Όπως σημειώσαμε πολλές φορές, φίλες και φίλοι, το σύνολο, σχεδόν, του πληθυσμού της Πτολεμαϊδος ασχολείτο με την γεωργοκτηνοτροφία και δεν έμενε καιρός για καθημερινούς περιπάτους, όμως, η επιθυμία ή, αν θέλετε, το κενό της ανθρώπινης βούλησης συμπληρώθηκε με την καθιέρωση της κλασικής βόλτας το Σαββατοκύριακο στον κεντρικό δρόμο, της σημερινής 25ης Μαρτίου, όπου και το σύνολο των καταστημάτων, ταβερνάκια ζαχαροπλαστεία, εξοχικά κέντρα κ.λ.π . Η καθημερινή κουραστική γεωργοκτηνοτροφική εργασία, αλλά και η οικονομική δυνατότητα της εποχής, δεν προσέφερε περιθώρια στους νέους, κυρίως, για εξόδους αναψυχής και ως εκ τούτου, το όποιο ξέσπασμα της νεολαίας έβρισκε διέξοδο μόνο τα Σαββατοκύριακα και κατά κανόνα την Κυριακή και αυτού με κάποιους όρους, δεδομένου ότι, το ξημέρωμα τους έβρισκε πάνω στο Ι.Χ τους (δίτροχο, ή, τετράτροχο κάρο) με προορισμό το χωράφι (καπνός- καλαμπόκι- σιτάρι- όσπρια και πολλά άλλα….).
Βέβαια, από τον κανόνα αυτόν εξαιρείτο και μια μικρή ομάδα εμπόρων και υπαλλήλων, αλλά και αυτή με σημαντικούς περιορισμούς, όπως, το ωράριο εργασίας και το εργάσιμο του Σαββάτου και πολλές φορές και της Κυριακής.
Με τα δεδομένα αυτά, η Κυριακή ήταν η μεγάλη μέρα της ξεκούρασης και της ανάπτυξης των άλλων μορφών …δραστηριότητας των νέων.
Οι κάποιας ηλικίας, για μια-δυο διαδρομές για να ανταμώσουν οι παρέες και να κατευθυνθούν σε κάποιο ταβερνάκι ήσυχο ή σε ζαχαροπλαστείο, ανάλογα με το περιεχόμενο του .. κορβανά..
Οι ώριμοι νέοι σε οπτικό-ακουστικές συνεννοήσεις και το κλείσιμο του ραντεβού και για ορισμένους η προετοιμασία για τη μετά μεσονύκτια κανταδούλα, που ορισμένες φορές είχε και τα παρατράγουδα της λόγο ύπνου και της Δευτεριάτικης πρωινής εργασίας και η Τρίτη περίπτωση τα μαθητούδια, κυρίως, με φωνές, τραγούδια και πειράγματα για να έχουν κουβέντα την επόμενη στο σχολείο.
Στη φώτο μας, μια υπέροχη ξεχωριστή παρέα, με συμπολίτες μας που προσέφεραν σημαντικά στην ανοδική πορεία των Καϊλαρίων και της Πτολεμαϊδος.
Από αριστερά: Η Ειρήνη Χρ. Καζαντζή-Σταγάκη, ο Μανώλης Σταγάκης, Δημοτικός σύμβουλος-αγρονόμος, με καταγωγή την Κρήτης, ο Φώτης Βίττης, Γραμματέας του εμπορικού συλλόγου-λογοτέχνης-λαογράφος, ο Κώστας Αδαμόπουλος- δημοτικός σύμβουλος και συνιδιοκτήτης των ορυχείων λιγνίτη, ο Ιωάννης Βουλγαρίδης, έμπορος χονδρικής πώλησης πετρελαιοειδών και όχι μόνο, ο X; Γεωργιάδης , Διευθυντής της 1ης Τράπεζας που λειτούργησε στην Πτολεμαϊδα με την επωνυμία “Τράπεζα Αθηνών” και λειτούργησε επί της οδού, Βασιλέως Κωνσταντίνου.