Η πάλη των τάσεων στο ΣΥΡΙΖΑ!
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο χαρούμενοι, τελικά, μπορεί να αισθάνονται στον περιφερειακό συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ, με επικεφαλής την κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου, για τη στήριξη που αποφάσισε να τους παράσχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Μια απόφαση που μπορεί να πάρθηκε από τα κεντρικά όργανα, αλλά προς το παρόν φαίνεται να παραμένει υπό αμφισβήτηση από τα τοπικά στελέχη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πρόσφατα, ανακοινώθηκαν οι είκοσι πρώτοι υποψήφιοι του συνδυασμού, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ερώτημα από εδώ και πέρα είναι πόσα ακόμα θα ανακοινωθούν και, το κυριότερο, πώς θα συμπεριφερθούν τα υπόλοιπα κατά την προεκλογική περίοδο και φυσικά όταν έρθει η ώρα της κάλπης.
***
Πάντως και για να μην αισθάνονται οι άνθρωποι της ΕΛΠΙΔΑ(ς) πως μόνο ο δικός τους συνδυασμός τυγχάνει τέτοιας αντιμετώπισης από στελέχη του κόμματος που πήρε απόφαση να τους στηρίξει, αρκεί να ρίξουν μια ματιά στην ειδησεογραφία των ημερών για να δει το τι γίνεται και σε άλλες περιοχές με υποψήφιους, επίσης, Περιφερειάρχες αλλά και Δημάρχους και θα δουν πως υπάρχουν ανάλογες συμπεριφορές που προκαλούν και τα σχετικά παράπονα.
Κι αυτό γιατί δεν είναι σε κάθε περίπτωση μόνο το πρόσωπο ή ο συνδυασμός για τον οποίο μπορεί να διαφωνούν τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ίσως η αιτία να βρίσκεται, κυρίως, στο γεγονός πως εντός του κόμματος και μετά από την αποχώρηση του κ. Αλέξη Τσίπρα είναι σε εξέλιξη μια πάλη των τάσεων!
***
Για του λόγου το αληθές, έχει αξία και ενδιαφέρον να δούμε τι αναφέρουν σε μια επιστολή τους δέκα τέσσερα γνωστά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στις 12 Αυγούστου στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Μια επιστολή που ξεκινά ως εξής: «Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά τη βαριά εκλογική ήττα και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του προέδρου. Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δυσχερή περίοδο, αφού το κόμμα τελεί σε φάση υποχώρησης. Το κόμμα είναι σε υποχώρηση και παραδομένο στην πάλη των τάσεων για την οποία η κοινωνία είναι παντελώς αδιάφορη.
Πολλά από τα λάθη που μας οδήγησαν στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα επαναλαμβάνονται. Ενώ οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των αιτίων της ήττας πρακτικά έχουν ανασταλεί, άστοχες πολιτικές επιλογές διαδέχονται η μία την άλλη ξεπηδώντας όμως από την ίδια μήτρα πολιτικής σκέψης και πρακτικής, η οποία φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την ήττα.»
***
Στη συνέχεια και αφού αναφέρονται, ασκώντας κριτική, σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές αλλά και πρακτικές τόσο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας όσο και της τωρινής ηγετικής ομάδας, καταλήγουν σε μια πρόταση τους, αναφερόμενοι και στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργούν αυτές οι τάσεις, λέγοντας ότι: «Οι τάσεις αρμόζει να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί εξουσίας που αποσκοπούν στην κατανομή θέσεων ευθύνης, την αύξηση της πολιτικής επιρροής και τη διευθέτηση των συσχετισμών δύναμης. Πιστεύουμε ότι μια νέα προοπτική θα προκύψει μόνον εάν οι όποιες διαφορές ή διαφωνίες υποβληθούν στη βάσανο του ορθολογικού ελέγχου τους μέσω μιας πλατιάς και ειλικρινούς διαβούλευσης που θα προάγει στην πράξη την ουσιαστική ενότητα του κόμματος.»
Το αν έχουν δίκιο ή άδικο με τα όσα αναφέρουν οι υπογράφοντες την επιστολή το γνωρίζουν, προφανώς, καλύτερα τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν οι διαφωνίες επανέλθουν στο μέλλον;
Έντονη κριτική από φίλους και αντιπάλους δέχτηκε ο κ. Χάρης Κάτανας, μέχρι πρότινος υποψήφιος Περιφερειάρχης, για την απόφαση του να συνταχθεί, τελικά, με τον σημερινό Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Κασαπίδη και να ενταχθεί στο συνδυασμό του δεύτερου. Βέβαια, υπήρξαν και εκείνοι που συμφώνησαν με την επιλογή του αυτή, χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιοι ήταν και οι περισσότεροι, οι υπέρ ή οι κατά.
Πάντως στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ ο κ. Κάτανας μίλησε για την απόφαση του αυτή και κλήθηκε φυσικά ν’ απαντήσει στο εύλογο ερώτημα τι γίνεται με την κριτική (σ. σ. έντονη κάποιες φορές) που είχε ασκήσει στο σημερινό συνοδοιπόρο του, δίνοντας, θα έλεγε κανείς, μια κάπως… διπλωματική απάντηση, λέγοντας πως «…η οποία κριτική απευθυνόταν στα προβλήματα της περιοχής, σε πολιτικό επίπεδο και όχι με προσωπικές επιθέσεις…»
***
Σε ό,τι αφορά δε τις διαφωνίες του για τον τρόπο που χειρίστηκε τα θέματα της Περιφέρειας ο κ. Κασαπίδης, ο κ. Κάτανας θέλησε να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, λέγοντας ότι «…οι διαφωνίες με τους χειρισμούς του παρελθόντος παραμένουν, αλλά πλέον όλα θα τίθενται προς συζήτηση με απώτερο σκοπό το καλό της περιοχής.»
Αυτά σε ό,τι αφορά το παρελθόν και το παρόν, αλλά το ερώτημα πλέον είναι τι θα γίνει στο μέλλον, αν ο συνδυασμός του κ. Κασαπίδη εκλεγεί, και αν οι διαφωνίες για κάποιους χειρισμούς επιστρέψουν.
Θα δείξει…