Για κινήσεις πρόσκαιρου εντυπωσιασμού και εξαγγελία εξαγγελία «εύπεπτη και πιασάρικη» που απαξίωσε τους ειδικούς του χώρου, δημιούργησε τοπικιστικές αντιπαραθέσεις, και πιθανώς έκαψε μια σημαντική διεκδίκηση, αυτή της δημιουργίας ενός νέου νοσοκομείου στην Κοζάνη, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις», αναφερόμενο στο θέμα των ημερών, μετά τις ανακοινώσεις του δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης.
Η ανακοίνωση σημειώνει πως δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση για να βελτιωθεί σήμερα η κατάσταση στο Νοσοκομείο Κοζάνης, κάνοντας λόγο για εξαγγελία που πέταξε την «μπάλα στην κερκίδα» και αποπροσανατόλισε την συζήτηση και έκρυψε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Στην ουσία του θέματος, η δημοτική κίνηση ζητάει να γίνει ο υγειονομικός χάρτης της περιοχής με ένα ολοκληρωμένο, περιφερειακό σχέδιο, από το οποίο να προκύψουν οι όποιες ανάγκες υπάρχουν. Μάλιστα σε ό,τι αφορά το επιχείρημα της ηλικίας του νοσοκομείου, η ανακοίνωση φέρνει ως παραδείγματα και άλλα νοσοκομεία που χρονολογούνται παλαιότερα του Μαμάτσειου, επισημαίνοντας ότι «σε ένα Νοσοκομείο αυτό που μετράει πρωτίστως είναι το προσωπικό και ο εξοπλισμός του και στη συνέχεια οι κτιριακές υποδομές».
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Κοζάνης όπου συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Παρόντες στη συνεδρίαση τόσο ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κος Τσεβεκίδης, όσο και ο Διοικητικής του Νοσοκομείου κος Γκανάτσιος. Παρά το γεγονός ότι αναδείχθηκαν μια σειρά από προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι εδώ και οχτώ μήνες δεν λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε το νοσοκομείο μας να μπορέσει να διαχειριστεί την αναμενόμενη υγειονομική κρίση από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι οι υπάρχοντες γιατροί και νοσηλευτές υπερβάλουν εαυτούς για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση δεν ακούσαμε για καμιά παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής για την βελτίωση της κατάστασης στο Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, καθώς και για την καλύτερη οργάνωση αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Ανταυτού ο κος Μαλούτας επέλεξε να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα, να αποπροσανατολίσει την συζήτηση, να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να λειτουργήσει εν τέλει μόνο επικοινωνιακά ανακοινώνοντας πρωτοβουλίες για νέο περιφερειακό νοσοκομείο μέσω της εκπόνησης μιας μελέτης βιωσιμότητας-σκοπιμότητας της οποίας ακόμη και το αποτέλεσμα προαναγγέλθηκε ήδη, απαξιώνοντας πλήρως την τόσο σοβαρή αυτή διαδικασία.
Ένα νέο περιφερειακό Νοσοκομείο για το οποίο, σύμφωνα πάντα με τον κο Μαλούτα, δεν έχει γίνει καμία απολύτως συνεννόηση με την κεντρική κυβέρνηση, με το αρμόδιο υπουργείο, με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφέρειας, με το υγειονομικό προσωπικό του τόπου αλλά για το οποίο έχει ήδη βρεθεί ο χώρος, υπάρχουν ιδέες για την χρηματοδότηση (λίγο από Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, λίγο ΕΣΠΑ, γιατί όχι ΣΔΙΤ και υπάρχουν και χορηγοί!!!) και μας λείπει μόνο η κορδέλα για τα εγκαίνια.
