Για τα νέα κίνητρα για την οικειοθελή αποχώρηση των εργαζομένων από τη ΔΕΗ μίλησε στον Αντώνη Πουγαρίδη και το e-ptolemeos.gr, το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων, Παντελής Καραλευθέρης.
Για τα νέα κίνητρα για την οικειοθελή αποχώρηση των εργαζομένων από τη ΔΕΗ και το πολλαπλάσιο όφελος που θα έχει αυτή η απόφαση της διοίκησης για τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, μίλησε στον Αντώνη Πουγαρίδη και το e-ptolemeos.gr, το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων, Παντελής Καραλευθέρης. «Το κέρδος της ΔΕΗ είναι η ορθολογική και με μικρότερο κόστος λιγνιτική παραγωγή», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αθροιστικά το ποσό που θα πέσει στην περιοχή από τις αποζημιώσεις, είναι μεγαλύτερο από τα Προγράμματα Δίκαιης Μετάβασης που σχεδιάζονται, καλώντας μάλιστα τους εργαζόμενους να στραφούν σε επενδύσεις για το μέλλον της περιοχής. Μάλιστα εξήρε το ρόλο του προέδρου και ΔΣ της ΔΕΗ Γ. Στάσση για την απόφασή του και τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει, ξεκαθαρίζοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ θα συνεδριάσει σήμερα Τρίτη, οπότε και η συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και της διοίκησης, θα γίνει απόφαση.
«Γενναία απόφαση Στάσση που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα διαχείρισης προσωπικού»
«Η απόφαση αφορά πρόταση του προέδρου, που γενναία έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαχείρισης του προσωπικού, ιδίως στα λιγνιτικά κέντρα, σε μια περίοδο που για τους γνωστούς λόγους συρρίκνωσης της παραγωγής, το προσωπικό θα πιεστεί. Η απόφαση θα βοηθήσει στη διαχείριση του προσωπικού και στην καλύτερη λειτουργία της λιγνιτικής παραγωγής. Τα 5000 μπόνους που δίνονταν στην οικειοθελή αποχώρηση ενός εργαζόμενου, τετραπλασιάζεται στην κυριολεξία. Αναγνωρίζεται η προσπάθεια και ο κόπος τόσων χρόνων, να προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση, όσοι έχουν τα όρια, αφήνοντας στην επιχείρηση τη δυνατότητα να διαχειριστεί τις υπόλοιπες θέσεις τις οποίες θα μείνουν κενές για να μην υπάρξουν προβλήματα», εξήγησε αρχικά ο κ. Καραλευθέρης.
1000 εργαζόμενοι εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από τα μπόνους
Μάλιστα, διευκρίνισε πως η απόφαση θα προλαβαίνει την πιθανή έξοδο 1000 εργαζόμενων, οι οποίοι θα προλάβουν να κάνουν χαρτιά μέσα στον επόμενο μήνα. Οι εργαζόμενοι που έχουν τα πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 1000. «Όσοι θέλουν να φύγουν θα μπορούν να το κάνουν, από τα λιγνιτικά κέντρα της Δ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης», τόνισε.
Επίσης, τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν περιγράφει μόνο όσους δουλεύουν σε σταθμούς και ορυχεία. Η προηγούμενη απόφαση Παναγιωτάκη, είχε κάνει το μπόνους 10.000 ευρώ, αλλά μόνο για μονάδες που έκλειναν, όπως της Πτολεμαΐδας.
Η εν λόγω, νέα, απόφαση, αφορά όλους τους εργαζόμενους, σημείωσε ο κ. Καραλευθέρης, προκειμένου να κρατήσει όλο το εργατικό δυναμικό της περιοχής στην περιοχή και να μην υπάρχουν προβλήματα μεταβλητότητας, ένα πρόβλημα που θα ανάγκαζε εργαζόμενους να μετακινηθούν μακριά για να βρουν συναφές ειδικότητες.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ έδειξε με αυτή την απόφαση μια υψηλή αίσθηση μάνατζμεντ και μια υψηλή αίσθηση αντίληψης των προβλημάτων του κόσμου της εργασίας, προσέθεσε, λέγοντας ότι ο κ. Στάσσης κατέλαβε την κουλτούρα και την προσφορά των εργαζομένων, δίνοντάς του συγχαρητήρια, μάλιστα, για τη στάση του.
Για το Ειδικό Τιμολόγιο
Κληθείς να σχολιάσει το ειδικό τιμολόγιο των εργαζομένων, ο κ. Καραλευθέρης, απάντησε ότι είναι πρόβλημα, μιας και αρκετοί είχαν κάνει επενδύσεις στα σπίτια τους, βασιζόμενοι στη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι δεν ευθύνεται η διοίκηση της ΔΕΗ για αυτό, αλλά κάποια στελέχη του διοικητικού μηχανισμού της ΔΕΗ που «κατά καιρούς γίνονται κακοί πληροφοριοδότες του υπουργείου, για να πουλήσουν εκδούλευση που δεν χρειάζεται. Μπερδεύονται τέτοιων δραστηριοτήτων και αυτό με το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν μια τέτοια περίπτωση».
