Πραγματοποιήθηκε χθες, 8 τρέχοντος, συνάντηση εκπροσώπων του Προεδρείου της ΕΣΕΕ από τον Πρόεδρο κ. Βασίλη Κορκίδη, τους Αντιπροέδρους κ.κ. Νίκο Μπόνη και Κώστα Μουζακίτη και τον αν. Γενικό Γραμματέα κ. Χρήστο Μπλουγούρα με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: 1) κ. Γιάννη Βρούτση, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και 2) Νότη Μηταράκη, Αν. Τομεάρχη Κοινωνικής Ασφάλισης και τα επιτελεία τους.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι θέσεις της ΕΣΕΕ και οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας σε ότι έχει να κάνει με τα εργασιακά θέματα, την αδήλωτη εργασία, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, τον ρόλο των θεσμικών εταίρων και τα ασφαλιστικά θέματα, τις ασφαλιστικές εισφορές επιχειρηματιών και εργοδοτών, το ύψος και την διαδικασία απονομής των συντάξεων κ.ά.
Οι θέσεις της ΕΣΕΕ, όπως εκφράστηκαν στην συζήτηση, έχουν ως εξής:
- Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από το Κράτος. Πάγια θέση της ΕΣΕΕ παραμένει η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 € με το πέρας της μεταμνημονιακής περιόδου.
- Το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα.
- Ο αναδιανεμητικός ρόλος του ασφαλιστικού συστήματος παραμένει αδιαπραγμάτευτος, ενώ οι άλλοι 2 πυλώνες που εισηγείται η ΝΔ θα πρέπει να έχουν επικουρικό/συμπληρωματικό χαρακτήρα, λόγω της αδυναμίας της πλήρους ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος.
- Θα πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθεί η θεσμοθετημένη η επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών.
- Θα πρέπει να διασαφηνιστούν πληθώρα ζητημάτων εργασιακής υφής και κυρίως σε τουριστικές περιοχές, με κυριότερα όλων εκείνα που σχετίζονται με θέματα υπερεργασίας/υπερωριών/επέκτασης ωραρίου και της επιβολής προστίμων. Ορισμένα από αυτά μπορεί να απαιτούν κοινωνική συμφωνία/συναίνεση, αλλά είναι σημαντικότερα και παραγωγικότερα της Κυριακάτικης λειτουργίας.
- Έμπρακτη υποστήριξη της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.
Συνακόλουθα, οι θέσεις που εκφράστηκαν από τους κ.κ. Βρούτση και Μηταράκη συνοψίζονται στα κάτωθι:
- Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτασφάλισης και εργοδοτικών, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και πρέπει να μειωθεί.
- Απαιτείται μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5% που στο παρελθόν αποτέλεσε το έναυσμα για την ουσιαστική μείωση της ανεργίας.
- Τα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω και να γίνουν πιο ανταποδοτικά και δίκαια.
- Κατάργηση του υφιστάμενου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 και αντικατάστασή του από ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα περιλαμβάνει τους τρεις βασικούς πυλώνες και θα το καθιστά πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό και αποτελεσματικό. Η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, θα αφορά την επικουρική και μόνο ασφάλιση, διασφαλίζοντας πολύ υψηλότερες αποδόσεις επικουρικής σύνταξης μέσα από τον ατομικό λογαριασμό (κουμπαρά) του κάθε εργαζομένου.
- Άμεση εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ» προκειμένου α)αα εκδίδονται ηλεκτρονικά οι συντάξεις εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και β) να υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης των ασφαλισμένων/ενδιαφερομένων σε προσωπικά τους ασφαλιστικά δεδομένα και δραστική μείωση τόσο των υπολογιστικών λαθών όσο και των απαιτούμενων χρονοβόρων διαδικασιών (ένσημα κ.α.)
- Η μείωση των φόρων και εισφορών πρέπει να συνδυάζεται με ταυτόχρονες δράσεις πάταξης της παραβατικότητας. Θα πρέπει αντί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να “κυνηγάνε” τον παραβάτη να δίνονται κίνητρα που να κάνουν ελκυστική την νομιμότητα. Υπό αυτό το πρίσμα το «Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων – Περσέας», που νομοθετήθηκε το 2014 και αποσκοπεί στην επιβράβευση των συνεπών ασφαλισμένων, μέσω της δημιουργίας σχετικού μητρώου υγιών επιχειρήσεων, πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα .
- Για τον ΕΦΚΑ, πέραν της αρχικής δημοσίευσης του προϋπολογισμού του φορέα, θα πρέπει να δημοσιεύεται αποκλειστικά και μόνο ο ισολογισμός του για ενίσχυση της διαφάνειας των ακολουθούμενων διαδικασιών.
- Ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνεται με βάση τον ν. 4172/2013, λαμβάνοντας υπόψη α) την δυνατότητα της οικονομίας και τη συνεκτίμηση σε βάθος ετών βασικών εθνικών μακροοικονομικών μεγεθών (ποσοστό ανεργίας & αδήλωτης εργασίας, ΑΕΠ/ανάπτυξη, πληθωρισμός κ.α.) και β) από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών θεσμικών εταίρων.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:
«…Ευχαριστώ πολύ τους φίλους κ.κ. Βρούτση και Μηταράκη, για την επίσκεψη- και μάλιστα με δική τους πρωτοβουλία- στην ΕΣΕΕ και με διάθεση να ενημερωθούν και να συζητήσουν μαζί μας μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους εργοδότες αλλά και τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Η ΕΣΕΕ καθ´ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αναζητά επίμονα απ’ όλους τους φορείς της Πολιτείας, πάντοτε προβάλλοντας τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, την δημιουργία της αναγκαίας για την χώρα, την κοινωνία και την οικονομία της εθνική πολιτική στα εργασιακά, εργοδοτικά και ασφαλιστικά. Στα συνταξιοδοτικά θέματα προτεραιότητά μας είναι ο σεβασμός στην διαδοχή των γενεών.
Πολλά θέματα είναι ακόμα ανοικτά, αλλά ελπίζουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο τόσο με την Κυβέρνηση όσο και με την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα λοιπά κόμματα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις των καιρών. Οι έλληνες έμποροι ως παραδοσιακή μεσαία τάξη θέλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά και συναντήσεις όπως η σημερινή βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση….».
Ο Τομεάρχης της ΝΔ κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε:
«Η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζεται μεθοδικά και ουσιαστικά για την επόμενη ημέρα. Συνεχίζουμε τον κοινωνικό διάλογο που αποτελεί την ουσία της δημοκρατίας με τους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους. Συζητούμε τα μεγάλα προβλήματα και τις ανοιχτές προκλήσεις για την αγορά εργασίας, τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελευθέρους επαγγελματίες, για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, όπως παρουσιάστηκε και από τον Προέδρο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Η σημερινή πολύωρη συζήτηση με τον Προέδρο της ΕΣΕΕ και φίλο κ. Βασίλη Κορκίδη ήταν ουσιαστική, εποικοδομητική και οδήγησε και σε κοινά χρήσιμα συμπεράσματα. Ο διάλογος θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους.»