Για την πιο δύσκολη και σημαντικότερη απόφαση της ζωής του έκανε λόγο ο Γιώργος Αμανατίδης, μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στους δημοσιογράφους, στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.
«Η διεκδίκηση της Περιφέρειας δεν ήταν αυτοσκοπός μου, είχα αποφασίσει να γυρίσω στη δουλειά μου, αλλά άνθρωποι της περιοχής με έπεισαν πως πρέπει να ασχοληθώ με τον τόπο μου», επεσήμανε και τόνισε πως η υποψηφιότητά του ξεπερνά τους κομματικούς επικριτές τους και είναι προσπάθεια ενεργών ανθρώπων της Δυτικής Μακεδονίας απ’ όλο το φάσμα της κοινωνίας.
Προσπαθώντας να εξηγήσει την απόφασή του, η οποία χαρακτηρίζεται «διχαστική» για τη ΝΔ και από πολλούς «απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη», υποστήριξε πως τιμά τον Πρόεδρο του κόμματος, τον θεωρεί τον καλύτερο Πρωθυπουργό και η κίνησή του δεν είναι ενάντια σε κανέναν:
«Είναι υπέρ των συμφερόντων της Δυτικής Μακεδονίας. Πρώτα ο τόπος μας και όταν ωφελείται ο τόπος μετά ωφελούνται τα κόμματα και όλοι. Δεν αμφισβητώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον τιμώ και τον έχω πολύ ψηλά. Η αιτία της ενασχόλησής μου είναι ο τόπος».
Παράλληλα πρόσθεσε πως στη ζυγαριά ανάμεσα στην κομματική πειθαρχία και τα συμφέροντα του τόπου του, υπερίσχυσε το ότι «έπρεπε να γίνω αποτελεσματικός για τη Δυτική Μακεδονία».
Ο Γιώργος Αμανατίδης άσκησε και κριτική στον Γιώργο Κασαπίδη για χειρισμούς σε θέματα όπως η Γέφυρα των Σερβίων, το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω covid, το υδρογόνο κ.α., ενώ στάθηκε και στο θέμα της διοικητικής ικανότητας αλλά και της ταχύτητας με την οποία πρέπει να τρέξουν πολλές διαδικασίες εν όψει Δίκαιης Μετάβασης:
«Εμείς θέλουμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, δεν ερχόμαστε να μηδενίσουμε, λέμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε πιο παραγωγικά».
Τέλος, ο Γιώργος Αμανατίδης παραδέχθηκε πως δέχθηκε ισχυρές πιέσεις για να αποσύρει την υποψηφιότητά του, αλλά η απάντησή του ήταν «πως δεν έκανα κάτι κακό αλλά ήθελα να βοηθήσω τπν τόπο μου».
Για την επόμενη μέρα και για τον θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση, μετά τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν είπε πως «όλα ξεπερνιούνται, δεν υπάρχουν τέτοιου είδους διλλήματα».