«Η διοίκηση δεν συμφωνεί με αυτό. Σε κάθε περίπτωση έρχεται με την απόφαση να διορθώσει προβλήματα. Τη στιγμή που για τα επιδόματα που τα δικαιούνται οι εργαζόμενοι θα τα λάβουν», είπε επίσης.
«Πήραμε πρωτοβουλίες για να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα των εργαζομένων»
Σε ό,τι αφορά για το πώς φτάσαμε στη σημερινή απόφαση για το μπόνους των εργαζομένων, και ειδικά μετά την απόφαση της ΔΑΚΕ Σπάρτακος, ο κ. Καραλευθέρης, απάντησε πως στελέχη του συνδικάτου και εκπροσώπων των εργαζομένων θεσμικά αλλά και προσωπικά, «πήραμε πρωτοβουλίες για να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα των εργαζομένων που θα έφερναν θετικές εξελίξεις, που θα περιόριζαν τη ζημιά με το ειδικό τιμολόγιο. Παρατηρήσαμε όμως ότι πολλά στελέχη και της διοίκησης της ΔΕΗ συζητούσαν για τις παροχές των εργαζομένων». Εκεί σύμφωνα με τον ίδιο, έπαιξε «καταλυτικό ρόλο» η σκληρή και κάθετη ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Σπάρτακος της περιοχής, που έστειλε «μήνυμα ότι αν η διοίκηση της ΔΕΗ δεν προχωρήσει θα έχουμε πολύ σημαντικά προβλήματα», σχολιάζοντας πως η παρέμβαση ήταν πολύ σημαντική ώστε αυτά που σχεδιάζονται πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα για το καλό της ΔΕΗ και των εργαζομένων.
«Το μπόνους δεν μπορεί να αγγίξει τα οικονομικά της εταιρείας»
Σε απάντηση για αυτούς που αναρωτιούνται
πως η ΔΕΗ θα δώσει εκ. ευρώ μπόνους, εν
μέσω οικονομικών προβλημάτων, ο κ. Καραλευθέρης απάντησε πως η ΔΕΗ είχε και δεν
έχει οικονομικό πρόβλημα, μιας και περιορίστηκε από την κυβέρνηση και τη
διοίκηση της ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για μεγάλη επιτυχία. Το μπόνους δεν μπορεί να
αγγίξει τα οικονομικά της εταιρείας, προσέθεσε, λέγοντας πως δεν θα δοθούν τόσα
εκατομμύρια που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα οικονομικά της εταιρείας, δεν
είναι καν η μισή ημερήσια είσπραξη στα ταμεία της, ανέφερε.
«Καλύτερη, ορθολογικότερη και λειτουργικότερη η παραγωγή μετά τις
αποχωρήσεις», είπε ενδεικτικά, λέγοντας πως από αύριο η μειωμένη λιγνιτική
παραγωγή πρέπει να είναι οικονομική για να μπαίνει στο σύστημα και να δουλεύει
και αυτό θα επιτευχθεί με το μπόνους αποχώρησης εργαζομένων. «Θα δώσει αέρα»
στη λιγνιτική παραγωγή, είπε, λέγοντας πως και οι διευθυντές παραγωγής
«πανηγυρίζουν» με αυτή την απόφαση.
«Η απολιγνιτοποίηση δεν είναι θέμα της τωρινής κυβέρνησης»
Κληθείς να απαντήσει σε όσους λένε ότι δίνουν κίνητρα να
διαλύσουν τη ΔΕΗ, ο κ. Καραλευθέρης απάντησε ότι υπάρχει μια συνομοσιολογική
αντίληψη στην εποχή μας, λέγοντας πάντως ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες
που έφτασαν τη ΔΕΗ στο σημείο που την έφτασαν, αν και τις έλαβαν σε ένα
συγκεκριμένο πλαίσιο. «Οι αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα,
μόνο καλό κάνουν. Η απολιγνιτοποίηση εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς
καν να ανακοινωθεί ποτέ από καθέναν. Η απολιγνιτοποίηση δεν είναι θέμα της
τωρινής κυβέρνησης, αλλά των διοικήσεων της ΔΕΗ, από διοίκηση Παναγιωτάκη, που
έκανε λόγο για το «βαρίδιο» του λιγνίτη», είπε με νόημα.
Στελέχη του ΔΣ της ΔΕΗ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κατέθεταν 5 πριν την
πρόταση να μην συνεχιστεί η προσπάθεια λειτουργίας του σταθμού. «Αυτά που τώρα
ανακοινώνει η κυβέρνηση ως γενικότερη πολιτική, για όποιους λόγους τα
ανακοίνωσε, αυτά συζητιόταν στη ΔΕΗ εδώ και πολλά χρόνια, ιδίως της διοίκησης
Παναγιωτάκη. Έκλεισαν ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ΑΗΣ Καρδιάς, Αμύνταιο. Ήταν
δρομολογημένα, με τη διαφορά ότι η τωρινή διοίκηση παρέλαβε τη ΔΕΗ στο χείλος
της χρεοκοπίας», κατέληξε.
