“ Εκάεν και το Τσάμπασιν
κι επέμναν τα τουβάρεα γιάρ γιάρ αμάν
κι επέμναν τα τουβάρεα γιάρ γιάρ αμάν
και ν’ ερρούξαν σο γουρτάρεμαν
τ’ Ορντούς τα παλληκάρεα γιάρ γιάρ αμάν
και ν’ ερρούξαν σο γουρτάρεμαν
τ’ Ορντούς τα τζαναβάρεα γιάρ γιάρ αμάν “
Τραγουδούσε καθισμένη στην πίσω θέση της μοτοσυκλέτας του κυρ Γιάννη , η Αννούλα η παστρικιά , ναι μάλιστα το τσάμπασιν …
Η Αννούλα είχε μείνει από μικρή ορφανή και από πατέρα και από μητέρα, μεγάλωσε κυριολεκτικά μονάχη και για να επιβιώσει ή για να την “βοηθήσουν” να επιβιώσει αναγκάστηκε να κάνει πολλές “υποχωρήσεις” όσον αφορά την ηθική της, από ότι έλεγε το χωριό, στο μόνο που δεν έκανε ποτέ υποχωρήσεις ήταν σίγουρα στην αγάπη της για τον συνάνθρωπο …
Η Αννούλα ήταν αυτή που πρώτη έτρεχε να βοηθήσει … Σε αυτήν πήγαιναν κρυφά πολλοί άντρες να ζητήσουν δανικά γιατί έχασαν τα λεφτά τους στα ζάρια και πως θα γυρνούσαν στο σπίτι με άδειες τσέπες και ας τους της χρέωναν για αγαπητικούς … Σε αυτήν πήγαιναν πολλά κορίτσια ελεύθερα , “καλών οικογενειών “, για τις βοηθήσει να αποκαταστήσουν την χαμένη τους “τιμή” και ας ήταν αυτές που αύριο θα την σταύρωναν για την δική της χαμένη “τιμή” … Σε αυτήν πήγαινε όλο το χωριό για να το βοηθήσει να σκεπάσει τις ενοχές και τα λάθη του και εκείνη το έπραττε, χωρίς να πει όχι και χωρίς να κατηγορήσει ποτέ κανέναν και χωρίς να ζητήσει τίποτα για αντάλλαγμα … Μοναχά καμιά βόλτα με το μηχανάκι από τον κυρ Γιάννη …
Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έκανε λικέρ μανταρίνι, συνταγή της μάνα της, και καλούσε όλη την γειτονιά να την κεράσει και κάθε φορά κανείς δεν πήγαινε … Όταν πέθανε την βρήκανε μετά από δυο βδομάδες, σε ένα μικρό χωριό και δεν την έψαξε κανείς … Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό από την μέρα του θανάτου της, όλο το χωριό κάνει λικέρ μανταρίνι, ίσως για να μπορέσει έτσι να ξεπλένει τιε ενοχές του και την ντροπή του , μιας και δεν ζει η Αννούλα η παστρικιά για να τους βοηθήσει …
ΛΙΚΕΡ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
- 15 μανταρίνια
- 1 λίτρο τσίπουρο γράπα , κονιάκ, ή βότκα
- 750 γραμ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- 15 γαρύφαλλα
Πλένουμε τα μανταρίνια , τα τρυπάμε μ᾿ ένα πιρούνι ή με μια οδοντογλυφίδα και τα βάζουμε μαζί με τα γαρύφαλλα σε ένα βάζο και προσθέτουμε την κανέλλα και το τσίπουρο .Το σφραγίζουμε , το ανακινούμε ελαφρά και το αφήνουμε για 30 – 40 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου , σε σκιερό μέρος , ανακινώντας το κάθε 3 ημέρες . Μετά τις 30 μέρες το ανοίγουμε και το περνάμε από σουρωτήρι για να χωρίσουμε τον ζωμό από τα μανταρίνια. Τα μανταρίνια τα στύβουμε πάνω απ’ το σουρωτήρι για να βγάλουμε όλα τα υγρά τους .Έπειτα φιλτράρουμε τον ζωμό . Επαναλαμβάνουμε άλλες δυο φορές . Παίρνουμε τον ζωμό, τον βάζουμε στο γυάλινο βάζο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ανακινούμε να ανακατευτεί . Αφήνουμε μια εβδομάδα , ανακινώντας το τις δυο πρώτες μέρες για να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα το βάζουμε σε μπουκάλι . Το λικέρ μας είναι έτοιμο.
Στην υγεία σας ,
Σαμουήλ Σταύρος Σταματίδης