Στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην Πτολεμαΐδα παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Γρεβενών και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Δασταμάνης, παρατίθεται η ομιλία του αναλυτικά:
«Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά μας να σας έχουμε σήμερα εδώ στην Πτολεμαΐδα. Η παρουσία σας τιμά τη Δυτική Μακεδονία συνολικά και εκπέμπει ένα μήνυμα ότι η αποκέντρωση είναι πραγματικά ψηλά στην ατζέντα της ΚΕΔΕ. Τη συνεδρίαση αυτή την εκλαμβάνουμε ως ένα πραγματικό ενδιαφέρον να αφουγκραστείτε από κοντά τις αγωνίες μας και τους προβληματισμούς μας για το μέλλον μιας περιφέρειας που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και σε μια επώδυνη μετάβαση.
Σήμερα, βιώνουμε μια βίαιη και επώδυνη αλλαγή του αναπτυξιακού μας μοντέλου, χωρίς ακόμη να έχουμε διαμορφώσει αξιόπιστες και ορατές εναλλακτικές λύσεις.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία – ο οποίος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη – και οι εκρηκτικές αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και στα καύσιμα, έδειξαν ότι όταν δεν στηριζόμαστε σε εθνικούς πόρους και στις δικές μας δυνάμεις, είμαστε εκτεθειμένοι.
Σήμερα, όλοι οι υπολογισμοί με το χαρτί και το μολύβι δείχνουν ότι ο λιγνίτης είναι πολύ φθηνότερος από το φυσικό αέριο, κάτι που γίνεται πλέον αντιληπτό στην τσέπη και του τελευταίου Έλληνα και ιδιαίτερα των αδυνάτων.
Να σας ενημερώσω συνάδελφοι, ότι η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας ανταποκρινόμενη στο θεσμικό της ρόλο, που είναι ο συντονισμός και η εκπροσώπηση των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, οργάνωσε πολύ έγκαιρα έναν εκτεταμένο και αναλυτικό διάλογο μεταξύ των μελών του. Η ολοκλήρωση του διαλόγου αυτού, αποτυπώθηκε σε ένα ενιαίο κείμενο θέσεων και προτάσεων για μια δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.
Με την εμφάνιση των προτεινόμενων κειμένων από την κυβέρνηση και την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης, διαπιστώνουμε – δυστυχώς – ότι οι εκτιμήσεις που κάναμε εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρες.
Θέσαμε σε όλους τους τόνους ότι η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως τόσο βίαιης μετάβασης μέσα σ’ ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.
Και όλα αυτά σε μια στιγμή που η περιοχή αντιμετωπίζει ήδη εκρηκτικά προβλήματα ανεργίας, γήρανσης, μετανάστευσης και χαμηλής επιχειρηματικότητας.
Μέσα σ’ αυτό το περίγραμμα, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι υπολογισμοί, δείχνουν ότι ο «λογαριασμός» πολύ απλά δε βγαίνει με τους χρονικούς ορίζοντες του 2028, πόσο μάλλον το 2023.
Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι ο αποκλεισμός της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας από την Συντονιστική Επιτροπή ΣΔΑΜ και τον παραγκωνισμό των ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών από τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, τη στιγμή που η Δυτική Μακεδονία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία ως μια περιοχή που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε βαθιά κρίση εν συνόλω.
Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο οι εκτιμήσεις μας για τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης αλλά και οι προτάσεις μας για μια δίκαιη μετάβαση εξακολουθούν να είναι επίκαιρες. Δε θέλω να σας κουράσω με τις προτάσεις γιατί αναφέρθηκαν ήδη από τον κ.Πλακεντά και θα αναφερθούν στη συνέχεια και από τον κ.Γιαννάκη.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι αυτό που έχει σημασία στην παρούσα φάση, είναι ότι οι συζητήσεις, οι συσκέψεις και οι σχεδιασμοί θα πρέπει πλέον να καταλήγουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις καθώς η κλεψύδρα του χρόνου στην κατεύθυνση μιας δίκαιης μετάβασης τελειώνει.
Κλείνοντας, θα επαναλάβω ότι παραμένουμε σταθεροί στη βασική μας αρχή.
Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και μετά να κλείσουμε τις λιγνιτικές μας μονάδες».