Για τους εργαζόμενους που δεν θεμελίωσαν συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ο ίδιος απάντησε πως η εν λόγω απόφαση δεν περιγράφει κάτι για αυτή την κατηγορία εργαζομένων. «το πώς θα εξελιχθεί την επόμενη ημέρα η διαχείριση του προσωπικού, είναι μια συζήτηση που κάνουμε και δεν σας το κρύβω. Θα έχουμε αποφάσεις που θα είναι καλές για το συμφέρον της εταιρείας και των εργαζομένων», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, μίλησε τόσο για το ρόλο του προέδρου, όσο και το ρόλο του γραμματέα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που κατάφερε «αθόρυβα και χωρίς φαμφάρες να πείσει ανθρώπους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Αυτό τον τρόπο μάνατζμεντ και συνδικαλισμού πρέπει να επιλέξουμε για την επόμενη περίοδο. Δεν είναι καιρός για ανέξοδη καθημερινή προβολή. Είναι καιρός να βοηθήσουμε τη ΔΕΗ και την περιοχή μας και αυτό δεν γίνεται με καθημερινές δηλώσεις και φωτογραφίες που εξυπηρετούν κι άλλους σκοπούς», σχολίασε με νόημα.
Μάλιστα τόνισε ακόμη ότι η καταβολή επιδομάτων, είναι μια προσωπική αντίληψη της διοίκησης και το μοντέλο μάνατζμεντ, κάνοντας σύγκριση με το προηγούμενο «συγκεντρωτικό» μοντέλο διοίκησης, σε σχέση με τον νέο που βοηθάει να λύνονται θέματα.
«Να μην κάνουν όλες τις επενδύσεις τους έξω από τη Δ. Μακεδονία»
Στον αντίκτυπο που θα έχουν τα μπόνους της ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία και το όφελος που θα υπάρξει, εφόσον επενδυθούν εδώ, ο κ. Καραλευθέρης απάντησε πως: «Είναι αυτονόητες υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, στους οποίους χρωστάμε πολλά, αυτούς που γονατίζουν κάθε μέρα». Προσέθεσε μάλιστα κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία, ότι ο πολλαπλασιασμός των χρημάτων που θα λάβουν όσοι αποχωρήσουν με το άθροισμα των χρημάτων που θα πάρουν, θα προκύψουν κάποια χρήματα για την περιοχή πολύ σημαντικά. «Αυτή η απόφαση φέρνει πολύ γρηγορότερα και ένα άλλο οικονομικό μέγεθος στην περιοχή, που είναι η ποσοτική εφάπαξ αποζημίωση που είναι πολύ μεγαλύτερη. Θα συνοδεύσει το εφάπαξ που δικαιούται. Αυτά τα χρήματα με την εθελούσια, θα πέσουν στην περιοχή σε μια στιγμή που τη χρειάζεται. Οι φορείς να μεθοδεύσουν ένα σχέδιο ώστε να πάει μέρος των χρημάτων στην περιοχή. Να μην κάνουν όλες τις επενδύσεις τους έξω από τη Δ. Μακεδονία. Να αφήσουν τα χρήματα εδώ, να επενδυθούν εδώ, να δημιουργήσουν υπεραξίες, να κάνουμε την εποχή της επόμενης ημέρας. Να σκεφτούμε το καλό του τόπου γιατί κανείς δεν θα σωθεί μόνος του. Ας επενδύσουμε στην περιοχή μας, ας καταναλώσουμε στην περιοχή μας, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.
Περισσότερα τα χρήματα των αποζημιώσεων από τη Δίκαιη Μετάβαση»
«Τα χρήματα που θα πάρουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ από τις αποζημιώσεις, θα είναι περισσότερα από όσα χρήματα συζητούνται από τη Δίκαιη Μετάβαση που θα πέσουν στην περιοχή», κατέληξε με νόημα, λέγοντας πως οι αποζημιώσεις και οι εργαζόμενοι θα φέρουν πάλι χρήματα στην περιοχή, βάζοντας μάλιστα στο «τραπέζι» της συζήτησης το μεγάλο φωτοβολταϊκό στην περιοχή και τις επενδύσεις ΑΠΕ, που θα φέρουν «πολλαπλάσιες, τεράστιες αξίες» ατομικά και συνολικά για την οικονομία της περιοχής. Διευκρίνισε, δε, πως επεξεργάζονται μια πρόταση ώστε να γίνουν συμμέτοχοι οι κάτοικοι που θα επενδύσουν στο μεγάλο Φ/Β πάρκο που θα γίνει στην περιοχή.