κουμπί = κόμβος, σύμπλεξη, ευαίσθητο σημείο
Ο ΕΟΡΔΑΪΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ και το E-PTOLEMEOS.GR “εγκαινιάζουν” αυτή την εβδομάδα τη νέα στήλη με τίτλο ‘ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ’, που υπογράφει ο εκπαιδευτικός Θέμης Απατσίδης. Με την κριτική ματιά του, θα καταπιάνεται κάθε Τετάρτη θέματα επικαιρότητας, αλλά και με θέματα διαχρονικά. Τον καλοσωρίζουμε στην ομάδα των συνεργατών μας.
Ζούμε σε μια κοινωνία που λατρεύει τις εκπλήξεις. Ενώ ακούει κλάματα και αφύσικους θορύβους πίσω από τη διπλανή πόρτα, δεν υποπτεύεται απολύτως τίποτα και δοκιμάζει μια τεράστια έκπληξη, μόλις ανοίξει η κουρτίνα. Κάπως έτσι συμβαίνει πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό μετά την αποκάλυψη εγκλημάτων σε βάρος μικρών παιδιών.
Στις περιπτώσεις αυτές ζητάμε συνήθως από το θύμα να βρει τη δύναμη να φωνάξει “βοήθεια”. Παραμελούμε, όμως, το πιο κρίσιμο σημείο, τη στάση του γείτονα και του συμπολίτη απέναντι στα εκφυλιστικά αυτά κοινωνικά φαινόμενα. Γιατί καμία τραγωδία αλλά και κανένα έπος δεν ξεκινά από το μηδέν. Τα βασικά μοτίβα κάθε ιστορίας διαμορφώνονται από την πρώτη στιγμή και ξεδιπλώνονται σταδιακά.
Η ευαισθησία μιας κοινωνίας κρίνεται από το πόσο νωρίς μπορεί να αντιληφθεί μια κοινωνική παρεκτροπή και να παρέμβει για να τη σταματήσει. Το ανάθεμα και η καταγγελία μετά την εκδήλωση του κακού δεν έχει αξία.
Τι πρέπει να γίνει; Κατά πρώτον, η πολιτεία και οι Δήμοι να επανεξετάσουν το υποστηρικτικό τους δίκτυο. Διότι οι κρατικές δομές (Κέντρα Κοινότητας, ΕΔΥ σχολείων κτλ) είναι υποστελεχωμένες, δεν επαρκούν για να καλύψουν τον όγκο των καθημερινών περιστατικών παιδικής κακοποίησης και το χειρότερο έχουν δομηθεί πάνω σε μία γραφειοκρατική λογική.
Το δεύτερο και σημαντικότερο, πρέπει να αλλάξει η παθητική στάση της κοινωνίας. Επειδή τα μεγαλύτερα εγκλήματα ξεκίνησαν από καλές προθέσεις, καλό είναι να ευαισθητοποιηθούμε στο μεγάλο θέμα της εργαλειοποίησης των παιδιών. Δεν μπορεί να ανεχόμαστε ως κοινωνία οι μαθητές (σχολείων, ΚΔΑΠ, παιδικών σταθμών, σχολών χορού κτλ) να χρησιμοποιούνται ως δολώματα για την επιτυχία κάποιων άσχετων εκδηλώσεων. Οι μαθητές έχουν δεκάδες ευκαιρίες να παρουσιάσουν αυτοτελώς το δικό τους έργο σε αποκλειστικά δικές τους εκδηλώσεις. Είναι ανήθικο και υποτιμητικό να σέρνονται ευκαιριακά σε εκδηλώσεις χωρίς συνάφεια με τους εκπαιδευτικούς στόχους των προγραμμάτων σπουδών τους. Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί και γονείς, ας προστατεύσουμε τα παιδιά μας από αυτούς τους καιροσκόπους, ιδιοτελείς και αδίστακτους καταχραστές της δημόσιας εξουσίας.
ανήθικο και υποτιμητικό να χρησιμοποιούνται οι μαθητές ως δολώματα για την επιτυχία κάποιων εκδηλώσεων