Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη – Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Επιστρέφω με τη θεσμική μου ιδιότητα στη Δ. Μακεδονία. Τις τελευταίες 15 ημέρες επισκεεφθήκαμε πόλεις στη Μακεδονία για να ακούσουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα. Ερχόμαστε στην Κοζάνη για να δούμε τα θέματα του Κτηματολογίου και να λύσουμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και να υπάρξει συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση», είπε αρχικά ο υπουργός, λέγοντας ότι το Κτηματολόγιο είναι εκκρεμότητα δεκαετιών.
Προς το τέλος Ιουνίου οδηγούμαστε προς περαίωση μελέτης σε περιοχές στη Δ. Μακεδονία, ανακοίνωσε μάλιστα με έμφαση, μπαίνει σε τάξη το γραφείο, λειτουργούν οι ψηφιακές υπηρεσίες και θα είναι διαθέσιμα τα παλιά αρχεία προς δικηγόρους και επαγγελματίες.
Ερωτηθείς τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα του πολίτη, απάντησε πως όποια περιοχή μπαίνει σε οριστικοποιημένο κτηματολόγιο, έχει στη διάθεσή της τον Ψηφιακό Χάρτη Μεταβίβασης Ακινήτου, που προσφέρει άμεσες ψηφιακές αλλαγές, χωρίς αναμονές σε γραφεία και ουρές, ώστε σε μια εργάσιμη ημέρα να περαστούν οι αλλαγές σε ακίνητα.
Επίσης, προσέθεσε πως μπορεί ο κάθε πολίτης να δει πως έχει οριοθετηθεί η περιουσία του επάνω στο χάρτη, ώστε όλα να λειτουργούν με ενιαίους κανόνες.
Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα προς τον κόσμο αλλά και προς παραδοσιακούς νεοδημοκράτες για το τι θα ψηφίσουν την Κυριακή, ο κ. Κυρανάκης απάντησε πως στόχος της ΝΔ είναι να εκπέμψει ισχυρό μήνυμα: «Την Κυριακή αποφασίζουμε για το ποιοι θέλουμε να μας εκπροσωπούν στην Ευρώπη και σε επίπεδο Ευρωβουλής αλλά και σε επίπεδο κυβέρνησης. Να σκεφτούμε αν θέλουμε έναν πρωθυπουργό που θα πηγαίνει στην Ευρωβουλή με ένα ισχυρό ποσοστό και θα διαπραγματεύεται τα εθνικά μας συμφέροντα, έχοντας το πολιτικό κεφάλαιο να ασκήσει ακόμη και βέτο αν χρειαστεί για τα Σκόπια, που θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτεί την ΚΑΠ για τους αγρότες, αλλά και τη Δίκαιη Μετάβαση, που ανέλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός».
Για τα Σκόπια, έκανε λόγο για προκλητικές ενέργειες της προέδρου της χώρας και του νέου Πρωθυπουργού, ο κ. Κυρανάκης απάντησε πως «δεν έχουν καμία απολύτως θέση στην Ευρώπη» και αυτό είναι ένα καθαρό μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει η χώρα. «Ο κόσμος την Κυριακή ψηφίζει για εκπροσώπους της πατρίδας μας στην Ευρώπη. Θέλουμε σοβαρούς εκπροσώπους ή θέλουμε να αποτυπωθεί η γκρίνια και η δυσαρέσκεια; Να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Βλέπουμε ανίσχυρες κυβερνήσεις σε πολλά κράτη με αστάθεια και ρευστότητα. Αν η Ελλάδα δεν έχει μια ισχυρή κυβέρνηση δεν θα μας βλέπουν ως ισότιμους».
«Στη Μακεδονία υπάρχει μια πού καλή συνεννόηση σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας για τον ψηφιακό χάρτη μεταβίβασης. Στη Μακεδονία οι υποβολές είναι πάνω από 55% και η Μακεδονία μας έχει δώσει το μήνυμα ότι αγκαλιάζει την ψηφιοποίηση», είπε επίσης, αναφορικά με τις νέες δράσεις του υπουργείου στο κομμάτι της ψηφιοποίησης.
Ο κ. Κυρανάκης σημείωσε πως φέτος έγιναν πάνω από 1,6 δις ψηφιακές συναλλαγές, με τον στόχο να είναι να καταργείται η γραφειοκρατία ώστε ως το 2027 να γίνονται όλα ψηφιακά, με το κινητό. Στο Wallet είπε πως θα μπουν και άλλες υπηρεσίες, όπως οι πόντοι παραβιάσεων του ΚΟΚ, τα κατοικίδια, ταυτότητες διάφορων επαγγελματικών κλάδων και άλλα.
Επίσης, αναφέρθηκε στην διαλειτουργική καταβολή των πιστοποιητικών, ώστε να μειωθεί και η ψηφιακή γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τον κόσμο.
Προσέθεσε πως η χώρα μας είναι πίσω στην εγκατάσταση οπτικής ίνας, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που οφείλεται στη γεωγραφία της χώρας μας. Ωστόσο στο 5G η Ελλάδα είναι στο group χωρών με πολύ υψηλές ταχύτητες.
Επίσης, αναφέρθηκε σε θέματα ραδιοφωνίας με εθνικό πρόσημο, μιας και γίνονται παρεμβολές από γειτονικά κράτη σε εθνικές συχνότητες, μιλώντας για διασυνοριακές παρεμβολές.
Τέλος, για το θέμα Κασσελάκη, απάντησε πως τα νούμερα δεν βγαίνουν, στη συζήτηση περί Πόθεν Έσχες.