Είναι η πιο απλή και σχετικά γρήγορη ζύμη για πίτσα που μπορούμε να ετοιμάσουμε. Με τη συνταγή του Χριστόφορου Πέσκια την ετοιμάζουμε εύκολα και έχουμε μια υπέροχη βάση για τις αγαπημένες μας πίτσες.
Υλικά
Μερίδες: 8
για πίτσα διαμ. 36 – 38 εκ
1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
70 ml νερό χλιαρό
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
50 ml ελαιόλαδο
Για την πίτσα Μαργαρίτα
1 δόση σάλτσα ντομάτας *
2 μπάλες (περίπου 120 γρ. ) φρέσκια μοτσαρέλα
λίγα φρέσκα φύλλα βασιλικού
Για την πίτσα 4 τυριά και μανιτάρια
120 γρ. ανάμεικτα τυριά της αρεσκείας μας, όπως γκοργκοτζόλα, μοτσαρέλα, ώριμο τσένταρ κ.α.
10 – 15 μανιτάρια, λευκά σε λεπτές φέτες
λίγο φρέσκο θυμάρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη βασική ζύμη για πίτσα θα πρέπει να αφήσουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Θα αφρίσει λίγο η επιφάνεια του μείγματος.
Ρίχνουμε σε βαθύ μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο. Αν η ζύμη είναι πιο σφιχτή, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας χλιαρό νερό. Αν είναι υδαρής, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Την ξεσκεπάζουμε, την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για άλλα 20 λεπτά, να ξαναφουσκώσει.
Ανοίγουμε το ζυμάρι με τα δάχτυλα ή με τον πλάστη σε διάμετρο περίπου 38 εκ.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί (ρηχό, ειδικό για πίτσα, ή τη λαμαρίνα του φούρνου) και απλώνουμε πάνω του τη ζύμη.
Προθερμαίνουμε καλά (για τουλάχιστον 10 λεπτά) τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
Απλώνουμε στη ζύμη την επικάλυψη της επιλογής μας και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί η ζύμη και από κάτω.
Μυστικά
* Ετοιμάζουμε 1 δόση σάλτσα ντομάτας ως εξής: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε 2 πολύ ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου για 15 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε αμέσως 3-4 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο, ή ρίγανη, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Από τον ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