Υπογράφηκε συμφωνία από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, παρουσία του Christian Kettel Thomsen, Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, υπεύθυνου για την Ελλάδα και την ενέργεια και του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστή Μουσουρούλη.
Η συμφωνία αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία περιφερειακής χρηματοδότησηςμε την οποία:
- Η ΕΤΕπ υποστηρίζει επενδύσεις στη βιώσιμη ενέργεια, τις μεταφορές, την κοινωνική στέγαση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και το περιβάλλον σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη
- Ειδικοί της ΕΤΕπ θα συνεργαστούν με Έλληνες εταίρους για να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να βοηθήσουν στην προετοιμασία και υλοποίηση του έργου
- Νέο πρόγραμμα για την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων που εξαρτώνται από την παραγωγή λιγνίτη και τη βιομηχανία
- Η χρηματοδότηση ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί την αφετηρία της υποστήριξης που θα παρέχει η ΕΤΕπ για την υλοποίηση επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές.
Οι τοπικές κοινότητες στη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο που εξαρτώνται παραδοσιακά από την εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, τη βαριά βιομηχανία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, αναμένεται να επωφεληθούν από νέες επενδύσεις ύψους έως 325 εκατ. ευρώ και βέλτιστες πρακτικές τεχνικού χαρακτήρα που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να υποστηρίξει το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της ελληνικής κυβέρνησης.
Η νέα συμφωνία θα «ξεκλειδώσει» επενδύσεις στους τομείς της βιώσιμης ενέργειας, της πράσινης κινητικότητας, της κοινωνικής στέγασης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της κατάρτισης και του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, αναμένεται να ενισχύσει τα επόμενα έτη την απασχόληση στη Δυτική Μακεδονία, ειδικά στις περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας, καθώς και στη Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο.
Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης, δήλωσε: «Με την αμετάκλητη δέσμευση της ΕΤΕπ να αναλάβει ρόλο βασικού εταίρου χρηματοδότησης και τεχνικής υποστήριξης αναπτυξιακών έργων στρατηγικού χαρακτήρα στις υπό μετάβαση ελληνικές περιοχές, κάνουμε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση του μεγαλύτερου σχεδίου οικονομικής διαφοροποίησης και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης που οργανώθηκε ποτέ στη χώρα. Ένα ποσοστό του κόστους των έργων εκείνων που θα δανειοδοτηθούν από την ΕΤΕπ θα επιχορηγείται απευθείας από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ενισχύοντας περαιτέρω την ήδη εξασφαλισμένη για το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης δημόσια χρηματοδότηση ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε το Πρόγραμμα αυτό προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την οικονομική διαφοροποίηση των εξαρτημένων από τον άνθρακα ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών της χώρας. Επιπλέον, στο πρόσφατα εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης εντάχθηκαν μεγάλα έργα αποκατάστασης των εδαφών στα πεδία εξόρυξης λιγνίτη και θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. Ευρώ. Ταυτόχρονα, διασφαλίσαμε τη δυνατότητα παροχής ισχυρών επενδυτικών κινήτρων αυξημένων κατά 15%-25% σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα, τα οποία θα κινητοποιήσουν τεράστια ιδιωτικά κεφάλαια σε όλες τις περιοχές σε μετάβαση.
Η Ευρώπη ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον, με την Ελλάδα από την Ελλάδα».
Η ομιλία του Κ. Μουσουρούλη:
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Αντιπρόεδρε,
Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Δίκαιης Μετάβασης, αλλά και ως παλαιό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας επί Προεδρίας Philippe Maystadt, εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την σημερινή συμφωνία συνεργασίας στο πλαίσιο του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε..
Ακόμα ένας σπουδαίος εταίρος στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να υλοποιήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα κλιματικής μετάβασης και περιφερειακής ανάπτυξης στην ιστορία της χώρας.
Η συμφωνία αυτή υπογράφεται σε μια στιγμή κατά την οποία ο σχεδιασμός μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με το θεσμικό και προγραμματικό πλαίσιο για τη λειτουργία του πρώτου Πυλώνα του Μηχανισμού, και συγκεκριμένα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης το οποίο θα χρηματοδοτήσει το πρώτο ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.
Έχουμε αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουμε μεθοδικά όλα τα κρίσιμα ζητήματα διαφοροποίησης της οικονομίας των περιοχών που είναι εξαρτημένες από τον λιγνίτη, δηλαδή της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης, καθώς και των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης τα οποία ηλεκτροδοτούνται κυρίως με καύση πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τους αναγκαίους για τον σκοπό αυτόν οικονομικούς πόρους.
Συγκεκριμένα, πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από την θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα και τα Εδαφικά Σχέδια για τις περιοχές αυτές, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ.
Επίσης, τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παροχή πρόσθετων κρατικών ενισχύσεων στις περιοχές αυτές – αυξημένων κατά 15%-25% σε σχέση με τα επιτρεπόμενα σήμερα ποσοστά – ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την κινητοποίηση πρόσθετων ιδιωτικών κεφαλαίων.
Τέλος, την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης το οποίο θα χρηματοδοτήσει με 300 εκατ. ευρώ έργα αποκατάστασης εδαφών στα πεδία εξόρυξης λιγνίτη.
Με τη σημερινή συμφωνία, η οποία υπογράφεται πριν ακόμα ολοκληρωθεί η πλήρης νομοθέτηση του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, η Τράπεζα αναλαμβάνει αποφασιστικό ρόλο ως βασικός εταίρος χρηματοδότησης και τεχνικής υποστήριξης ευρύτερων αναπτυξιακών έργων στρατηγικού χαρακτήρα για την επίτευξη των στόχων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.
Η δανειοδότηση των έργων αυτών θα συνοδεύεται και από μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις απευθείας από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξάνοντας περαιτέρω τους δημόσιους πόρους που έχουν ήδη εξασφαλιστεί τόσο από το ΕΣΠΑ, όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να υπογράψουμε και τις συμφωνίες ανάθεσης για την παροχή τεχνικής υποστήριξης με στόχο την ταχύτερη ωρίμανση των έργων σε συνεργασία με την Α.Ε. «Εγνατία Οδός».
Το 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο για το πρόγραμμά μας.
Πρότυπος σχεδιασμός, εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, αξιόπιστες δεσμεύσεις και αποτελεσματικοί μηχανισμοί εφαρμογής, συνθέτουν ένα ισχυρό ασφαλιστήριο συμβόλαιο δίκαιης και αναπτυξιακής μετάβασης για τις εξαρτημένες από τον άνθρακα περιοχές της Ελλάδας.
Χωρίς υπερβολή, η Ευρώπη βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία της βιώσιμης ανάπτυξης με καταλύτη την Ελλάδα γιατί εκτός από ισχυρή πολιτική βούληση, διαθέτουμε την ικανότητα και τις συμμαχίες να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα τόσο μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Η Τράπεζα της οποίας ηγείστε το πιστεύει και σήμερα το στηρίζει έμπρακτα.
Δεν μπορώ παρά να διαβεβαιώσω εσάς και τα στελέχη σας ότι η επένδυση αυτή σε ένα κοινό βιώσιμο μέλλον θα επιτύχει.