– Κάλυψη του διδακτικού έργου με μόνιμους καθηγητές ζητά η Πρυτανεία
Η οικονομική στενωπός του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και η έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, συνιστούν τα δύο πιο σημαντικά προβλήματα στο ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της ακριτικής περιφέρειας.
Ο πρύτανης του Ιδρύματος Αντώνης Τουρλιδάκης, μιλώντας στον «e-ptolemeos.gr», υπογραμμίζει ότι «η συνολική εικόνα είναι καλή, οργανωθήκαμε σωστά το τελευταίο δίμηνο και μπήκαμε πολύ δυνατά στο εξάμηνο», ωστόσο, επισημαίνει ότι «πάντα στα οικονομικά υπάρχει μία πίεση καθώς η επιχορήγηση δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες, αν και ορισμένες δαπάνες είναι ανελαστικές». Για το εκπαιδευτικό προσωπικό είπε ότι «καλύπτουμε όλες τις διδακτικές ώρες, αλλά αυτό γίνεται σε μεγάλο βαθμό από τους έκτακτους, ενώ το Ίδρυμα χρειάζεται περισσότερους μόνιμους καθηγητές».
Να σημειωθεί ότι η ετήσια κρατική επιχορήγηση του υπουργείου Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας φτάνει μόλις τα 800.000 ευρώ, ποσό το οποίο δεν επαρκεί, αφού οι ανελαστικές δαπάνες, κυρίως ενοίκια, πετρέλαιο και άλλα λειτουργικά έξοδα είναι μεγάλες. Επίσης, δόθηκαν και άλλες 70.000 ευρώ για έκτακτους καθηγητές. Για την αντιμετώπιση των απαραίτητων εξόδων δαπανά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας από ίδιους πόρους, το ποσό των 100.000 – 150.000 ευρώ, τα οποία είναι έσοδα του Ιδρύματος από διάφορα προγράμματα. Η μεγάλη οικονομική αιμορραγία για το Πανεπιστήμιο της ακριτικής Περιφέρειας είναι τα ενοίκια και η θέρμανση. Μόνο για ενοίκια δαπανώνται 250.000 ευρώ ετησίως, περίπου το 30% της κρατικής επιχορήγησης. Δυσθεώρητα μεγάλες είναι οι δαπάνες για τη θέρμανση, ειδικά στη Φλώρινα, όπου απαιτούνται μεγάλες ποσότητες πετρελαίου για να ζεστάνουν τα παμπάλαια κτήρια, ενώ και στην Κοζάνη που γίνεται χρήση τηλεθέρμανσης, ένα κτήριο είναι εκτός σχεδίου και θερμαίνεται με πετρέλαιο. «Επιτακτική είναι η ανάγκη ολοκλήρωσης της Πανεπιστημιούπολης Κοζάνης και η επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν στην Αγία Όλγα, ώστε να πάμε το συντομότερο δυνατό σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, οπότε να γλιτώσουμε από τα ενοίκια και να περιορίσουμε το κόστος θέρμανσης», δήλωσε ο Α. Τουρλιδάκης.
Στο διδακτικό μέρος που έχει άμεση σχέση με την ποιότητα των σπουδών, παρατηρείται έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μελών ΔΕΠ. Σε μόλις 72 ανέρχονται τα μέλη ΔΕΠ, ενώ δόθηκαν άλλες 16 θέσεις από το υπουργείο Παιδείας, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ευελπιστεί να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις και να αναλάβουν διδακτικό έργο την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Επίσης, υπηρετούν περίπου 40 έκτακτοι καθηγητές. Σε εξέλιξη βρίσκεται μία χρηματοδοτούμενη δράση απόκτησης διδακτικής εμπειρίας για διδακτικό προσωπικό με ανάλογα προσόντα και κατοχή διδακτορικών, που θα καλύψει 25 μαθήματα. Ακόμη διδακτικό έργο προσφέρουν 15 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – μέλη ΕΔΙΠ, κάτοχοι διδακτορικών τίτλων, ενώ πρόσφατα ήρθαν άλλοι 12 της ίδιας κατηγορίας.
Για το σύνολο του διδακτικού προσωπικού, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι «αρκεί για να καλύψουμε τις διδακτικές ώρες, δεν υπάρχουν κενά, ωστόσο θα θέλαμε να καλύπτουμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες όχι με έκτακτο, αλλά με μόνιμο προσωπικό – μέλη ΔΕΠ. Τέλος, να σημειωθεί ότι η περσινή «καινοτομία», όπως τη χαρακτήρισε ο Α. Τουρλιδάκης, που παρατάθηκαν κατά δύο εβδομάδες οι διακοπές των Χριστουγέννων, θα επαναληφθεί και φέτος, με μία εβδομάδα παράτασης των Χριστουγεννιάτικων διακοπών. Αυτό, είπε, «έχει κοινωνική διάσταση, καθώς πολλοί φοιτητές είναι από μακριά, οπότε θα είναι περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, χωρίς να επηρεάζει το πρόγραμμα σπουδών, αφού σε ένα εξάμηνο προβλέπονται 13 εβδομάδες μαθημάτων».