Η Ένωση Ποντίων Κυριών Δυτικής Μακεδονίας ‘’Η ΜΝΗΜΗ΄΄ τιμά την μνήμη των προγόνων μας, θύματα της θηριωδίας του οθωμανικού καθεστώτος που κορυφώθηκε πριν από 102 χρόνια σε μια άγρια και απάνθρωπη περίοδο για τους Έλληνες του Πόντου, που βίωσαν το έγκλημα της θανάτωσης, της εξόντωσης και του ξεριζωμού από τις πατρογονικές τους εστίες.
Ο Ποντιακός Ελληνισμός, κυρίαρχος στην οικονομική ζωή του τόπου του, ανέπτυξε πολυσχιδή δραστηριότητα που συνδυάστηκε με τη δημογραφική και πνευματική του άνοδο, δημιούργησε σχολεία υψηλού επιπέδου και κατάφερε να διατηρήσει ζωντανές όλες τις αξίες του έθνους, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία.
Με την έλευση του 20ου αιώνα εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των κεμαλιστών νεότουρκων στο εσωτερικό της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Με το πρόσχημα/στόχο της μεταρρύθμισης
και της εγκαθίδρυσης ενός εκσυγχρονισμένου κράτους στα ευρωπαϊκά πρότυπα, οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο εκπονώντας ένα σχέδιο βίαιου εκτουρκισμού της περιοχής του Πόντου διωγμών, εκτοπισμών και θανάτωσης των χριστιανικών πληθυσμών.
Η Γενοκτονία των Ποντίων παρέμεινε ατιμώρητη από τη διεθνή κοινότητα παρότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν στην πλευρά των ηττημένων η δε Τουρκία ως διάδοχο κράτος ποτέ δεν παραδέχθηκε τα αποτρόπαια γεγονότα της Γενοκτονίας. Η μη αναγνώριση δημιουργεί την αίσθηση της αδικαίωτης διεκδίκησης που συσπειρώνει τους απανταχού Έλληνες του Πόντου σε έναν κοινό σκοπό: Αυτόν της αναγνώρισης των εγκλημάτων απέναντι στα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας ως μια πράξη ευθύνης και βαθιάς λύτρωσης για την οικοδόμηση μιας υγιούς και ασφαλούς παγκόσμιας κοινωνίας.
Η Πρόεδρος και τα Μέλη της Ένωσης Ποντίων Κυριών Δυτικής Μακεδονίας ‘’Η ΜΝΗΜΗ’’ δεσμεύονται να κρατούν ζωντανή τη μνήμη, να συμμετέχουν ενεργά σε όλους τους αγώνες για τη διεθνοποίηση και την παγκόσμια προβολή των ιστορικών παθών των Ελλήνων του Πόντου, καταδικάζοντας τις πράξεις απόσεισης των ευθυνών και άρνησης των γεγονότων ευελπιστώντας στην πρόληψη μελλοντικών
απάνθρωπων πράξεων.
Τα μέλη
Η Πρόεδρος
Γεωργία Τσαρίδου