Παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Κοζάνη η ανοιχτή διαβούλευση για την κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου της χώρας σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.
Πρόκειται για μια σειρά συναντήσεων ανά την Ελλάδα, τις οποίες πραγματοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο να συζητηθεί το σχέδιο και οι ανάγκες όλων των αρμόδιων φορέων αλλά και των αγροτών οι οποίοι σήμερα έδειξαν αυξημένο ενδιαφέρον και γέμισαν το αμφιθέατρο της ΖΕΠ στην Κοζάνη.
Ο Κώστας Σκρέκας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές και στη μετάβαση της περιοχής από τη λινγιτική παραγωγή σ’ ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ορίζοντας τον πρωτογενή τομέα ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις ώστε η Δυτική Μακεδονία να περάσει ομαλά στη νέα εποχή. Παράλληλα σημείωσε πως ο πρωτογενής τομέας στηρίζει την οικονομία της χώρας και τις εξαγωγές συμμετέχοντας με ένα ποσοστό 30% σε αυτόν τον τομέα, ενώ αναφερόμενος στις προθέσεις κυβέρνησης στάθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κινέζο Πρόεδρο, με μία από αυτές να αφορά τα αγροτικά προϊόντα: «Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο κρόκος Κοζάνης, αλλά για εμάς δεν παύουν να υπάρχουν και τα υπόλοιπα προϊόντα της περιοχής όπως τα ροδάκινα, τα μήλα, τα φασόλια κ.α.», είπε ο Υφυπουργός.
Επίσης ο κ. Σκρέκας προχώρησε και σε μία σημαντική ανακοίνωση, σε ότι έχει να κάνει με το ειδικό ταμείο επιδότησης των αγροτών οι οποίοι επιθυμούν να φτιάξουν τη δική τους μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μηδενίσουν το κόστος παραγωγής τους και σε κάποιες των περιπτώσεων να εξασφαλίσουν και ένα επιπλέον εισόδημα: «Μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφωνήσαμε σε ένα ταμείο 170εκ. ευρώ, ώστε να γίνουν αγροτικά φωτοβολταϊκά και οι παραγωγοί να μπορούν να ρίξουν το κόστος παραγωγής. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας αυτός και εμείς δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση», ήταν τα λόγια του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο παρέχει ευνοϊκούς όρους στους αγρότες, με περίοδο χάριτος 5 ετών και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής του δανείου σε 15 χρόνια, ενώ για τον ίδιο σκοπό έχει δημιουργηθεί και ταμείο εγγυήσεων.
Σε ότι έχει να κάνει με τα αρδευτικά ο Υφυπουργός επεσήμανε πως πρέπει να εξεταστεί η σωστή χρήση τους, παραθέτοντας μάλιστα ένα στοιχείο για την ποσότητα νερού που ξοδεύεται ανά στρέμμα στην Ελλάδα, η οποία είναι 3 φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στην Ισπανία.
Στην εκδήλωση το παρών έδωσε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Κώστας Μπαγινέτας, ο οποίος τόνισε πως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι στη νέα προγραμματική περίοδο να υπάρξει παραγωγική κατεύθυνση των πόρων.
Γόνιμη και εποικοδομητική διαδικασία χαρακτήρισε όλη την προσπάθεια του Υπουργείου ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, μιλώντας για μεγάλες προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η περιοχή με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί προμετωπίδα των δράσεων που θα αναπτυχθούν.
Ο Γιώργος Κασαπίδης χαιρέτησε ως ευχάριστη είδηση την υπογραφή της συμφωνίας με την Κίνα για τον κρόκο, σημειώνοντας πως χρειάζεται επαγγελματισμός, συνέπεια και υπευθυνότητα ώστε να δικαιωθούν οι προσδοκίες τω παραγωγών αλλά και των αγοραστών.
Ο προϋπολογισμός για τη νέα ΚΑΠ, είναι δεδομένο πως δέχεται πιέσεις στις συζητήσεις που υπάρχουν στις Βρυξέλλες με τα κράτη- μέλη να έχουν οριοθετήσει άλλα ζητήματα ως μέγιστης προτεραιότητας, οδηγώντας πολλούς πόρους προς κατευθύνσεις όπως η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή. Φυσικά η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένας ακόμα παράγοντας που επιβάλλει μειώσεις στον προϋπολογισμό, με τα προβλεπόμενα κονδύλια αυτή τη στιγμή να οριοθετούνται περίπου στα 365δις. Ευρώ.
Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν στο 28,5% του συνολικού προϋπολογισμού της Ένωσης, όταν στην τρέχουσα περίοδο το ποσοστό άγγιζε το 37,6% των πόρων. Η Ελλάδα προσδοκά ένα ποσό περίπου 18, 263δις ευρώ με τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες να συνεχίζονται και αρκετά κράτη να έχουν ζητήσει παράταση κατάθεσης των στρατηγικών σχεδίων.
Ζήσης Πιτσιάβας