Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Μιχάλη Ραμπίδη, πρ. Μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Αρθρογράφο στην εφημερίδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ.
Ο κ. Ραμπίδης, έχοντας στο ενεργητικό του τρεις θητείες στο διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ (αποχώρησε το 2010), σχολίασε το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Χαράλαμπου Βουρλιώτη, για την υπόθεση Παναγόπουλου και τα προγράμματα κατάρτισης της ΓΣΕΕ.
Η κατάρτιση μέσω προγραμμάτων είχε ξεκινήσει προ ετών και στη ΓΣΕΕ, με βάση κανόνες που έδιναν τη δυνατότητα αξιοκρατικής επιλογής των τότε ΚΕΚ και βρέθηκαν πολλοί ωφελημένοι εργαζόμενοι και άνεργοι, τόνισε ο κ. Ραμπίδης, εξηγώντας πως η κάθε περιφέρεια είχε παράρτημα ενός Ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ και τα έδινε στα ΚΕΚ για να γίνει η κατάρτιση. Η ΓΣΕΕ δεν είχε άμεση εμπλοκή, καθώς τα αξιολογούσαν τα τοπικά ινστιτούτα, με γνώμονα τη δια βίου μάθηση. Τότε, σημείωσε, δεν υπήρξαν προβλήματα, βάση καταστατικού της ΓΣΕΕ, το οποίο όπως είπε κανόνιζε τις υποθέσεις του ινστιτούτου. «Ο συγκεντρωτισμός βλάπτει. Τα κονδύλια έπρεπε να δοθούν για τις καταρτίσεις και έπρεπε να είναι καθαρές οι διαδικασίες ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα, που δεν υπήρχαν», τόνισε.
Ωστόσο, από το 2012 καταργήθηκε το καταστατικό αυτό της ΓΣΕΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας λάθος συγκεντρωτισμός ,όπως σημείωσε, δημιουργώντας τα σημερινά προβλήματα στο ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν τυπικά εντάξει διαχειριζόμενοι κονδύλια εκατομμυρίων, ο κ. Ραμπίδης σημείωσε πως σήμερα διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για υπεξαίρεση εθνικών και κοινωνικών κονδυλίων.
Η έρευνα ξεκίνησε από ουσιαστικούς λόγους. Οι τράπεζες βρήκαν ψεγάδια στις δοσοληψίες και αυτά κατατέθηκαν στην Αρχή Καταπολέμησης Βρώμικου Χρήματος. Τότε αμέσως προέκυψε η καταγγελία μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ και μάλιστα από την πλειοψηφία στην Αρχή, με αποτέλεσμα να στραφεί η έρευνα προς τη ΓΣΕΕ και τον Παναγόπουλο. «Είναι είναι ξεκαθάρισμα συνδικαλιστικών διαφορών και υποσχέσεων που δεν τηρήθηκαν, πάντως ακούγεται εντός της ΓΣΕΕ», τόνισε με έμφαση.
Ο έλεγχος της Αρχής, ωστόσο, εξαπλώθηκε και στις επιχειρήσεις που υλοποιούσαν την κατάρτιση, επιχειρήσεις όμως που δεν είχαν την υλικοτεχνική υποδομή για να κάνουν καταρτίσεις εκπαιδευομένων. Ο έλεγχος πέρασε σε όσους ενέκριναν τα προγράμματα, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη και πολιτικών προσώπων, για αυτό και υπήρξαν παραιτήσεις από θέσεις.
Οι τρεις από τις έξι ελεγχόμενες εταιρείες πήραν πολλαπλάσια (πάνω από 1 δις) χρήματα για την κατάρτιση των εργαζομένων, από τη ΔΥΠΑ. Τα προγράμματα αφορούν για πολλά χρήματα και θα ακολουθήσει έρευνα γιατί πήραν πολλαπλάσια χρήματα από ό,τι πήρε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, για να κάνουν (αν έκαναν και όπως έκαναν) τα προγράμματα κατάρτισης, όμως είπε με έμφαση.
Το ζητούμενο είναι ποιοι έλεγχαν τα κονδύλια, ωστόσο ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει πως στα επίμαχα ποσά περιλαμβάνεται και το επίδομα καταρτιζομένου. «Το ζητούμενοι είναι τα πολλά λεφτά, πως τα πήρανε και πως φτάσανε στον Παναγόπουλο, με την τελική κατάθεση ενός εκ των 19 μελών, τόνισε ο κ. Ραμπίδη, εξηγώντας πως έγινε η σύνθεση πολιτικών δυνάμεων στο συμβούλιο της ΓΣΕΕ, με τη σύμπραξη ΠΑΣΚΕ, τριών από ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο Φωτόπουλου και ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, αφήνοντας έξω μεγάλες παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ».
Η περιοχή σήμερα, πάντως, δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ της ΓΣΕΕ ,καθώς μετά τον Μιχάλη Ραμπίδη εκπροσωπήθηκε από τον κ. Τσιλφίδη, αλλά πλέον δεν εκπροσωπείται.






























