Κάλεσμα προς όλους τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αγροτικούς φορείς της περιοχής του Αμυνταίου να στηρίξουν με την ενεργή παρουσία τους, το μπλόκο που θα στηθεί από την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου (και ώρα 12 μ.), στον κόμβο του Αντιγόνου, απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου.
Αναλυτικότερα, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αμυνταίου σε απόλυτο συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα σε όλη τη χώρα. «Είναι απολύτως αναγκαίο σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η κλιμάκωση αυτή του αγώνα, διότι τα αδιέξοδα των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας γενικότερα είναι πολύ μεγάλα. Είναι απολύτως αναγκαίο σήμερα, που η χώρα βγαίνει από την κρίση και λαμβάνονται μέτρα ανακούφισης για όλες τις κοινωνικές ομάδες, να υπάρξει η απαραίτητη στήριξη και στους αγρότες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του συλλόγου Διαμάντω Κρητικού, τόνισε πως μετά τη συνάντηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη και συντονισμό με τη γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, αποφασίστηκε να βγουν τα τρακτέρ στο μπλόκο Αντιγόνου την Παρασκευή.
Στα αιτήματα του κλάδου, κύριο είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, ενώ ζητούμενο για τον αγροτικό κλάδο, σύμφωνα με την ίδια, είναι να γίνουν αλλαγές στον ΕΛΓΑ, ώστε να δίνονται σωστές αποζημιώσεις. Το μειωμένο εργατικό δυναμικό, ειδικά στις αγροτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, απασχολεί επίσης τους αγρότες της περιοχής, που ζητούν με μια απλή διαδικασία να αλλάξει το καθεστώς για τους εργάτες που έρχονται για μεροκάματα στην περιοχή μας, από τις τρεις γειτονικές χώρες.
«Χρειαζόμαστε εργάτες. Έρχονται με τουριστική βίζα από τις γειτονικές χώρες, αλλά δεν μπορούμε να τους βάλουμε εργόσημα. Από τη στιγμή που οι νέοι της περιοχής μας μετανάστευσαν και εμείς χρειαζόμαστε εργατικά χέρια, πρέπει να βρεθεί μια λύση», τονίζει σχετικά η κ. Κρητικού.
Επίσης, στα αιτήματα των αγροτών είναι η νέα ΚΑΠ και οι επιδοτήσεις, με ζητούμενο να πηγαίνουν στην παραγωγή και όχι στα ιστορικά δικαιώματα.
Επίσης, για τη δυτική Μακεδονία, τον κάθε κλάδο απασχολούν συγκεκριμένα ζητήματα με τα προϊόντα που παράγουν, ωστόσο η μεταλιγνιτική περίοδος είναι κάτι που «όλοι θα το βρούμε μπροστά μας», όπως τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Κρητικού, ειδικά για την περιοχή του Αμυνταίου, «Η ΔΕΗ φεύγει αφήνοντας κρανίου τόπο και οι αγρότες θα έπρεπε να μπορούν να αξιοποιούν τη γη για να παράγουν. Δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι», καταλήγει.