Η συνταγή της συνεργάτιδας του «e-ptolemeos.gr» Αρετής Παπαδοπούλου ΓΙΑΟΥΡΤΙΝΙ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ που πρωτοδημοσιεύθηκε στη στήλη “ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ” του e-ptolemeos δημοσιεύθηκε στο site του δημοφιλούς Έλληνα σεφ Άκη Πετρετζίκη!
Δείτε εδώ την συνταγή όπως δημοσιεύθηκε στο site του Άκη!
1 1/2 ώρα Χρόνος Εκτέλεσης
5 Μερίδες
Συστατικά
- 400 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 900 γρ. ζάχαρη
- 10 αυγά
- 540 γρ. γιαούρτι
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 baking pounder
- 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 σφηνάκια λικέρ πορτοκάλι ή μανταρίνι
- 3-4 βανίλιες
- 150 γρ. αμύγδαλα άσπρα τριμμένα
Σιρόπι
- 6,5 ποτήρια νερό
- 5 ποτήρια ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- Φλούδα και χυμό από 1 πορτοκάλι
- Χυμό από ½ λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
Μέθοδος Εκτέλεσης
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 40 εκ. και το αφήνουμε στην άκρη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το βάζουμε σε ένα μπολ. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο για 3-4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά να αφρατέψει και να γίνει κρέμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά ώστε να τα απορροφάει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, τις βανίλιες, τα αλάτι, το σιμιγδάλι και τα χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά. Διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο το λικέρ, το αλεύρι και ανακατεύομε μέχρι να γίνει ένα μείγμα. Αν δούμε ότι είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε ¼ από το ποτήρι του νερού γάλα.
- Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί, το ισιώνουμε και ψήνουμε για 65-70 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα αν βγαίνει στεγνή.
- Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 8-10 λεπτά από την ώρα που έρθει σε σημείο βρασμού.
- Σιροπιάζουμε σταδιακά με το καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό, με τη βοήθεια μίας κουτάλας. Κάνουμε μερικές τρύπες με βελόνα πλεξίματος ή με κάποιο άλλο εργαλείο για να απορροφήσει καλά το σιρόπι, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, μην σας απασχολεί δεν θα φαίνονται στο τέλος θα τις καλύψει το αμύγδαλο.
- Περιμένουμε λίγα λεπτά κάθε φορά που σιροπιάζουμε να το «τραβήξει» και συνεχίζουμε μέχρι να το ρίξουμε όλο το σιρόπι.
- Μετά από μισή ώρα περίπου κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και το πασπαλίζουμε με το τριμμένο αμύγδαλο.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.