Στο επόμενο διάστημα θα διπλασιαστεί το προσωπικό
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης μετά το ξεπέρασμα και των τελευταίων γεωλογικών προβλημάτων με τα έγκοιλα, εξ’ αιτίας των οποίων χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αλλά η ανάδοχος κοινοπραξία εκτιμά ότι θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος και το έργο θα παραδοθεί στην ώρα του.
To «e-ptolemeos.gr» πραγματοποίησε οδοιπορικό – αυτοψία στο εργοτάξιο, καταγράφοντας την πορεία υλοποίησης των εργασιών, οι οποίες εξελίσσονται ικανοποιητικά, ενώ οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο στο επόμενο δίμηνο, καθώς θα διπλασιαστεί ο αριθμός του προσωπικού. Την αισιοδοξία των εργοληπτών για παράδοση του έργου εντός του χρονοδιαγράμματος, συμμερίζεται και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Άλλωστε, ο μηχανικός της κοινοπραξίας, Γιώργος Τέλιος, που μας ξενάγησε στο εργοτάξιο και μας ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης, μας είπε ότι «σχεδόν ολοκληρώθηκε στο 100% το έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Μπορεί να υπήρξε όντως μεγάλη καθυστέρηση εξ’ αιτίας των σοβαρών γεωλογικών προβλημάτων στη θεμελίωση των κτηρίων, όμως εμείς αυτό το διάστημα επικεντρώσαμε τις δραστηριότητές μας στα παράλληλα έργα, όπως πεζοδρόμια, δίκτυα ομβρίων, ύρδευσης και αποχέτευσης, ηλεκτρομηχανολογικά δίκτυα, φωτισμός κ.λ.π.». Ο έτερος «ξεναγός» στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης, ο υπεύθυνος του έργου Γιώργος Καραϊορδανίδης, αναφερόμενος στους εντατικούς ρυθμούς των εργασιών, υπογράμμισε πως «ρίχνουμε 3.000 κυβικά σκυροδέματος το μήνα. Αν πάμε με αυτούς τους ρυθμούς θα είμαστε τελειωμένοι στην ώρα μας». Στο ερώτημα από πού εξαρτάται η επίτευξη του στόχου αυτού, η απάντηση ήταν η αναμενόμενη: «από τη ροή της χρηματοδότησης». «Μέχρι τώρα η χρηματοδότηση γίνεται κανονικά;», ξαναρωτήσαμε, για να λάβουμε την απάντηση, πως «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε έτσι. Κάθε μήνα στέλνουμε τους πίνακες των εργασιών με το κόστος και η καταβολή των χρημάτων γίνεται άμεσα».
Από την αυτοψία του «e-ptolemeos.gr» στο εργοτάξιο της Πανεπιστημιούπολης, διαπιστώσαμε ότι οι εργασίες προχώρησαν περισσότερο στο κτήριο διοίκησης. Έχει τελειώσει το υπόγειο και «σιδερώθηκε» το ισόγειο για να καλουπωθεί. «Σε δύο μήνες από σήμερα, αφού θα έχουν μπει και οι κτιστάδες, το κτήριο διοίκησης θα είναι ορατό από απόσταση», υπογράμμισε ο Γ. Καραϊορδανίδης. Στο κτήριο εκπαίδευσης 1, έχει ολοκληρωθεί η θεμελίωση και γίνονται επιχωματώσεις. Στα κτήρια εκπαίδευσης 2 & 3 ολοκληρώνονται οι τελευταίες τσιμεντοενέσεις για τη στεγανοποίηση των εγκοίλων, προκειμένου να αρχίσει η θεμελίωση, ενώ δύο γεωτρύπανα που διενήργησαν δεκάδες γεωτρήσεις ολοκληρώνουν το έργο τους, το οποίο ήταν απαραίτητο για την ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης. Να σημειωθεί ότι το πρώτο έγκοιλο το οποίο είχε εντοπιστεί τυχαία, «χάσκει» ακόμη στο οικόπεδο, λες και πρόκειται για μουσειακό έκθεμα, αλλά στις επόμενες ημέρες θα το κλείσουν κι’ αυτό με τσιμεντοενέσεις.
Στην Πανεπιστημιούπολη προβλέπονται ακόμη και δύο υδάτινα στοιχεία, δηλαδή δύο μικρές λίμνες, μία στο κτήριο διοίκησης και άλλη μία μεταξύ των τριών κτηρίων εκπαίδευσης. Επίσης, πρόκειται να κατασκευαστεί και ένα εξωτερικό θέατρο, καθώς κα ένα καμπαναριό, παραπέμποντας στον «Μαμάτσιο», ως σύμβολο της πόλης της Κοζάνης. Ακόμη, στο στάδιο της μελέτης βρίσκεται από την ΔΕΥΑΚ η τηλεθέρμανση της Πανεπιστημιούπολης, η τροφοδοσία της οποίας θα γίνει από τη ΖΕΠ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο απασχολούνται στην Πανεπιστημιούπολη, περί τα 80 άτομα εργατοτεχνικού προσωπικού. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, σε λίγους μήνες ο αριθμός του προσωπικού θα διπλασιαστεί και στο φουλ των εργασιών μπορεί να φτάσει και στα 200 άτομα. Τα μεροκάματα είναι σαφώς επηρεασμένα από την κρίση, ωστόσο φαίνεται να είναι κάπως καλύτερα σε σχέση με άλλα εργοτάξια, καθώς για τους εργάτες ανέρχονται στα 34,20 ευρώ και για τους τεχνίτες στα 45-50 ευρώ στο οχτάωρο.