στραγγίζουμε,
τα ξεπλένουμε ελαφρώς και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε στρώσεις μαζί με την ζάχαρη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κατεβάσουν τα υγρά τους.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε όσο βγάζουν τα ακτινίδια αφρούς. Επιλέγουμε πάντα να το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για να ελέγχουμε τον βρασμό, δεν θέλουμε να λιώσουν οι τα ακτινίδια. Για αυτό το λόγο δεν ανακατεύουμε (μία φορά στην αρχή)! Αφήνουμε το γλυκό να βράσει για 15 λεπτά αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Αφού κρυώσει τελείως (περίπου 5 με 6 ώρες) σουρώνουμε τα ακτινίδια ,τα αφήνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε 2 νεροπότηρα νερό (500 ml), τα φύλλα από την αρμπαρόριζα
και βράζουμε το σιρόπι μόνο του στην κατσαρόλα μέχρι να δέσει.
Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι, ξαναρίχνουμε μέσα τα ακτινίδια μαζί με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε όλο το γλυκό να βράσει για 7-8 λεπτά ακόμη και είναι έτοιμο.
Ένα λεπτό πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά
ρίχνουμε στο γλυκό μία βανίλια και τα αμύγδαλα !
Αποθηκεύουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε σε μέρος όπου έχει δροσιά. Αν δεν διατηρήσουμε το γλυκό σε αποστειρωμένο βάζο, το βάζουμε στο ψυγείο.
Αν τυχόν περισσέψει σιρόπι, το αποθηκεύουμε σε γυάλινο μπουκάλι μέσα στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε σε παγωτά, τούρτες κτλ.
Καλή επιτυχία!
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou