-ΜΑΡΙΑ: ( τραγουδώντας … ) Σεράντα μήλα κόκκινα πούλι μ’ , σεράντα μήλα κόκκινα γιάβρι μ’ , σ’έναν μαντίλ δεμένα , σ’ενα μαντίλ δεμένα …
Την θυμάμαι σαν να είναι σήμερα , να καθαρίζει τα μήλα που της έφερνε κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο θείος ο Χρήστος , για να κάνει μηλόπιτα … Αν και 91 χρονών η γιαγιά η Μαρία δεν το έβαζε κάτω , ήταν γεμάτη ζωή , ήταν η προγιαγιά μου η μητέρα του παππού του του Γιώργου την θυμάμαι σαν να είναι σήμερα …
-ΜΑΡΙΑ: ( τραγουδώντας … ) Σεράντα σεβντάς κι αν εφτάς πούλι μ’ , σεράντα σεβντάς κι αν φτας γιάβρι μ’ , κ’ευρίκι ς άμον εμένα , κ’ευρίκις ς άμον εμένα …
-ΣΑΜΟΥΗΛ: Γιαγιά μόνο ποντιακά τραγούδια ξέρεις να τραγουδάς ;
-ΜΑΡΙΑ: Ναι πουλί μ’ , γιατί δεν σου αρέσουν ;
-ΣΑΜΟΥΗΛ: Δεν είναι αυτό , αλλά να δεν ξέρω τι σημαίνουν … Όλο για 40 μήλα μιλάει αυτό το τραγούδι …
-ΜΑΡΙΑ: Για 40 μήλα μιλάει αλλά δεν είναι αυτό το νόημα του , αν και πολλές φορές δεν έχουν σημασία τα λόγια σε ένα τραγούδι αλλά το τι και τον ποιον μας θυμίζουν . Εμένα για παράδειγμα αυτό το τργούδι μου το τραγουδούσε ο παππούς ο Χάμπος και γω το τραγουδώ πάντα όταν κάνω μηλόπιτα , όχι λόγο των μήλων αλλά γιατί η μηλόπιτα άρεζε στον παππού , κάθε φορά που κόβω ένα μήλο τον θυμάμαι , τον βλέπω να κάθεται εκεί στην καρέκλα και να μου το τραγουδά … Καμιά φορά τα τραγούδια είναι απλά το εισιτήριο που θα μας ταξιδέψει μέσα στις αναμνήσεις …
-ΣΑΜΟΥΗΛ: Πάντως έχουν σχέση τα 40 μήλα και η μηλόπιτα … Τον παππού …
-ΜΑΡΙΑ: Aραετς … Για έλα έλα πούλι μ’ , με τ’εμέν έλα γιάβρι μ’ , ατόν τ’εσόν το τέρεμαν πούλι μ’ , θα σύρ’και παίρ’ τ’αχούλι μ’…
Έτσι και για μένα κάθε φορά που ακούω αυτό το τραγούδι , την θυμάμαι , όρθια στον νεροχύτη να καθαρίζει τα μήλα … Την θυμάμαι σαν να είναι σήμερα … Καλό παράδεισο γιαγιά …
ΜΗΛΟΠΙΤΑ
- 2 αχλάδια
- 4 μήλα
- 1 λεμόνι
- 50 γραμμ. κονιάκ
- 70 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
- 4 φύλλα κρούστας
- 80 γραμμ. ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Πλένουμε, καθαρίζουμε και τρίβουμε στον τρίφτη τα μήλα και τα αχλάδια .Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και τα ραντίζουμε, με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Πασπαλίζουμε με το κορν φλάουρ και μια κουταλιά ζάχαρη , προσθέτουμε το κονιάκ. Ανακατεύουμε. Απλώνουμε τα φύλλα . Βουτυρώνουμε το ταψί και μετά βουτυρώνουμε το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί, με τρόπο ώστε να προεξέχουν οι άκρες του. Πασπαλίζουμε το φύλλο με ένα κουταλάκι ζάχαρη . Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το δεύτερο φύλλο το οποίο θα το βάλουμε σταυρωτά στο άλλο. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν και τα 4 φύλλα . Γεμίζουμε το ταψί με τα μήλα . Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων, που περισσεύουν ώστε να σκεπάσουν τα μήλα . Τις βουτυρώνουμε μία-μία και τις πασπαλίζουμε , με λίγη ζάχαρη κάθε φορά . Τέλος βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε, με ζάχαρη και όλη την επιφάνεια των φύλλων. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° βαθμούς για 40 λεπτά . Μετά τα πρώτα 20 λεπτά , που η μηλόπιτα θα έχει ροδοκοκκινίσει , τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά .
Καλή σας όρεξη …
Σαμουήλ Σταύρος Σταματίδης ….