Ημέρα πίτσας η 9η Φεβρουαρίου για τις ΗΠΑ και εμείς είμαστε πάντα έκει όπου κόβεται μια φρέσκια, ζεστή πίτσα και γιορτάζουμε μαζί με όποιον τιμάει το εμβληματικό έδεσμα της ιταλικής κουζίνας.
Εντάξει, μπορεί η «αμερικανοποιημένη» εκδοχή -μέσα από την οποία γνωρίσαμε την πίτσα σε προηγούμενες δεκαετίες και στην Ελλάδα – να μην έχει ιδιαίτερη σχέση με τη «ναπολιτάνικη πίτσα» που προστατεύεται από την UNESCO, αλλά όπως και να το κάνεις είναι άκρως λαχταριστή με την αφράτη βάση της, το μαστιχωτό τυρί και όλα τα …καλούδια στην επιφάνειά της. Αντίθετα με τη λεπτή ζύμη και τη λιτή επικάλυψή της από σάλτσα μαρινάρα (ντομάτα, σκόρδο, ρίγανη και ελαιόλαδο) ή μαργαρίτα (ντομάτα, μοτσαρέλα, ελαιόλαδο και βασιλικός), η πίτσα της Νάπολης κουβαλάει πάντα κάτι από τη μαγική απλότητα του φτωχού ιταλικού Νότου, που η Αμερικανίδα «αδερφή» της απώλεσε. Ακολουθούν δύο δοκιμασμένες συνταγές από το icookgreek.com για σπιτική ζύμη πίτσας όπου μπορείτε να προσθέσετε τα υλικά που σας αρέσουν.
Δυο συνταγές για τέλεια σπιτική ζύμη: Η εύκολη και η κλασική
1. Εύκολη ζύμη για πίτσα με μαγιά στιγμής
Υλικά Συνταγής
- 4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι σκληρό
- 1 ½ φακελάκι ξηρή μαγιά (στιγμής)
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- περίπου ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο (λίγο κάτω απ’ τη μέση) και λίγο ακόμη για το λάδωμα της επιφάνειας
- περίπου 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό (λίγο κάτω απ’ τη μέση)
Εκτέλεση
- Ρίχνετε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το λάδι και το νερό σε μια ευρύχωρη λεκάνη και ανακατεύετε αρχικά με μαχαίρι για να αναμειχθούν τα στερεά με τα υγρά υλικά και στη συνέχεια ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή κι ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα.
- Φτιάχνετε πρόχειρα μια μπάλα και αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη στην άκρη 30’. Μόλις περάσει το μισάωρο, λαδώνετε το μεγάλο, παραλληλόγραμμο ταψί του φούρνου (η ζύμη φτάνει γι’ αυτό) ή μικρότερα ταψάκια, αν σκοπεύετε να φτιάξετε περισσότερες βάσεις.
- Βάζετε την αφράτη ζύμη στο ταψί και την απλώνετε με τα χέρια να καλύψει όλο τον πάτο και λίγο από τα πλαϊνά τοιχώματα. Την αφήνετε άλλο ένα δεκάλεπτο σκεπασμένη στην άκρη. Ανάβετε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 200° C.
- Λαδώνετε ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης, απλώνετε τη σάλτσα ντομάτας, τα τυριά, τα αλλαντικά και τα υπόλοιπα υλικά που θέλετε και ψήνετε την πίτσα στους 200° C για 30’ περίπου (ίσως λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο ανάλογα το φούρνο)..
Κλασική ζύμη για πίτσα (με νωπή μαγιά)
Υλικά Συνταγής
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 25 γρ. νωπή μαγιά
- 300 ml (περίπου) χλιαρό νερό
- 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- λίγη ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
- Σ’ ένα μικρό μπολ διαλύετε τη νωπή μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτετε κατόπιν μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύετε ελαφρά. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το «προζύμι» αυτό να φουσκώσει 30’, σε χλιαρό μέρος.
- Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη φτιάχνοντας ένα λοφάκι. Κάνετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το μείγμα με τη διαλυμένη μαγιά. Προσθέτετε το λάδι, λίγο νερό ακόμη και αρχίζετε να σπρώχνετε το αλεύρι από τα πλαϊνά προς το κέντρο.
- Ζυμώνετε, παίρνοντας σιγά -σιγά το αλεύρι και όποτε χρειάζεται ρίχνετε νερό μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη ελαστική που να δουλεύεται εύκολα και να μην κολλάει στα δάκτυλά σας.
- Φτιάχνετε μια-δυο μπάλες με τη ζύμη και τις βάζετε σε μπολ πασπαλισμένα με αλεύρι. Κάνετε με μαχαίρι δύο σχισμές σε σχήμα σταυρού. Σκεπάζετε με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε σε χλιαρό μέρος, τουλάχιστον 1 ώρα, ή μέχρις ότου η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια φτιάχνετε βάσεις για πίτσα ή πεϊνιρλί στο μέγεθος που θέλετε.
Πηγή: ethnos.gr