Ένα επιπλέον πρόβλημα έχει προστεθεί στα ήδη αρκετά των καρκινοπαθών του Δήμου Εορδαίας, καθώς σύμφωνα με ΦΕΚ του ΕΟΠΥΥ, δεν δικαιούνται να αποζημιωθούν για τις μετακινήσεις τους, από τη στιγμή που υπάρχει υγειονομική δομή κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Δηλαδή, λόγω της ύπαρξης του Ογκολογικού Τμήματος στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, οι καρκινοπαθείς δεν δικαιούνται αποζημίωση μετακίνησης. Αυτό ισχύει μόνο για τους καρκινοπαθείς του Δήμου Εορδαίας.
Όπως ανέφερε στον «Π» ο κύριος Κώστας Τριανταφυλλίδη, μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Εορδαίας, είναι πολύ θετικό το γεγονός της ύπαρξης του Ογκολογικού Τμήματος, καθώς εξυπηρετούνται πολλοί καρκινοπαθείς της Δυτικής Μακεδονίας. Δυστυχώς, όμως, το Τμήμα κάνει μόνο κάποιες χημειοθεραπείες κι όχι όλες, ενώ δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί για να υποστηρίξουν την παραμονή όλων των ασθενών στο Ογκολογικό Τμήμα. Κατά συνέπεια πολλοί φεύγουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κι όχι μόνο.
Το παράδοξο του θέματος, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, είναι ότι ενώ το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο είναι το κοντινότερο νοσοκομείο για όλους τους νομούς και δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, μόνο οι καρκινοπαθείς του Δήμου Εορδαίας δεν δικαιούνται αποζημίωση μετακίνησης. Είναι καιρός να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Συγκεκριμένα στο εν λόγω ΦΕΚ, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Δικαιούχοι ΕΟΠΥΥ που χρειάστηκε να μετακινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας που δεν αντιμετωπίζεται σε υγειονομική δομή κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αποζημιώνονται για την μετακίνηση με το αντίτιμο των εισιτηρίων μετάβασης και επιστροφής δημοσίων συγκοινωνιών (Λεωφορείο, Πλοίο, Τρένο). Την αποζημίωση δικαιούται ο ασθενής και ένας συνοδός του. Ο Οργανισμός αποζημιώνει τη δαπάνη μετακίνησης συνοδού, υποχρεωτικά όταν πρόκειται για παιδιά και εφήβους μέχρι 18 ετών και για ενήλικες, εφόσον τούτο κριθεί απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό και συνυπογράφεται από Διευθυντή Νοσοκομείου ή ΚΥ.….».
Αυτό που ζητούν οι καρκινοπαθείς είναι αρχικά να πάψει αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ αυτών που διαμένουν στον Δήμο Εορδαίας και των υπολοίπων (Κοζάνης, Αμυνταίου, Φλώρινας κτλ) και να πληρώνονται κανονικά τα έξοδα μετακίνησής τους και σε δεύτερο, αλλά ει δυνατόν, σύντομο χρόνο, να προσληφθούν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε το Ογκολογικό Τμήμα να μετατραπεί σε Κλινική, εξυπηρετώντας έτσι όλους τους ασθενείς της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό θα σήμαινε εξοικονόμηση χρημάτων για τους ασθενείς και λιγότερη ταλαιπωρία για τους ίδιους και τους συνοδούς τους.
«Τα χρήματα που δίνει κάθε χρόνο ο ΕΟΠΥΥ για τις μετακινήσεις των ασθενών της περιοχής, αν τα διέθετε για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στην Ογκολογική, τότε θα είχε λυθεί το πρόβλημα» τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Εορδαίας, κύριος Κωνσταντίνος Τσιμπραηλίδης, μιλώντας για το ίδιο θέμα στον «Π», ανέφερε ότι οι πιέσεις που ασκεί ο Σύλλογος είναι διαρκείς και μέχρι τώρα, με την καταλυτική συμβολή του Διοικητή του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, κ. Σταύρου Παπασωτηρίου, έχουν έρθει δύο επιπλέον γιατροί για το Ογκολογικό Τμήμα – εκτός της ογκολόγου, η οποία υπερβάλλει εαυτόν με τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετεί καθημερινά- εκ των οποίων η μία γιατρός είναι αιματολόγος.
Οι καρκινοπαθείς ζητούν την στήριξη των τοπικών αρχών, συλλόγων, πολιτών και φορέων στις διεκδικήσεις τους προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, γιατί η υγεία είναι ζήτημα που μας αφορά όλους.
Μαρία Κοτζακόλιου