Φίλες και φίλοι συμπολίτες, παλιοί και νέοι, είναι μια φωτογραφία που για να την περιγράφει ο οιοσδήποτε γνώστης της περιοχής, σίγουρα δε θα του φτάσουν οι χίλιες λέξεις που αναφέρει η Κινέζική ρήση, ότι, “μια φωτογραφία = 1000 λέξεις”, ίσως, συμπληρώνουμε εμείς και ένα βιβλίο.
Πρόκειται για την αρχή του τριγώνου που σχηματίζουν οι σημερινοί δρόμοι, Μ. Ασίας-Φιλίππου- Μεταμόρφωσης, με τη μύτη του τριγώνου να ακουμπάει στο δρόμο Μακεδονομάχων.
Η βρύση είναι μία από τις 20 όμοιες που η υπηρεσία του εποικισμού, σχεδίασα-προγραμμάτισε και κατασκεύασε σε διάφορα σημεία της πόλης μας συγχρόνως με την κατασκευή του Υδραγωγείου με μια γεώτρηση μέσα στο χαμηλό διπλανό κτίριο και μέσου της υψομετρικής διαφοράς, της δεξαμενής του υδραγωγείου με τα χαμηλά σπιτάκια της εποχής, να φτάνει το νερό στις βρύσες, καλύπτοντας έτσι τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων μαζί με τη βοήθεια της ιστορικής βρυσούλας, άνω Καϊλαρίων, από τις πηγές Δεβρης (Αναρράχης)-Βλάστης.
Η μονοκατοικία είναι του γιατρού, Καραλάζου Πουλιού, κατασκευής μετά το 1950. Οσο, για τις κυρίες που την κοσμούν, αν η μνήμη μας δεν μας απατά, είναι, η Διαμαντίδου με την κορούλα της αγκαλιά και., γειτόνισσες παραδιπλανών σπιτιών.
Δεν υπήρχαν χαραγμένοι δρόμοι, πλην της Μ. Ασίας, που ήταν με πλακόστρωση πέτρας μέχρι των παλιό Άγιο Ιωάννη που βρίσκονταν ακριβώς πίσω από τη σημερινή πλατεία, του Αείμνηστου, Προέδρου και Δημάρχου, Καϊλαρίων -Πτολεμαϊδος, Βασίλη Xατζηευστρατίου.
Επισπευστείτε, φίλες και φίλοι, την περιοχή του τριγώνου που προαναφέραμε και με βάση, το φόντο της φώτο μας, προσπαθήστε να μπείτε στο κλίμα της εποχής του, με όλα τα συμβάντα της χρονικής διαδρομής και βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα στο ερώτημα.. τι βρήκανε οι πρόσφυγες και τι έχουμε σήμερα.;