Πολλοί από εμάς αποφασίζουμε να δημιουργήσουμε μια δική μας ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για να μπορούμε εύκολα και γρήγορα να μοιραζόμαστε με τους αναγνώστες μας διάφορες ιδέες, σκέψεις καθώς και τις γνώσεις μας.
Όταν παίρνουμε αυτή την απόφαση, ψάχνουμε να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια τέτοια σελίδα. Μια πολύ εύκολη λύση είναι να προχωρήσουμε σε κατασκευή ιστοσελίδας με Drupal.
Τι είναι όμως το drupal;
Το drupal είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS). Είναι πλήρως εξοπλισμένο με πολλά χαρακτηριστικά για να δημιουργήσετε τη δική σας ιστοσελίδα, χωρίς οποιαδήποτε γνώση προγραμματισμού. Είναι ελεύθερο για χρήση και έχει εξαιρετική υποστήριξη από την κοινότητα, καθώς είναι ανοιχτού κώδικα λογισμικό. Έχει μια πολύ μεγάλη βάση πρόσθετων (modules) και θεμάτων (themes) που μπορούν να εγκατασταθούν για να διαμορφώσετε την λειτουργικότητα και την εμφάνιση της ιστοσελίδας σας.
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα CMS έτσι και με το drupal, υπάρχουν πολλές και διαφορετικού τύπου εφαρμογές που μπορείτε να αναπτύξετε επάνω στο drupal. Από απλές εταιρικές παρουσιάσεις, e-shops, forums μέχρι Rest APIs και web services.
Το drupal μπορεί να εκτελεστεί σε διάφορες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών συστημάτων Windows, Mac OS X, Linux, FreeBSD, ή οποιασδήποτε πλατφόρμας που υποστηρίζει είτε το διακομιστή ιστοσελίδων Apache HTTP Server (έκδοση 1.3+), είτε το Internet Information Services (έκδοση IIS5+), καθώς επίσης και τη γλώσσα προγραμματισμού PHP (έκδοση 4.3.3+). Το drupal απαιτεί μια βάση δεδομένων όπως η MySQL και η PostgreSQL για την αποθήκευση του περιεχομένου και των ρυθμίσεών του.
Οι μονάδες που περιέχονται στον πυρήνα του drupal παρέχουν στους χρήστες τη δυνατότητα να:
- υποβάλλουν, αναθεωρούν και να κατηγοριοποιούν την ύλη,
- εκτελούν αναζητήσεις,
- υποβάλλουν σχόλια,
- λαμβάνουν μέρος σε φόρουμ συζητήσεων,
- ψηφίζουν σε ψηφοφορίες,
- δουλεύουν σε συνεργατικά συγγραφικά έργα,
- τροποποιούν και να βλέπουν προσωπικά προφίλ,
- επικοινωνούν μεταξύ τους ή και με τους διαχειριστές του ιστοτόπου,
- αλλάζουν την εμφάνιση του ιστοτόπου με έτοιμες ή φτιαγμένες με το χέρι θεματικές παραλλαγές,
- δημιουργούν μενού με πολλαπλά επίπεδα,
- βλέπουν τη γραφική διεπαφή και τα μηνύματα στην μητρική τους γλώσσα,
- παρέχουν ροές RSS,
- συλλέγουν περιεχόμενο από ροές RSS άλλων ιστοτόπων,
- εγγράφονται ως χρήστες και να διαχειρίζονται τους λογαριασμούς τους,
- καθορίζουν ρόλους χρηστών, με τον ορισμό αδειών στους χρήστες για τη χρησιμοποίηση επιλεγμένων χαρακτηριστικών του ιστοτόπου,
- χρησιμοποιούν κανόνες πρόσβασης για την άρνηση πρόσβασης στον ιστοτόπο σε συγκεκριμένα ονόματα χρηστών, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διευθύνσεις IP,
- λαμβάνουν στατιστικά και αναφορές για τους διαχειριστές,
- χειρίζονται θέματα λανθάνουσας μνήμης, ώστε να βελτιώσουν την απόδοση του ιστοτόπου σε περιόδους μεγάλης κίνησης,
- δημιουργούν και καθορίζουν διάφορα φίλτρα εισόδου και μορφότυπους ύλης και
- δημιουργούν φιλικές στο χρήστη, εύκολες προς απομνημόνευση, διευθύνσεις URL.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί η κατασκευή ιστοσελίδων με drupal γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όσους αποφασίζουν να αναπτύξουν τη δική τους ιστοσελίδα.