Λακωνικοί και ιδιαίτερα αινιγματικοί εμφανίζονται οι υποψήφιοι βουλευτές μας στα δελτία τύπου που εκδίδουν για να μας ενημερώσουν για τις διάφορες προεκλογικές τους δραστηριότητες.
Ενώ δημοσιοποιούν πολλές φωτογραφίες από τις διάφορες συναντήσεις, επαφές και συνομιλίες που έχουν με τους πολίτες, χρησιμοποιούν λίγα, ελάχιστα, λόγια στο τι ακριβώς ειπώθηκε μεταξύ τους.
Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν το γνωρίζουμε.
Μήπως φοβούνται πως αν αποκαλύψουν τα όσα συζήτησαν με τους πολίτες και, κυρίως, τα όσα τους υποσχέθηκαν τα μάθουν οι αντίπαλοι του (σ. σ. οι εσωκομματικοί βεβαίως, βεβαίως…) και τους αντιγράψουν;
Πιθανόν… Είναι μια σοβαρή εκδοχή…
Πάντως παρά τη… λακωνικότητα τους, πάλι μπορεί κανείς να εντοπίσει κάοια κρυμμένα μηνύματα σ’ αυτές τις λίγες σειρές που δημοσιοποιούν.
***
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε.
Πρώτο παράδειγμα.
«Ο υποψήφιος βουλευτής… επισκέφτηκε την Κυριακή τις τάδε περιοχές και είχε συναντήσεις με κατοίκους.
Συζητήθηκαν θέματα που τους απασχολούν αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πως μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στην καθημερινότητά τους.»
Εδώ φαίνεται ν’ ακολουθείται το γνωστό ρητό «τα εν οίκω μη εν Δήμω». Δηλαδή, τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής εκείνης καλό είναι να μην τα μάθουν και παραέξω και γι’ αυτό ο υποψήφιος, δια του γραφείου τύπου του, αποφεύγει να τα δημοσιοποιήσει και πολύ καλά κάνει. Πολύ δε περισσότερο αποφεύγει ν’ αναφερθεί στις λύσεις που συζητήθηκαν χάρη στις οποίες «μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας τους», γιατί οι μέρες είναι πονηρές και αν το έκανε, είναι απολύτως βέβαιο πως όλο και κάποιος θα τις αντέγραφε.
***
Άλλο παράδειγμα.
«Συνεχίζοντας τις επαφές με τους κατοίκους σε μία σχέση αλληλεπίδρασης, με βασικό στοιχείο την αμφίδρομη ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων.
Αν κάτι επιβεβαιώνεται σε αυτές τις συναντήσεις είναι ότι η φωνή της λογικής, των πράξεων και της αποτελεσματικότητας κυριαρχεί απέναντι στην ηχώ του λαϊκισμού.»
Εδώ έχουμε ένα κλασικό και εξαιρετικό δείγμα γραπτού λόγου σύμφωνα με τις βασικές αρχές της μεθόδου της δημιουργικής ασάφειας, το οποίο έχει το πλεονέκτημα πως μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε πολλές περιπτώσεις. Να εντυπωσιάσει αλλά και να αφήσει όσους το διαβάσουν με την απορία, του τι ήθελε να πει. Το αρνητικό του είναι ότι μπορεί εύκολα να αντιγραφεί από οποιονδήποτε, αλλά από τη στιγμή που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από κάποιον/ α υποψήφιο/ α και δημοσιοποιήθηκε, έχει κατά κάποιο τρόπο κατοχυρωθεί και η πατρότητα του.
***
Τρίτο παράδειγμα.
«…συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής ανταλλάσσοντας απόψεις για θέματα της καθημερινότητας και όχι μόνο.»
Άλλο ένα εξαιρετικό δείγμα κειμένου γραμμένο κι αυτό σύμφωνα με τις βασικές αρχές της μεθόδου της δημιουργικής ασάφειας. Το «και όχι μόνο» που χρησιμοποιείται στο τέλος εξάπτει τη φαντασία του αναγνώστη ότι αφενός μπορεί να πρόκειται για κάτι μεγάλο και αφετέρου ότι ο/η συγκεκριμένος/ η υποψήφιος/ α μπορεί να σταθεί πάνω από την καθημερινότητα και να διαχειριστεί και πολύ σημαντικότερα θέματα, τα οποία δεν κατονομάζονται σκοπίμως για να μην δοθούν ιδέες και στους συνυποψηφίους.
***
Τέταρτο παράδειγμα.
«…συναντήθηκα με κατοίκους και επιχειρηματίες, συζητήσαμε τα όσα μαζί υλοποιήσαμε και το όραμά μας για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων [της περιοχής τους]).
Εδώ και μέσα σε λίγες λέξεις υπάρχουν όλα. Τα πριν αλλά και τα μετά. Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο κάτι που προδίδει μια οικειότητα μεταξύ του/ της υποψηφίου, δείχνοντας, ταυτόχρονα, πως έχει μια στενή και μακροχρόνια σχέση με όσους συναντήθηκε και συνομίλησε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους συνυποψηφίους πως δεν μπορούν να υπολογίζουν στον πρώτο σταυρό. Για το δεύτερο και άμα…
***
Πέμπτο παράδειγμα.
«Ευχάριστες συναντήσεις με φίλους πραγματοποιήθηκαν στ… αλλά και έντονος προβληματισμός για τη μείωση του πληθυσμού και την ανεργία στην περιοχή, καθώς και τα φωτοβολταϊκά και σχεδιάσαμε μαζί τους νέους αγώνες για πραγματική επίλυση των προβλημάτων.»
Εδώ υπάρχει ένας εύστοχος και πετυχημένος συγκερασμός της χαράς (σ. σ. ευχάριστες συναντήσεις) με τη λύπη ή το πρόβλημα, αν προτιμάτε, (σ. σ. προβληματισμός για τη μείωση… κ.τ.λ.) και ένα σαφές μήνυμα (σ. σ. προς τους συνυποψήφιους πάντα) πως οι φίλοι παραμένουν στο πλευρό του/ της υποψήφιου, γιατί διαφορετικά τι νόημα είχε να σχεδιάσουν μαζί νέους αγώνες;