Μία εξαγγελία εύπεπτη και πιασάρικη που συνεχίστηκε με συνεντεύξεις του κου Μαλούτα αλλά και τοποθετήσεις των συνοδοιπόρων του στην δημοτική αρχή, μια εξαγγελία όμως που δυστυχώς απαξίωσε τους ειδικούς του χώρου, δημιούργησε τοπικιστικές αντιπαραθέσεις, ξύπνησε αμυντικά αντανακλαστικά, απομόνωσε και περιχαράκωσε τον Δήμο Κοζάνης σε σχέση με τους υπόλοιπους σχετικούς φορείς και εντέλει, πράγμα που απευχόμαστε, ενδεχομένως «έκαψε» μια σημαντικότατη διεκδίκηση του Δήμου Κοζάνης στον βωμό του πρόσκαιρου εντυπωσιασμού και των εσωτερικών ισορροπιών της δημοτικής αρχής.
Ως παράταξη διαχρονικά έχουμε επιλέξει να σταθούμε υπεύθυνα, σοβαρά και τεκμηριωμένα απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι ο υγειονομικός χάρτης της περιοχής, αφουγκραζόμενοι την απόλυτα λογική ευαισθησία και ανησυχία των πολιτών απέναντι στα ζητήματα υγείας. Έχουμε προτείνει την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου, περιφερειακού σχεδίου ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι υφιστάμενες υποδομές με τελικό στόχο την βελτίωση των παροχών υγείας για όλους τους πολίτες αυτού του τόπου.
Μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό ενδεχομένως να προκύψει και η ανάγκη για ένα νέο Νοσοκομείο στον Δήμο Κοζάνης και φυσικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να κάνουμε το παν για την υλοποίηση του. Πάντα όμως δεχόμενοι την άποψη των ειδικών του χώρου της υγείας, την περιφερειακή συνείδηση, τον σεβασμό του δημόσιου χρήματος, τον ρόλο του δήμου Κοζάνης ως πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.
Με επιστολή μας στις 27/10/2020 προς όλους τους σχετικούς φορείς προτείναμε βραχυχρόνια μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας βάσει ενός πλάνου συνεργασίας μεταξύ των υφιστάμενων νοσοκομείων της περιοχής μας αλλά και άμεσης στελέχωσης όλων των υποδομών υγείας της περιοχής. Ο κ. Μαλούτας γι αυτήν την πρόταση δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει και να τοποθετηθεί ενώ είναι απολύτως αρμόδιος να εξαγγείλει ένα νέο Περιφερειακό Νοσοκομείο!
Η υγεία του καθένα από εμάς είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους μικροπολιτικής και όσοι υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης θα πρέπει αυτό να το γνωρίζουν καλύτερα και να πράττουν ανάλογα, σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» έχει επιλέξει στην μέχρι τώρα πορεία της να προσπαθεί να είναι χρήσιμη για τον τόπο και όχι μόνο αρεστή και έτσι θα συνεχίσει.
Κοζάνη 25-11-2020
Για τη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»
Υ.Γ. Χρησιμοποιείται συχνά από τον κο Μαλούτα και τους συν αυτώ το επιχείρημα της ηλικίας του Μαμάτσειου το οποίο εγκαινιάστηκε το 1959, στην προσπάθεια «απαξίωσης» του. Δεν θα ισχυριστούμε φυσικά ότι το Μαμάτσειο είναι καινούριο ούτε ότι δεν ασφυκτιά στο σημείο που βρίσκεται απλά και ενημερωτικά όμως θα παραθέσουμε ενδεικτικά τα παρακάτω:
- Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» χτιστηκε το 1950
- Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» το 1948
- Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ το 1951
Υπάρχουν φυσικά και νεώτερα αυτών, τα παραπάνω νοσοκομεία όμως συνεχίζουν έκτοτε να επεκτείνονται, να εκσυγχρονίζονται και να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ελληνικά υγειονομικά δρώμενα γιατί σε ένα Νοσοκομείο αυτό που μετράει πρωτίστως είναι το προσωπικό και ο εξοπλισμός του και στη συνέχεια οι κτιριακές υποδομές».