Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας οι ενεργειακές κοινότητες και οι μικρές επενδύσεις Α.Π.Ε..»
Η ερώτηση αναδεικνύει το ζήτημα με την ισχνή πρόσβαση που έχουν στο δίκτυο οι ενεργειακές κοινότητες και οι μικρές επενδύσεις Α.Π.Ε., σε μια περίοδο που είναι πιο αναγκαία από ποτέ η συμμετοχή της κοινωνίας στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς και ο πλουραλισμός των πηγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, αν και η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα ειδικής στήριξης παρόμοιων εγχειρημάτων, επικρατεί μεγάλη καθυστέρηση και έλλειψη συνδεσιμότητας με το δίκτυο το οποίο χρήζει άμεσης αναβάθμισης. Ακόμα πιο κραυγαλέο είναι το γεγονός ότι αποκλείονται ή υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις ακόμα και για πολύ μικρές οικιακές ή αγροτικές μονάδες που κινούνται στο πλαίσιο της αυτοκατανάλωσης (π.χ Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ, ΦΒ στην στέγη, αγροτικό ρεύμα και αποθήκες), γεγονός που ναρκοθετεί την διάχυση των οφελών από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα (έξοδα χωρίς ανταπόδοση, απεντάξεις από εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις), ενώ παραμένουν οι ασφυκτικές προϋποθέσεις που έχουν ορθωθεί απo την κυβέρνηση, όπως η συμμετοχή σε διαγωνιστικές διαδικασίες με δρακόντειες προϋποθέσεις.
Την ίδια ώρα, δε, τα μεγάλα έργα Α.Π.Ε. έχουν διασφαλισμένους όρους σύνδεσης, όπως και χρονοδιαγράμματα και κέρδη, γεγονός που μαρτυρά πολλά για τη βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενεργειακής δημοκρατίας, πόσο μάλλον της αυτάρκειας, την ώρα που η χώρα σήμερα παράγει το 18% του ρεύματος που καταναλώνει, ενώ πριν 5 χρόνια περίπου το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 35%.
Ως εκ τούτου, τίθενται τα ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό:
1.Τι προτίθεται να κάνει για την αναβάθμιση των δικτύων του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ώστε να ενταχθούν άμεσα οι ενεργειακές κοινότητες και τα μικρά φωτοβολταϊκά έργα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αγροτών και κατοικιών;
2. Πόσος είναι ο διαθέσιμος χώρος για την εγκατάσταση φβ σταθμών έως 3 MW στις λιγνιτικές περιοχές;
3. Προτίθεται το Υπουργείο να δώσει έγκριση για σύνδεση κατά προτεραιότητα σε έργα φωτοβολταϊκών στέγης, ιδιοπαραγωγής, έργων αλλαγής-εκσυγχρονισμού του αγροτικού παραγωγικού μοντέλου και των ενεργειακών κοινοτήτων;