Πριν από ένα μήνα, περίπου, στις 26 Ιουλίου, η ενημερωτική ιστοσελίδα aftodioikisi.gr δημοσίευσε μια δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας στις εκλογές για την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση που θα γίνουν το πρώτο μισό του ερχόμενου Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρεται στην ταυτότητα της έρευνας «Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1734 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 1388 με την online έρευνα και τα 346 με την τηλεφωνική έρευνα με ποσοστώσεις δήμων ώστε να συμπληρωθούν δείγματα τουλάχιστον 300 ατόμων για καθένα από τους δήμους που ερευνήθηκαν.»
Τα αποτελέσματα της, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, αναδημοσιεύτηκαν αν όχι από όλα, από πολλά μέσα ενημέρωσης της Δυτικής Μακεδονίας, με τον τρόπο και στην έκταση που το καθένα έκρινε πως ήθελε να το κάνει.
***
Εμείς σήμερα, και ένα μήνα μετά, δεν θα σταθούμε στα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν την πρόθεση ψήφου, αλλά στην αξιολόγηση εκ μέρους των πολιτών των προβλημάτων που τους απασχολούν, καθώς αυτό είναι το στοιχείο που πραγματικά μας εντυπωσίασε!
Όπως σημείωνε, χαρακτηριστικά, η ενημερωτική ιστοσελίδα aftodioikisi.gr στην παρουσίαση της έρευνας «Πρώτο πρόβλημα για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας είναι “η απουσία χώρων στάθμευσης και το κυκλοφοριακό” (46,53%) και ακολουθούν με 44,27% η αποκομιδή απορριμμάτων και η “επάρκεια και ποιότητα σχολικών κτηρίων και ΚΑΠΗ” (39,93%).»
Δηλαδή, εμείς, οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, μιας περιφέρειας που βιώνει ήδη τις συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης, έχει εδώ και χρόνια ποσοστά ανεργίας που αρκετές φορές την έχρισαν πρωταθλήτρια μεταξύ των περιφερειών της χώρας, είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται σημαντικά, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα η τελευταία απογραφή (2021), και έχει ήδη αποχαιρετίσει ένα σημαντικό μέρος των νέων της που άλλοι πήραν τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά τους και άλλοι τις δεξιότητες τους σε σημαντικούς και κρίσιμους τομείς και αναζήτησαν την τύχη τους είτε σε άλλα μέρη της Ελλάδας είτε στο εξωτερικό, ανησυχούμε περισσότερο για το αν υπάρχει μποτιλιάρισμα κάποιες φορές στους δρόμους μας και πού θα παρκάρουμε!
***
Όπως, επίσης, αξιολογούμε ψηλά ως πρόβλημα την “επάρκεια και ποιότητα σχολικών κτηρίων και ΚΑΠΗ” όταν το ουσιαστικό πρόβλημα, εδώ και αρκετό καιρό, θα πρέπει, λογικά, να είναι το κλείσιμο ή η σύμπτυξη σχολείων σε πολλές περιοχές ελλείψει παιδιών λόγω της υπογεννητικότητας αλλά και της φυγής πολλών συμπατριωτών μας!
Ωστόσο, το ότι ανησυχούμε για την επάρκεια των ΚΑΠΗ μπορούμε να το δεχτούμε και φυσικά να το δικαιολογήσουμε. Με το ρυθμό που φεύγουν οι νέοι μας αφήνοντας πίσω όλους εμάς τους μεγαλύτερους σε ηλικία, όσο και αν… αντισταθούμε θεωρώντας πως δεν μας άγγιξε ή δεν πρόκειται να μας αγγίξει ο χρόνος, κάποια μέρα, αργά ή γρήγορα όλο και κάποιο ΚΑΠΗ μπορεί να χρειαστούμε… Οπότε καλό είναι να υπάρχουν.
***
Βέβαια για να μην αδικούμε την έρευνα και τους πολίτες θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως όπως προκύπτει από τα αναλυτικά της στοιχεία όσοι ρωτήθηκαν, το πιθανότερο είναι πως, όφειλαν να απαντήσουν για την προτεραιότητα που πρέπει να δώσουν οι Δήμοι στην αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων, τα οποία είχαν ονοματιστεί και προσδιοριστεί εκ των προτέρων.
Τα ζητήματα αυτά που μπήκαν στην έρευνα ήταν η αποκομιδή απορριμμάτων, η προστασία ελεύθερων χώρων, η απουσία χώρων στάθμευσης, η επάρκεια και η ποιότητα σχολικών κτιρίων, η φύλαξη αθλητικών χώρων και πάρκων, η επάρκεια/ποιότητα κοινωνικών δομών, η εγκληματικότητα και η ελλιπής αστυνόμευση, ο ελλιπής φωτισμός, και η μεγάλη συγκέντρωση αλλοδαπών.
Και όπως γίνεται κατά κανόνα σε τέτοιου είδους έρευνες οι ερωτώμενοι πολίτες θα πρέπει να αξιολογήσουν ποια από τα παραπάνω ζητήματα/ προβλήματα που αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη, και ουσιαστικά τυποποιημένη, λίστα θεωρούν ως πιο σημαντικά, έχοντας ως δυνατότητα επιλογής, όπως γίνεται συνήθως, τρία από αυτά. Εξ ου και προέκυψε το αποτέλεσμα αυτό.
***
Πάντως, μπορεί μεν τα ζητήματα/προβλήματα που μπήκαν στην έρευνα να άπτονται των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, εκτός από την εγκληματικότητα, την ελλιπή αστυνόμευση και το θέμα των αλλοδαπών που είναι αρμοδιότητες του κράτους, αλλά και το θέμα της ανεργίας είναι κάτι που αφορά άμεσα τόσο τις περιφερειακές όσο και τις δημοτικές αρχές.
Η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναπτυξιακή προοπτική και την οικονομική εξέλιξη ενός τόπου για τις οποίες εδώ και χρόνια δεν έχουν απλώς λόγο αλλά και καθοριστικό και πρωτεύοντα ρόλο οι εκάστοτε αυτοδιοικήσεις από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη.
Για το λόγο αυτό και ανάλογα μ’ αυτά που κάνουν, ή μάλλον δεν κάνουν, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες στους τομείς αυτούς, κρίνονται τελικά από τους πολίτες και αναλόγως επιβραβεύονται ή αποδοκιμάζονται.
Άρα, αν σε μια μελλοντική έρευνα έμπαιναν τέτοιου είδους ζητήματα/ προβλήματα ίσως αποτυπωνόταν μια καλύτερη εικόνα για το πώς και γιατί αξιολογούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι πολίτες τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, κάτι που μάλλον θα βοηθούσε και τους ίδιους, αν βέβαια ήθελαν να το διαβάσουν και να το διαβάσουν σωστά.