Η διαβούλευση της πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση των υπηρεσιών και δομών Υγείας, έφερε αναβολή στο προγραμματισμένο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της υγείας, που είχε προγραμματιστεί για τις 6 Οκτωβρίου.
Παρότι δια στόματος Περιφερειάρχη, στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο, είχε ανακοινωθεί πως θα γίνει ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για θέματα υγείας, όπως είχε γράψει ο «Π», η ανακοίνωση της πρότασης της Περιφέρειας για την επόμενη ημέρα στην υγεία στην περιοχή, έφερε αναβολή στη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.
Στο επίμαχο περιφερειακό, που πλέον τοποθετείται χρονικά μετά το πέρας της διαβούλευσης που έχει οριστεί ως τις 31 Οκτωβρίου, αναμενόταν να συμμετέχουν ιατρικοί σύλλογοι, νοσοκομεία, εργαζόμενοι στην υγεία, αυτοδιοικητικοί και 3η ΥΠΕ. Ωστόσο με έγγραφό του την Πέμπτη ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ακυρώνει την επίμαχη συζήτηση για μετά το πέρας της διαβούλευσης και την αξιολόγηση των απόψεων επί της διαβούλευσης.
Φούντογλου: «Το σημερινό μοντέλο υγείας πάσχει» – Πως σχολιάζει την πρόταση της Περιφέρειας
Επικοινωνώντας ο «Π» με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Υγείας Τάσο Φούντογλου, τόνισε πως μια συνεδρίαση στην παρούσα φάση δεν θα εξυπηρετούσε και πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη.
Χαρτογραφώντας την πρόταση της περιφέρειας για ένα μοντέλο Νοσοκομείων «Κόμβου- Ακτίνας» για τις δομές Υγείας στη Δυτική Μακεδονία, ο κ. Φούντογλου απάντησε σχετικά πως το σημερινό μοντέλο υγείας στην περιοχή δεν κρίνεται ως επιτυχημένο και πρέπει να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις με γνώμονα την παροχή καλύτερης υγείας στους πολίτες.
«Το μοντέλο σήμερα πάσχει και η πρότασή μας, που θα αξιολογηθεί και θα κατατεθεί στην 3η ΥΠΕ, προβλέπει αναβάθμιση του ρόλου των δύο νοσοκομείων Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο και τη λειτουργία των τριών υπολοίπων νοσοκομείων σε καλύτερο επίπεδο από το σημερινό», σημείωσε σχετικά.
Αυτό θα εξυπηρετήσει στο να βγαίνουν στοχευμένες θέσεις για τις κλινικές που θα λειτουργούν ως πιο βασικές σε κάθε νοσοκομείο, τόνισε επίσης, κάνοντας λόγο για ένα συνολικό σχέδιο που θα κατατεθεί στην 3η ΥΠΕ ως πρόταση της Περιφέρειας.
«Δεν είχαν ποτέ σχέδιο στοχευμένο για τη Δ. Μακεδονία και εμείς σήμερα ζητούμε ένα σχέδιο και μια στόχευση για την περιοχή», τόνισε ακόμη.
Ερωτηθείς για την πρόταση λειτουργίας Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας στην περιοχή, ο κ. Φούντογλου απάντησε πως θα ενίσχυε την πρωτοβάθμια φροντίδα και να αναβάθμιζε το ρόλο των κέντρων υγείας στην περιοχή, εκτιμώντας ότι είναι κάτι που η περιοχή μπορεί να το διεκδικήσει.
Άλλοκομβικό σημείο της πρότασης είναι και η δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου και ΜΑΦ εγκεφαλικών, πρόταση που θα μπορούσε όπως είπε να ενισχύσει σημαντικά την περιοχή. Ενώ αναφέρθηκε και στην επί μέρους ενίσχυση κλινικών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών, όπως η ενίσχυση της Ογκολογικής.