Είναι απορίας άξιον, πώς οι παππούδες μας, Θρακιώτες, Mικρασιάτες, Πόντιοι, μέσα σε τρία χρόνια ανέπτυξαν παραγωγικές δυναμικές ασχολίες με τα καλύτερα προϊόντα της περιοχής όπως: δημητριακά ,καπνά, αποξηραμένα φρούτα και βέβαια τους μοναδικούς λιγνίτες της περιοχής. Οι παραγωγικοί φορείς της πόλης μας συγκρότησαν την οργανωτική επιτροπή, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη διάνοιξη περίπτερου στην 2η διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβριο του 1927.
Η προώθηση των προϊόντων της περιφέρειας Πτολεμαΐδας με εξέχουσα θέση το μοναδικό και καθαρό λιγνίτη της περιοχής, μαζί με τα καλύτερα καπνά ( μυρωδάτα Σμύρνης) που παράγονταν στην περιοχή, έκαναν για πρώτη φορά γνωστή την Πτολεμαΐδα στο πανελλήνιο.
Οι πρόσφυγες παππούδες μας, μέσα σε τρία χρόνια πέταξαν τα κουρελιασμένα ρούχα της προσφυγιάς , φόρεσαν τα κασμίρια κουστούμια τους με τα πλατύγυρα καπέλα, πήραν τα μπαστούνια του μεσοπολέμου ,σύμβολο ευμάρειας και ιπποτισμού και φωτογραφήθηκαν για την έκθεση Θεσσαλονίκης .
Εξέδωσαν μάλιστα ένα φυλλάδιο, έκπληξη, για τα δεδομένα της εποχής, το οποίο και δημοσιεύω, ως ένα από τα παλαιότερα ντοκουμέντα της ιστορίας της Πτολεμαΐδας.
Είναι η εποχή, που οι φίλοι της μπίρας μπορούσαν να απολαύσουν ένα παγωμένο ποτήρι «ΦΙΞ» στην τιμή της μίας δραχμής, ακούγοντας ραδιόφωνο σε κάποια γωνιά της έκθεσης.
Μεταξύ των προϊόντων, που εντυπωσίασαν τους 200.000 επισκέπτες της 2ης έκθεσης Θεσσαλονίκης, υπήρξε η γνωριμία του κόσμου με το συσκευασμένο κουτί γάλα Nestle.
Την ίδια χρονιά η ελληνική εταιρεία «Ε. Χριστοδούλου-Παστέρ» έκανε την παρουσίαση του φαρμάκου για τη σύφιλη.
Το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα, που εξέπληξε την επιτροπή της Πτολεμαΐδας, υπήρξε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός, που εγκατέστησε ο πόντιος ραδιοηλεκτρολόγος, Χρήστος Τσιγγιρίδης στη Θεσσαλονίκη.
Εκεί άκουσαν την πρώτη ραδιοφωνική διαφήμιση να λέει : «Κάθε Έλλην έχει ιστορικό καθήκον να επισκεφθεί την ΔΕΘ ,που εμπνέει αληθινό αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας».
Οι ευγενείς και διορατικοί άρχοντες της Πτολεμαΐδας από τότε διέβλεψαν την αναπτυξιακή δύναμη του λιγνίτη, που άρχισαν δειλά- δειλά να εξορύσσουν με πρωτόγονα μέσα. Τα ονόματα των χωριών, που ξεκίνησαν την εξόρυξη στην περιοχή, αναφέρονται στο διαφημιστικό φυλλάδιο της έκθεσης. Έχουν ακόμα την τουρκική ονοματοθεσία :,
Μιλούσαν από τότε για ευοίωνο μέλλον, αφού τις πρώτες εξαγωγές τις έκαναν προς την γείτονα Κοζάνη.
Παρόντες οι παραγωγοί της Πτολεμαΐδας και στις επόμενες διεθνείς εκθέσεις της Θεσσαλονίκης.
Στην είσοδό της έκθεσης ο επισκέπτης μαγεύονταν από την εντυπωσιακή φρουρά των ελλήνων φουστανελοφόρων.
Όμως στις 27 Σεπτεμβρίου μια απρόσμενη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος βυθίζει όλη την έκθεση στο σκοτάδι. Τότε ο Ανανίας Νικολαΐδης προνόησε λέγοντας στα ποντιακά : ΄΄Του χρόνου θα παίρουμε με τ’ εμάς τα φενέρια..! ΄΄