Αποσύρθηκε οριστικά όπως έγινε γνωστό ο ΑΗΣ Καρδιάς από το οπλοστάσιο της ΔΕΗ. Ένα σημαντικότατο σημείο καμπής που στερεί την κρίσιμη λιγνιτική ισχύ. Πλέον μένουν η Μελίτη, ο Άγιος Δημήτριος, και ο υπό κατασκευή ΑΗΣ της Πτολεμαΐδας.
Έχει γίνει η πολιτική επιλογή, να αποσυρθεί ο λιγνίτης από το ενεργειακό μείγμα. Έχει γίνει επίσης η παραδοχή από τη ΔΕΗ ότι τα κόστη των δικαιωμάτων ρύπων καθιστούν παντελώς ασύμφορη την καύση του λιγνίτη για την επιχείρηση. Από την άλλη πλευρά, είναι πολλές οι φορές που έχουμε αναφερθεί στην ανάγκη του να παραμείνει ενεργός ο λιγνίτης ως καύσιμο βάσης.
Η κορύφωση ζήτησης τον Αύγουστο, το πιθανό έλλειμμα Φυσικού Αερίου που κάθε τόσο προκαλείται για πολιτικούς, οικονομικούς, ή διαχειριστικούς λόγους, η συνολική αύξηση της ζήτησης που θα έρθει στη μετά-covid εποχή, τα διπλωματικά επεισόδια που προκαλούν διακρατικές κρίσεις στις χώρες που διασχίζουν οι αγωγοί, αλλά και το συνολικότερο πρόβλημα που κατά καιρούς παρατηρείται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι μερικοί από τους λόγους που συντελούν το ότι δεν μπορεί πλήρως να αντικατασταθεί ο λιγνίτης ως καύσιμο βάσης. Συν τοις άλλοις, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, το οποίο πιέζει προς τα πάνω το κόστος της κιλοβατώρας στον καταναλωτή.
Άρα έχουμε και λέμε: απαραίτητος αλλά ασύμφορος ο λιγνίτης. Με δεδομένο το ότι το πρόβλημα είναι το οικονομικό, το μεγάλο ερώτημα είναι το ποιος θα πληρώσει το “μάρμαρο”, εφόσον πειστούν οι επιτελείς της κυβέρνησης να ξαναδούν το ΕΣΕΚ.
Ποια είναι η λύση για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση; Να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εφεδρείας των λιγνιτικών μονάδων, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από το Κράτος ή την ΕΕ. Ο μηχανισμός αυτός θα χρηματοδοτεί τη ΔΕΗ ώστε να μην “μπαίνει μέσα” όπως σήμερα που αντιμετωπίζει αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά να της δίνει τη δυνατότητα με τρόπο βιώσιμο να έχει ετοιμοπόλεμες κάποιες μονάδες. Είναι αυτονόητο πως το βάρος αυτό δεν μπορεί να το αντέξει η ΔΕΗ, αν το Ελληνικό Κράτος αποδεχτεί πως ο λιγνίτης είναι απαραίτητος και η Χώρα χρειάζεται εφεδρείες για την επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος.
Το παραπάνω σχήμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και με τον ΑΗΣ Καρδιάς, εάν και εφόσον παραμείνει λειτουργικός μετά το λουκέτο. Αν όμως για κάποιους αυτό φαίνεται “τραβηγμένο”, θα μπορούσε τώρα που είναι νωρίς, να δημιουργηθεί ο μηχανισμός για τον Άγιο Δημήτριο και τη Μελίτη, και να δοθεί η ευκαιρία στη ΔΕΗ να διατηρήσει αρκετές εκατοντάδες θέσεων εργασίας στην περιοχή μας.