Η τελευταία φωτογραφία ανάμνησης, από το Γυαλί Τσιφλίκ της Μικράς Ασίας, της οικογένειας, Ρωσίδη Χρυσόστομου.
Ο Ρωσίδης Χρυσόστομος διατηρούσε φούρνο στο γυαλί Τσιφλίκ της Μ. Ασίας και με την συμμετοχή και της πολύτεκνης οικογένειάς του, τα κατάφερνε μια χαρά, σε ότι αφορά την εξασφάλιση του επιούσιου της οικογένειας του, όμως, λόγο των ταλαιπωριών και της βάναυσης συμπεριφοράς των Τούρκων ασθένησε και υπέκυψε στο μοιραίο.
Έτσι, την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας ανέλαβε ο μοναχογιός, Ζαφείρης, συνεχίζοντας το πατρικό επάγγελμα του φούρναρη, που άλλωστε και γνώριζε καλά.
Όμως, η Τούρκικη ασυδοσία, οι πιέσεις, το πλιάτσικο και οι κάθε είδους ταλαιπωρίες αυξάνονταν καθημερινά επικίνδυνα με κίνδυνο για τη ζωή τους.
Έτσι, τα 5 αδέλφια με τη χήρα μάνα τους και την ανάμνηση του πατέρα τους, Χρυσόστομου, αποφάσισαν να πάρουν το πλοίο που θα την μεταφέρει στην Ελεύθερη μητέρα Πατρίδα, με την προσδοκία της σύντομής επιστροφής στην … Πατρώα γη …
Η οικογένεια Ρωσίδη, αποβιβάστηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου η Πολιτεία, πέρα της όποιας προσωρινής βοήθειας επιβίωσης, τους παραχώρησε ένα παλιό κτίσμα Εβραϊκής ιδιοκτησίας, όπου, ο υιός-προστάτης, άνοιξε το φούρνο του και αγωνίζονταν με την υπόλοιπη οικογένεια για την καθημερινότητα, που δεν κράτησε πολύ, λόγο της ελονοσίας στη Θεσσαλονίκη και η οικογένεια, Ρωσίδη, ταξιδεύει για τα Καϊλάρια-Πτολεμαϊδα- με το υπέροχο κλίμα, αλλά και για να σμίξει με τους Πατριώτες τους που είδη εγκαταστάθηκαν.
Στη φώτο μας από αριστερά.:
Σειρά 1η, καθιστές : Η Αμαλία Χρυσόστομου Ρωσίδου-μητέρα- με τη μικρή της κόρη Κατερίνα.
Σειρά 2η, όρθιοι: Ρωσίδης Δημήτρης-ανιψιός της Αμαλίας και ξάδελφος των παιδιών και ακολουθούν τα τέσσερα αδέλφια. Ευθυμία Ρωσίδου . Ελένη Ρωσίδου-Χατζηευστρατίου. Κλεονίκη Ρωσίδου- Γρηγοριάδου ή Χατζηγρηγοριάδου και ο μοναχογιός, Ζαφείρης Ρωσίδης.