Ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό έργο για τα βιοαπόβλητα ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με εταίρους το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Συμμετείχε ο Δήμος Κοζάνης και η ΔΙΑΔΥΜΑ.
Στα πλαίσια των δράσεων του έργου, έγινε συλλογή βιοαποβλήτων από την λαϊκή αγορά της Κοζάνης, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ. Η δράση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας, με το 50% της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, πράγμα που βοήθησε σημαντικά στο να υπάρξει πολύ καλή επαφή και συνεργασία με τους πωλητές. Αρχικά, μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων που διένειμαν οι φορείς του έργου και με προσωπική ενημέρωση των πολιτών, έγινε γνωστή η δράση. Στη συνέχεια μοιράστηκαν σακούλες και ζητήθηκε από τους πωλητές να τοποθετούν μέσα σε αυτές τα βιοαπόβλητά τους, όπως φύλλα και κλαδάκια από πορτοκάλια και μανταρίνια, καθώς επίσης και χαλασμένα φρούτα και λαχανικά που δεν είναι προς κατανάλωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε Σάββατο η ποσότητα των βιοαποβλήτων που συλλεγόταν άγγιζε τον 1 τόνο. Επίσης, εγκαταστάθηκαν αισθητήρες σε καφέ κάδους οι οποίοι μετρούν την θερμοκρασία, το μεθάνιο και το διοξείδιο του άνθρακα. Ένας άλλος αισθητήρας είχε τη δυνατότητα να προσδιορίσει την πληρότητα των κάδων . Ακολούθως, με μία Sim Card ενσωματωμένη στους κάδους, στέλνονται σε μία ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα τα στοιχεία για το μεθάνιο, το διοξείδιο του άνθρακα, την θερμοκρασία και την πληρότητας των κάδων, βγάζοντας έτσι, ένα δρομολόγιο για τη συλλογή των βιοαποβλήτων. Σχεδιάζοντας έτσι, το βέλτιστο δρομολόγιο για τη συλλογή των βιοαποβλήτων προσαρμοσμένο κάθε φορά στα στοιχεία που στέλνουν οι αισθητήρες. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτοί οι αισθητήρες λειτουργούν με μπαταρίες, οι οποίες φορτίζονται από τα φωτοβολταϊκά πάνελς που έχουν τοποθετεί πάνω στους κάδους γι’ αυτό το σκοπό. Τα βιοαπόβλητα που συλλέγονταν οδηγούνταν για κομποστοποίηση.
Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, διοργανώνονταν συναντήσεις τόσο μεταξύ Δήμου – ΔΙΑΔΥΜΑ- Περιφέρειας για την εξέλιξη του έργου όσο και πιο στοχευμένες, με εκπροσώπους της εστίασης για την συλλογή αποβλήτων του καφέ. Επιπρόσθετα, όλες οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Εβδομάδα Κλιματικής Ουδετερότητας στο Δήμο Κοζάνης έγιναν στα πλαίσια του έργου και της διάδοσης των δράσεών του στην τοπική κοινωνία, ενώ η χρηματοδότησή τους ήταν από αυτό.
Πρόκειται για το SCALIBUR, ένα έργο που έλαβε χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020, με βασικό στόχο του έργου την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Συμμετέχουσες πόλεις ήταν το Λούντ της Σουηδίας, ως πόλη – φάρος γιατί ήδη αξιοποιεί τα βιοαπόβλητα κι είχε να προσφέρει την εμπειρία της στις δράσεις του έργου, η Κοζάνη από Ελλάδα, το Αλμπάνο από Ιταλία και η Μαδρίτη από Ισπανία.
Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) που συμμετείχε ως εταίρος στο έργο παρακολούθησε από κοντά τις εξελίξεις και μετέφερε τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισε καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης στη Δυτική Μακεδονία, επιδιώκοντας πάντοτε την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στην περιοχή με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία