Η είδηση δημοσιεύτηκε χθες στο e-ptolemeos.gr με τον τίτλο: “ Η φωνάρα της Καίτης Μαζόχα στην Κοζάνη που τρέλανε τον Κραουνάκη με το «Αυτή η νύχτα μένει»”
Και ανέφερε ότι: “Ο σπουδαίος Σταμάτης Κραουνάκης έμεινε άφωνος όταν άκουσε το Σαββατοκύριακο την Καίτη Τσιμπέρη ή Μαζόχα όπως την γνωρίζουν οι περισσότεροι, να ερμηνεύει μια από τις σπουδαιότερες επιτυχίες του.
Η ερμηνεύτρια που είναι θρύλος στη Κοζάνη για περισσότερα από 50 χρόνια τραγούδησε ζωντανά το «Αυτή η νύχτα μένει» και γοήτευσε μέχρι και τον Κραουνάκη με την ανεπανάληπτη ερμηνεία της.”
Παίρνοντας αφορμή από το δημοσίευμα αυτό, κρίνουμε σκόπιμο να γράψουμε μερικά πράγματα για την Κυρία Καίτη Τσιμπέρη, μια ξεχωριστή καλλιτέχνιδα και μια πραγματική Κυρία, με το «Κ» πάντα κεφαλαίο, που δίκαια θαυμάζει και αγαπάει πάρα πολύς κόσμος στην περιοχή μας, για πολλά χρόνια.
***
Να ξεκινήσουμε λέγοντας πως αν ο κ. Κραουνάκης είχε τώρα την ευκαιρία να ακούσει και να μάθει την Κυρία Καίτη, υπήρξαν άλλοι σημαντικοί άνθρωποι του τραγουδιού που την άκουσαν πριν πολλά χρόνια και εντυπωσιάστηκαν, εξίσου ή και περισσότερο.
Συνάδελφοι της τραγουδιστές αλλά και συνθέτες που πέρασαν κατά καιρούς απ’ τα μέρη μας.
Ορισμένοι δε απ’ αυτούς συνεργάστηκαν μαζί της στα διάφορα νυχτερινά κέντρα του τόπου μας (μπουζουξίδικα) και είχαν έτσι την ευκαιρία να εκτιμήσουν την πραγματική της αξία.
***
Μια αξία που αν και εντοπίστηκε σχετικά νωρίς, παρέμεινε εντός των συνόρων μας, ενώ θα μπορούσε, όπως όλοι συνομολογούν, να της χαρίσει μια σπουδαία καριέρα.
Γιατί άραγε;
Την απάντηση, λέγεται πως, δίνει το παρατσούκλι που φέρει η Κυρία Καίτη εδώ και χρόνια.
«Μαζόχα».
Ένα παρατσούκλι που οι πληροφορίες μας λένε, εφόσον είναι ακριβείς, ότι της απέδωσε ένας παλιός της συνεργάτης όταν έβλεπε να έρχονται σοβαρές προτάσεις, από σημαντικούς ανθρώπους του τραγουδιού προς την Κυρία Καίτη για να φύγει από την περιοχή και να δοκιμάσει την τύχη της στην Αθήνα ή και αλλού, αλλά εκείνη τις απέρριπτε!
Κοντολογίς, ο συνεργάτης της βλέποντας τις συνεχείς απορρίψεις εκ μέρους της, τις σχολίασε κάποια στιγμή λέγοντας πως είναι «μαζόχα» γιατί αλλιώς δεν εξηγείται το ότι προτίμησε να μείνει εδώ.
***
Η Κυρία Καίτη έμεινε και χωρίς να είναι υπερβολή ψυχαγώγησε γενιές και γενιές στην περιοχή μας, κερδίζοντας αμέτρητους θαυμαστές και πολλούς φίλους που για χρόνια δεν παρέλειπαν να δίνουν το παρόν στα κέντρα όπου εμφανιζόταν, πάντοτε ως το πρώτο και ξεχωριστό όνομα.
Αν αποφασίσει κάποιος να ερευνήσει και να καταγράψει την πορεία της στο τραγούδι θα καταφέρει να αποτυπώσει και την εξέλιξη της νυχτερινής διασκέδασης στο Νομό Κοζάνης, με την οποία είναι απόλυτα ταυτισμένη και έχει βάλει τη δική της ποιοτική και ανεξίτηλη σφραγίδα.
***
Δεν θα έπρεπε όμως να παραλείψουμε και μια ξεχωριστή σελίδα στην καλλιτεχνική ιστορία της Κυρίας Καίτης.
Την εμφάνιση της στο θέατρο!
Την Άνοιξη του 2018, ο τότε καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕΘΕ. Κοζάνης κ. Λευτέρης Γιοβανίδης βλέπει στον πεζόδρομο της πόλης μια αφίσα που ενημερώνει για την εμφάνιση της Κυρίας Καίτης σε κάποιο μαγαζί.
Εντυπωσιασμένος και από το «Μαζόχα» αποφασίζει να στηθεί μια μουσικοθεατρική παράσταση με εκείνη ως πρωταγωνίστρια.
Έτσι, προκύπτει το «Βραδιάζει κυρία Γαλάτεια» τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, με την Κυρία Καίτη να ερμηνεύει έξοχα το μονόλογο της «κυρίας Γαλάτειας» μιας τραγουδίστριας της νύχτας που αφηγείται τη ζωή της, διανθισμένη με σημαντικά λαϊκά τραγούδια.
Τη συνόδευε με το ακορντεόν του ο κ. Αλέξανδρος Τσούγιεφ.
***
Η ζωή της «κυρίας Γαλάτειας» δεν ήταν η ζωή της Κυρίας Καίτης, αλλά προϊόν μυθοπλασίας.
Το σημαντικό όμως είναι το ότι η Κυρία Καίτη έλαμψε και σ’ αυτή την ερμηνεία της και πέτυχε να προσελκύσει στο θέατρο κόσμο που ίσως να μην πήγαινε διαφορετικά.
Αλλά για τη δική του Καίτη, τη Μαζόχα, πήγε, τη χάρηκε, τη χειροκρότησε και την απόλαυσε.
***
Είναι ευχάριστο καλλιτέχνες σαν τον κ. Σταμάτη Κραουνάκη να αναγνωρίζουν το ταλέντο της Κυρίας Καίτης, τη σπουδαία της φωνή.
Ένα ταλέντο που, κατά τη γνώμη μας, του άξιζαν αλλά και εξακολουθούν να του αξίζουν πάντα πολλά περισσότερα.