Με αφορμή τις δηλώσεις του Ν. Φίλη για την Ποντιακή Γενοκτονία, και αφού πλέον έχει καταλαγιάσει σχετικά το ζήτημα, θεωρώ σκόπιμο να προσπαθήσω να τις ερμηνεύσω.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να ανελιχθεί ως κυβερνών κόμμα σε πολύ σύντομο διάστημα. Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε έναν περιθωριακό συνασπισμό ακροαριστερών κομμάτων που συγκέντρωνε ποσοστά του 3%, μέσα σε μόλις μια δεκαετία από την ίδρυσή του, κατάφερε να εκλεγεί κυβέρνηση της Ελλάδας. Ο λόγος που αυτό επετεύχθη, είναι αποκλειστικά η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας που προκάλεσαν με τις πολιτικές τους, τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα. Ελέω τρίτου μνημονίου, Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να «μετεξελιχθεί» όμως. Ενώ λοιπόν φαίνεται πως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (προσπαθεί) να συγκλίνει στα επίπεδα ενός μετριοπαθούς αριστερού κόμματος με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, κάποια από τα στελέχη του νομίζουν πως βρίσκονται ακόμα στο ακροαριστερό συνονθύλευμα του 3%.
Ένα από αυτά τα στελέχη, είναι βεβαίως ο κ. Φίλης. Ο οποίος ενώ γνώριζε πολύ καλά το ιστορικό υπόβαθρο της Γενοκτονίας των Ποντίων, αποφάσισε δημόσια να αμφισβητήσει το εντελώς δεδομένο ηθικά και νομικά θέσφατο της Ποντιακής Γενοκτονίας. Ανοητολογώντας για την επιστημονική διαφοροποίηση μεταξύ «γενοκτονίας» και «εθνοκάθαρσής», προσπάθησε συνειδητά και δημόσια να υποβαθμίσει το δεδομένο ιστορικά έγκλημα κατά του Ελληνισμού. Χωρίς να έχει ουσιαστικό λόγο να το κάνει. Και όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε για τον λόγο της εμμονής του περί «μη-γενοκτονίας των Ποντίων», εκείνος απάντησε το απίστευτο της «υποβάθμισης των πραγματικών γενοκτονιών εξαιτίας της αναφοράς για ποντιακή γενοκτονία»!!! Ευτυχώς που οι «πραγματικές» γενοκτονίες (οι οποίες πρέπει υποχρεωτικά να μην περιλαμβάνουν Έλληνες μάλλον…) βρήκαν τον άξιο υπερασπιστή τους, στο πρόσωπο του κ. Φίλη!
Δυστυχώς ο κ. Φίλης αποτελεί το τυπικό παράδειγμα του ακροαριστερού εθνομηδενιστή. Αυτού που επιλέγει συνειδητά να βάλει το ακραίο προσωπικό του ιδεολόγημα , επάνω από τις ηθικές και νομικές υποχρεώσεις και αναστολές. Αυτού που επιλέγει ακόμα και να παρανομήσει, προκειμένου να εκφράσεις τις ακραίες θέσεις του. Γράφοντας στα «παλιότερα των υποδημάτων του» τόσο τον νόμο της Ελληνικής βουλής (Ν. 2193/1994) που αναγνωρίζει την Ποντιακή Γενοκτονία, όσο και τον νόμο που προβλέπει ποινικές ευθύνες για όποιον αρνείται την Ποντιακή Γενοκτονία (Ν. 4285/2014). Το τραγικότερο όμως είναι πως ο συγκεκριμένος κύριος επιλέχτηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως «Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων». Με απλά λόγια, ο εν λόγω κύριος αποτελεί τον επικεφαλή και εκφραστή της «παιδείας» στην χώρα μας. Όχι τυχαία ίσως…
Ο κ. Τσίπρας όφειλε να απομακρύνει ταχέως τον κ. Φίλη. Έπρεπε να το είχε κάνει ήδη. Διότι πέρα από την άκρατη ασέβεια που έδειξε στην μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδες Ελλήνων που φονεύθηκαν, πέρα από την καταφανή περιφρόνησή του για κάθε αίσθημα φιλοπατρίας και εθνικής μνήμης, πέρα από την συνειδητά επιζήμια για τα εθνικά θέματα φρασεολογία του, έκανε και το εξής απλό: Παρενέβη τον νόμο. Αντί λοιπόν να καταγγέλλεται η «διαφωνία» διαφόρων πολιτικών με τις δηλώσεις του, ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης της ασυλίας του και απομάκρυνσής του…