Τη δική του θέση γύρω από την κατασκευή της νέας Μονάδας “Πτολεμαΐδα V” καταθέτει για ακόμη μια φορά μέσα από την προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Διευθυντής Επικοινωνίας ΔΕΗ και οικονομολόγος Κίμων Στεριώτης.
“Ακόμη και σήμερα- στην εποχή των πιο προηγμένων τεχνολογιών και μέσων ενημέρωσης – υπάρχουν ορισμένοι που συστηματικά αντιτίθενται στη χρήση του Λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας…
Διερωτώμαι, πώς θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη ΔΕΗ, που ανέπτυξε με μοναδικό τρόπο τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή;
Αναρωτιέμαι, πώς θα ήταν ο κόσμος εάν δεν χρησιμοποιούσε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον άνθρακα και το λιγνίτη;
Σήμερα σχεδόν το 58% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται από άνθρακα (42%, σχεδόν όσο ήταν και πριν 40 χρόνια!), πυρηνικά (11%) και πετρέλαιο (5%)…
Το φυσικό αέριο καλύπτει το 21% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το 16% αυτής παράγεται από υδροηλεκτρικά και μόλις το 5% από ΑΠΕ και άλλες πηγές!
Εάν χρησιμοποιούνταν μόνον οι ΑΠΕ και τα μεγάλα Υδροηλεκτρικά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το Παγκόσμιο Εισόδημα θα ήταν μειωμένο τουλάχιστον κατά 80!!! Ομως, θα ήταν άνιΣα κατανεμημένο σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι περισσότερες χώρες διαθέτουν δεν διαθέτουν επάρκεια νερών για άφθονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Υδροηλεκτρικούς Στσθμούς!
Ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ
Οι ΗΠΑ, που είναι και εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας από τον Καναδά, εάν δεν χρησιμοποιούσαν τον άνθρακα σε ποσοστό περίπου 42%, το Εθνικό Εισόδημα της χώρας θα ήταν μειωμένο σχεδόν κατά 50%!
Ανάλογα μειωμένο θα ήταν και το Εθνικό Εισόδημα της …βιομηχανικής Γερμανίας, καθώς ξεπερνάει το 40% η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακες και λιγνίτες μετά το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της το 2011!
Από τις χώρες της Ευρώπης μόνον η Νορβηγία θα είχε πλήρη αυτάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς διαθέτει το πλουσιότερο υδάτινο δυναμικό στον κόσμο, αλλά και φυσικό αέριο…
Στην Ευρώπη σχεδόν το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από άνθρακα και περίπου άλλο τόσο από πυρηνική ενέργεια.
Ωστόσο, όσες χώρες στηρίζονται κυρίως σε εργοστάσια φυσικού αερίου (πχ Βρεταννία, Ιταλία) δυστυχώς έχουν πολύ ακριβότερες τιμές ρεύματος, σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν άλλα μείγματα ενέργειας…
ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΊΣ ΆΝΘΡΑΚΑ;
Στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη δεν θα υπήρχε σήμερα η… Κίνα που στηρίζει την Ανάπτυξή της στους εγχώριους και στους εισαγόμενους άνθρακες… Ούτε θα υπήρχε και η Ινδία ως αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη, που κυρίως χρησιμοποιεί τους άνθρακες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας…
Εάν η Παγκόσμια Οικονομία στηριζόταν μόνο στο φυσικό αέριο, τότε οι διεθνείς τιμές τους θα ήταν περίπου 10 φορές μεγαλύτερες των σημερινών τιμών… Εάν οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν μόνο φυσικό αέριο, Υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ η συμμετοχή του ρεύματος στο μέσο “καλάθι της Ευρωπαίας νοικοκυράς” θα ξεπερνούσε το 8% από περίπου 2,2% που είναι σήμερα…
Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τον Άνθρακα; Το μέσο κατά κεφαλήν παγκόσμιο εισόδημα θα ήταν περίπου στο 5% – 15% του σημερινού!
Οι πόλεμοι για την κατάκτηση των υδάτινων πόρων (για πόσιμο νερό και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) θα ήσαν συνεχείς και αδυσώπητοι…
Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αφρική του 2015 από τα περίπου 800 εκατ. κατοίκους τα 550 εκατ. δεν έχουν καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα! Αντίθετα, η Νότια Αφρική είναι η πιο πλούσια χώρα της ηπείρου, επειδή, με τα τεράστια κοιτάσματα άνθρακα που διαθέτει, ελέγχει πάνω από το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της Αφρικής!!!
Όλες οι διεθνείς αναλύσεις συμφωνούν ότι, με βάση τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, ο άνθρακας θα εξακολουθήσει να είναι η σημαντικότερη ενεργειακή πρώτη ύλη μέχρι και το 2030!
Μια “μεγάλη ανατροπή” σε αυτές τις προβλέψεις θα μπορούσε να προέλθει από την ταχεία ανάπτυξη μέσων αποθήκευσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με πολύ χαμηλές “εγγυημένες τιμές” και με χαμηλά λειτουργικά κόστη… Αλλά μια τέτοια “νέα ηλεκτρική επανάασταση” δεν είναι ορατη προε το παρόν…
Επομένως, τα λιγνιτικά κοιτάσματα της Ελλάδας αποτέλεσαν και (ευτυχώς) εξακολουθούν να αποτελούν “ευλογία Θεού” και πηγές Κοινωνικής Ευημερίας…
Πραγματικά, δεν είναι κατανοητές οι αντιδράσεις και αμφισβητήσεις της κατασκευής ενός σύγχρονου λιγνιτικού εργοστασίου – του Πτολεμαϊδα V…
Όταν η Γερμανία “επιστρέφει” στην άνθρακική και λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, εμείς ζητάμε εγκατάλειψη των εγχωρίων λιγνιτών;
Θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στις συχνές, μεγάλες και παρατεταμένες διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας της δεκαετίας του 1950; Ή θέλουμε να επιστρέψουμε στην εποχή που το “ρεύμα ήταν για τους πολύ λίγους”; Θέλουμε πολύ ακριβότερο ρεύμα μέσα στην κρίση;
Διερωτώμαι:
Υπάρχει πραγματικά άγνοια της παγκόσμιας ενεργειακής πραγματικότητας; Η μήπως….;
ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ
Οικονομολόγος”