Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Κοζάνης για τις εξελίξεις στο ΔΗΠΕΘΕ, και την εκλογή καλλιτεχνικού διευθυντή, θέμα για το οποίο έχουν υπάρξει ουκ ολίγες αντιδράσεις, στην οποία εκφράζεται η διαφωνία ως προς τη διαδικασία, εφόσον “δεν τηρήθηκαν αδιαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και δεν λήφθηκαν υπόψη αντικειμενικά κριτήρια στην επιλογή”, ενώ αναφέρεται και η ανάγκη να υπάρχει μέριμνα για να μην υπάρχει αποκλεισμός πρόσβασης του λαού στον πολιτισμό:
“Με αφορμή τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν για την διαδικασία επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, εκφράζουμε την διαφωνία μας με την διαδικασία, αφού δεν τηρήθηκαν διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και δεν λήφθηκαν υπόψη αντικειμενικά κριτήρια στην επιλογή.
Όμως ακόμα και ο καλύτερος καλλιτεχνικός διευθυντής να είχε επιλεγεί, θα ήταν αναγκασμένος να λειτουργήσει στα ασφυκτικά πλαίσια της έλλειψης χρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης του ΔΗΠΕΘΕ.
Ο λαός της Κοζάνης δεν μπορεί να αποτελέσει κριτική επιτροπή για το ποιος είναι ο καταλληλότερος καλλιτεχνικός διευθυντής. Μπορεί όμως να γίνει κριτής απέναντι σε αυτούς που του στερούν την πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό και αυτό είναι για εμάς βασικό ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής. Η λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μια λειτουργία που πατάει στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων στον τομέα του πολιτισμού γενικότερα και για τα ΔΗΠΕΘΕ.
Ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν μπήκαν οι βάσεις για μια «μεταβατική περίοδο» στα ΔΗΠΕΘΕ, κατά την οποία ενισχύθηκαν οι συμπαραγωγές και οι συνεργασίες, έγινε μείωση του προϋπολογισμού για μισθοδοσίες, αυξήθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων κ.ά. Παίρνοντας τη σκυτάλη η ΝΔ, μιλώντας για «εξωστρέφεια» του πολιτιστικού προϊόντος και παίρνοντας αντίστοιχα μέτρα σε όλους τους τομείς του πολιτισμού (π.χ. μουσεία, πνευματικά δικαιώματα), θέλει και μέσα από τα ΔΗΠΕΘΕ, αλλάζοντας το νομικό πλαίσιό τους, να ενισχύσει την ανταποδοτική τους λειτουργία, τη λειτουργία τους ως ΑΕ.
Προβλέπεται τα ΔΗΠΕΘΕ να λειτουργούν σαν ΑΕ ΟΤΑ με αποτέλεσμα αντί το έργο τους να επικεντρώνεται στο μορφωτικό σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκαν, αυτά θα δίνουν βάρος στο να χτίζουν ένα εμπορικό brand name με μπαρ, εστιατόρια, αγορές κ.λπ. Αυτό φυσικά θα επιδρά και στις επιλογές των έργων που θα παρουσιάζονται, ώστε να είναι εμπορικά αποδοτικά.
Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης τα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ όπως και αυτό της Κοζάνης εδώ και χρόνια έχουν χάσει τον περιφερειακό τους χαρακτήρα, είναι ασύνδετα με το λαϊκό κόσμο της επαρχίας, οι παραστάσεις έχουν ακριβό εισιτήριο, ενώ την ίδια στιγμή συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ηρώδειο με μεγάλους πρωταγωνιστές, με συμπαραγωγές κ.λπ. σε κεντρικές πόλεις και στην πρωτεύουσα.
Πλέον κανένα ΔΗΠΕΘΕ δεν διοργανώνει περιοδείες ούτε χειμώνα ούτε καλοκαίρι σε χωριά, πέρα από αυτό της Πάτρας με τον ευέλικτο θίασο «Αρμα Θέσπιδος». Σε κάποιες περιπτώσεις η υποχρηματοδότηση οδηγεί τα ΔΗΠΕΘΕ στο μαρασμό, στην εγκατάλειψη, στις ερασιτεχνικές παραγωγές.
Επομένως αυτή η πολιτική θα έχει αρνητικές συνέπειες για τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά που θα ακριβοπληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στις παραστάσεις των ΔΗΠΕΘΕ αλλά και στους εργαζόμενους σε αυτά, που θα δουν τα δικαιώματα τους να σμπαραλιάζονται.
Αυτήν την πολιτική υπηρετεί πιστά και η Δημοτική Αρχή Κοζάνης και έχει ευθύνες για την μετατροπή του αγαθού του πολιτισμού σε εμπόρευμα. Ευθύνη έχει και για την τήρηση των διαδικασιών για την όσο πιο αντικειμενική επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή.
Διεκδικούμε :
— Οχι στους σχεδιασμούς για αλλαγές στο καθεστώς και τον αριθμό των ΔΗΠΕΘΕ. Οχι στα νέα σχέδια της κυβέρνησης που σπρώχνουν τα ΔΗΠΕΘΕ να λειτουργήσουν ως ΑΕ. Οχι στα πολυμετοχικά σχήματα που προτείνονται.
— Οικονομική, τεχνική και επιστημονική ενίσχυση των ΔΗΠΕΘΕ με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΠΟΑ. Το κάθε ΔΗΠΕΘΕ να χρηματοδοτείται με τουλάχιστον 100.000 ευρώ ετήσια.
— Να τηρούνται σε όλα τα κρατικά θέατρα και ΔΗΠΕΘΕ οι κλαδικές συμβάσεις σε καλλιτεχνικό και λοιπό προσωπικό. Αυτό να είναι όρος και στις συμπαραγωγές με άλλους θιάσους.
— Να ενισχυθεί ο πολιτιστικός και μορφωτικός χαρακτήρας των ΔΗΠΕΘΕ και κρατικών θεάτρων ώστε να περιλαμβάνουν παιδικό και εφηβικό θέατρο, την εξασφάλιση δυνατότητας περιοδειών των παραστάσεων ή μικρότερων περιοδευόντων θιάσων σε όλες τις περιοχές της ευθύνης τους, τη δημιουργία θεατρικών εργαστηρίων, διεξαγωγή σεμιναρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων, διαλέξεων πάνω στο θέατρο και άλλες δραστηριότητες που θα απευθύνονται στο λαό της κάθε πόλης.
— Να υπάρχει επιπλέον χρηματοδότησή τους από το ΥΠΠΟΑ για περιοδείες σε όλες τις πόλεις και χωριά του κάθε δήμου χειμώνα και καλοκαίρι – και για τις δύο σεζόν.
Κοζάνη 22/12/2021″