Ερώτηση για την μεγάλη γέφυρα των Σερβίων και τι ενέργειες γίνονται για την αποκατάσταση των όποιων φθορών έχει υποστεί απέστειλε στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Μακεδονίας.
Αναλυτική η ερώτηση αναφέρει:
Η κατάσταση της μεγάλης Γέφυρας των Σερβίων είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα για την περιοχή μας και όχι μόνο, καθώς είναι τμήμα οδικού δικτύου που συνδέει την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο τρόπος που μήνες τώρα διαχειρίζεται το όλο θέμα η περιφερειακή αρχή και η κυβέρνηση, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, αγανάκτηση και ερωτηματικά.
Η πρόσφατη έκθεση αυτοψίας από την εταιρεία που έχει αναλάβει ρόλο Τεχνικού Συμβούλου, αναφέρει:
«Παρατηρούνται σοβαρότατες βυθίσεις του καταστρώματος σε όλο το πλάτος του», «Επιπλέον, παρατηρήθηκε εκτεταμένη και σοβαρή διάβρωση οπλισμών σε όλο τον φορέα. Η έκταση και ο βαθμός της διάβρωσης αλλά και η γενικότερη κατάσταση του σκυροδέματος κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή», «..παρατηρούνται βαθιές ρωγμές προδίδουσες πιθανούς τύπους αστοχίας οι οποίοι εξετάζονται. Σε κάθε περίπτωση παρατηρείται εξελισσόμενη και σοβαρή διάβρωση», « Η εκτίμησή μας είναι ότι η παθολογία αυτή επηρεάζει δραματικά τόσο την φέρουσα ικανότητα του φορέα, όσο και την ταχεία υποβάθμισή της», «…..πρώτα δυσμενή συμπεράσματα που προκύπτουν».
Μια σειρά σχετικά πρόσφατα γεγονότα στη χώρα μας (πτώση κεντρικής γέφυρας στην Καβάλα 11/2018) και διεθνώς (κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα της Ιταλίας 8/2018), όπου πήρε το χαρακτήρα τραγωδίας με νεκρούς και τραυματίες, αναδείχνουν ότι τέτοια τραγικά φαινόμενα φέρουν τη σφραγίδα του καπιταλιστικού κέρδους και αποτελούν «προαναγγελθέντα εγκλήματα».
Και με δεδομένο ότι στην Ελλάδα :
- Η εκμετάλλευση του οδικού δικτύου γίνεται από επιχειρηματικούς ομίλους.
- Η μόνιμη και σταθερή επιδίωξη του κράτους και των επιχειρηματιών για μείωση του κόστους συντήρησης, καθώς και οι περικοπές σε κρατικά κονδύλια, για τις ανάγκες του λαού για σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές.
Είναι εύλογες οι ανησυχίες που εγείρονται από τους κατοίκους και φορείς της ΠΕ Κοζάνης για την ασφάλεια στις μετακινήσεις τους.
Με βάση τα παραπάνω.
Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης :
- Τι είδους έκτακτη στελέχωση έχει γίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), σε συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την απόκτηση της ανάλογης τεχνογνωσίας;
- Τι είδους μέτρα έχουν παρθεί για τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος;
- Ποιες και πόσες είναι οι υφιστάμενες γέφυρες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ποιες στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας ΔΜ; Τηρείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΔΜ σχετικό μητρώο; Ας μην ξεχνάμε ότι στην ΠΔΜ υπάρχουν μερικές από τις μεγαλύτερες γέφυρες της Εγνατίας Οδού, οπότε απαιτούνται επιπλέον μέτρα σε προσωπικό, μέσα κ.ά.
- Ποιο είναι το πρόγραμμα της ΠΔΜ για την επιθεώρηση, αξιολόγηση και μελέτη επεμβάσεων λειτουργικής και δομικής αναβάθμισής τους;
- Γίνονται έκτακτοι έλεγχοι – αξιολογήσεις τους μετά από φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί, ή πλημμυρικά φαινόμενα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές φθορές, ειδικά στις μικρές γέφυρες και αν ναι, ποια η συνέχεια τους;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Αντώνης Τσάκωνας
Βασίλης Καρατζίδης