Στον κόσμο της φαίνεται να ζει η Δημοτική Αρχή, η οποία -εννέα μήνες μετά την εκλογική της νίκη και έξι μήνες από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της- δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό της.
Σε μία εποχή, που οι εξελίξεις τρέχουν, που οι Δήμοι συνεδριάζουν μία και δύο φορές την εβδομάδα, προγραμματίζοντας μελέτες, έργα και προγράμματα, η Δημοτική μας αρχή περιορίζεται στην διαχείριση του υπάρχοντος μοντέλου χωρίς τις απαραίτητες τομές και παρεμβάσεις.
Είναι τόση η νωθρότητα και η μακαριότητα ώστε κινδυνεύουν να απενταχθούν πλήθος ενταγμένων έργων, εγκριθέντων μελετητικά, της προηγούμενης Δημοτικής αρχής, πολλών μάλιστα εκατομμυρίων Ευρώ.
Ενώ τα έργα αυτά έπρεπε να δημοπρατηθούν ως τον Δεκέμβριο ή τουλάχιστον ως τον Φεβρουάριο και να αποπερατωθούν έως τον Δεκέμβριο του 2015 επικρατεί σιγή και πρόωρη κόπωση.
Ερωτηματικά υπάρχουν και για την εχθρική στάση της νέας Δημοτικής Αρχής απέναντι στο προσωπικό, του οποίου ο Δήμαρχος εδώ και έξι μήνες δεν βρήκε τον χρόνο, να επισκεφθεί τα διάφορα τμήματα, έστω για μια συνάντηση γνωριμίας, ενώ είναι γνωστές οι διάφορες άνευ λόγου άδικες μετακινήσεις και συμπεριφορές απέναντι ορισμένων υπαλλήλων.
Έργα σε κίνδυνο
- Διαχείριση λυμάτων ρέματος Σουλού, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. €. Κύριες δράσεις είναι η μεταφορά λυμάτων από τα χωριά στο βιολογικό της Πτολεμαΐδας. Ο ένας άξονας είναι τα λύματα Πενταβρύσου-Περδίκκα, που εκβάλλονται στο ύπαιθρο και αποτελούν υγειονομική βόμβα.
Γι’ αυτό το υποέργο, όλα είναι έτοιμα για δημοπράτηση, για την οποία έχει παρθεί απόφαση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (τον περασμένο Μάιο) και η υπόθεση έχει βαλτώσει. Αν συνεχισθεί η αδράνεια του Δήμου, στο τέλος του 2015 το έργο θα απενταχθεί.
- Ο άξονας Άρδασσα-Ασβεστόπετρα (με εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης στην Ασβεστόπετρα) επίσης καθυστερεί και δεν δημοπρατείται η σύνδεση με τον Βιολογικό Πτολεμαΐδας με κίνδυνο απένταξης και εδώ.
- Ο τρίτος άξονας που βρίσκεται σε αδράνεια είναι η σύνδεση με τον Βιολογικό από Αναρράχη μέχρι Δροσερό, Γαλάτεια και Ολυμπιάδα. Ενώ εδώ υπάρχει ενταγμένη μελέτη, δεν έχει γίνει ακόμη καμία προσπάθεια για δημοπράτηση του έργου.
- Στον άξονα Καρυοχωρίου-Αγίου Χριστοφόρου (υπό μελέτη ο αγωγός μεταφοράς), έχει βαλτώσει το θέμα, με καμία ενημέρωση για το αν ασχολείται ο Δήμος και κίνδυνο απένταξης.
- Καθυστέρηση υπάρχει και στην Σπηλιά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και την κατασκευή μικρού Βιολογικού Καθαρισμού.
- Στον άξονα του πρώην Δήμου Βερμίου. Ο Δήμος Εορδαίας, δεν έχει κάνει ακόμη την παραλαβή μελετών, αποχέτευσης και Ύδρευσης και σύνδεσης με Βιολογικό (αυτοτελή). Μήπως τα παραπάνω σημαντικά έργα είναι υπό εγκατάλειψη, αφού υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και δεσμεύσεις;
- Ανησυχίες υπάρχουν και για την αδράνεια στον άξονα Μεσόβουνο-Κομνηνά-Ανατολικό (εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης) που οι μελέτες ήταν σε εξέλιξη με παράδοση στο τέλος του 2014. Αγνοείται η τύχη τους.
- Τέλος από τα εσωτερικά δίκτυα, υπάρχουν οι εκκρεμότητες των ενταγμένων έργων Προαστείου και Δροσερού, τα οποία έπρεπε ήδη να έχουν δημοπρατηθεί και από τον Δήμο Εορδαίας και την ΔΕΥΑΕ, επικρατεί ηχηρή σιωπή.
- Αγνοείται επίσης το κορυφαίο θέμα αναβάθμισης του υπάρχοντος Βιολογικού Καθαρισμού Πτολεμαΐδας και επέκτασής του, ώστε να μπορεί στο άμεσο μέλλον να γίνει αποδέκτης όλων των λυμάτων της Εορδαίας.
Ενώ εντάχθηκε η μελέτη και το έργο, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν θα γίνει η δημοπράτηση και αν προλάβουμε την κατασκευή ή δυστυχώς θα πάμε πάλι για απένταξη, χάνοντας μία ακόμη σημαντική ευκαιρία για την Πτολεμαΐδα.
Ο χρόνος τρέχει
Αμείλικτος δυστυχώς ο χρόνος όταν πρόκειται για υλοποίηση έργων, ιδιαιτέρως στο ΕΣΠΑ. Η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία, σε συνάρτηση με την μη ορθή οργάνωση των Δήμων καθώς και με την μη κινητοποίηση των Δημοτικών αρχών έχουν ως αποτέλεσμα την απένταξη έργων και το χάσιμο κονδυλίων.
Στο Δήμο Εορδαίας έχουν επαναπαυθεί οι πάντες και “περί άλλων τυρβάζουν”.
Για άγνωστους λόγους, δεν έχει αναπτύξει την δέουσα κινητικότητα η νέα Δημοκρατική Αρχή και δεν βλέπουμε ούτε πρόγραμμα, ούτε φαντασία, αλλά ούτε και δραστηριότητα.
Ο Δήμος αδυνατεί να δει και να διαχειρισθεί ακόμη και την καθημερινότητα στην πόλη και τα χωριά.
Ούτε καν τις λακκούβες, την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων, τα σκουπίδια και την ανακύκλωση.
Όσον αφορά τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΕ) και Τηλεθέρμανσης (ΔΕΤΗΠ), θα επανέλθουμε με ειδικά αφιερώματα.
Σε επόμενο φύλλο, θα δημοσιεύσουμε έρευνα για ένα θέμα “βόμβα” για την πόλη μας και την απραξία του Δήμου που την εκθέτει στο πανελλήνιο.