Εδώ και λίγες μέρες, ή καλύτερα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, όλο και πιο συχνά όλο και πιο έντονα γίνεται λόγος για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, από διαφορετικές φωνές από δημοφιλείς κυβερνητικούς βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης. Το τι νόημα μπορεί να έχει η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος αποδέχεται διαφορετικές ερμηνείες, για άλλους είναι η ευκαιρία και η δυνατότητα να εκφραστούν οι πολίτες δημοκρατικά και για άλλους η αποποίηση των ευθυνών από την κυβέρνηση.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η κυβέρνηση με τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος θέλει να γίνει “Πόντιος Πιλάτος”, να μεταφέρει το βάρος της απόφασης στους πολίτες και αυτή να “νίπτει τας χείρας της”, έτσι ώστε και δεν θα την βαραίνει το πολιτικό κόστος της όποιας επιλογής και απόφασης πάρει ο λαός, αλλά και δεν θα ξεθωριάσει ακόμη περισσότερο το ήδη ξεθωριασμένο αριστερό προφίλ της.
Το βάρος της απόφασης θα πέσει στον Ελληνικό λαό, όμως με ποια κριτήρια και ποιο σκεπτικό θα προσέλθουν στις κάλπες οι πολίτες;
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι πολίτες στην πλειοψηφία τους έδωσαν ένα ποσοστό της τάξεως του 70% στα αντιμνημονιακά κόμματα. Επέλεξαν δηλαδή τα κόμματα που έλεγαν ότι θα καταργήσουν το μνημόνιο με ένα νόμο , ότι δεν θα πληρώνουν τους τοκογλύφους και ότι θα επαναφέρουν δεδομένα όπως ήταν στην οικονομία μέχρι το 2009 και πριν μπει η χώρα στο μνημονιακό σπιράλ.
Σήμερα, 100 μέρες μετά τις εκλογές, οι πολίτες μέσω των δημοσκοπήσεων εκφράζονται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 70-75% λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει και είναι επιτακτική ανάγκη να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους, να πάμε με λίγα λόγια σε ένα νέο μνημόνιο ή όπως αλλιώς το βαφτίσουν οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι πολίτες μέσα σε 100 μέρες έχουν αναιρέσει την επιλογή που έκαναν στις εκλογές του Ιανουαρίου, ψήφισαν αντιμνημονιακά κόμματα και τώρα ζητούν, μέσω των δημοσκοπήσεων, νέα συμφωνία-μνημόνιο.
Η βούληση των πολιτών στις εκλογές αλλά και η έκφρασή τους μέσω τον δημοσκοπήσεων δεν θα αποτελούν ποτέ βάρος συνειδήσεως, όμως το αποτέλεσμα και η επιλογή σε ένα δημοψήφισμα θα μας βαραίνει στο παρών και στο μέλλον…θα βαραίνει εμάς και τα παιδιά μας, θα είναι η σκιά που θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια στο μέλλον.